Paylaş
Ne zaman bir başarı hikâyesi duysak ardında hep derin bir hikâye kalbe dokunan bir geçmiş var neden? Neden önlerine her şeyi hazır verilen çocuklardan bu başarı hikâyelerini bu kadar sık duymuyoruz? 25 yıllık deneyimim ile şunları söyleyebilirim; 1. İnsanoğlu ödül sever. Ödülü önden sunarsanız emeksiz elde ettiğini gözünü kırpmadan harcar ve yenisini ister. 2. İnsanoğlu uyaran sever. Bir şeyin dikkatini çekmesi ve ona doğru yönlenmesi gerek. Ama bu yönlendirmenin doğru yapılması zaruridir. Özgür çocuk yetiştireceğim diye freni patlamış arabanın sürücü koltuğuna oturtulan çocukların zik-zak çizmesini izlemek, ağaca toslamalarına davetiye çıkarır. 3. Hikâyesi olmayan hikâye yazamaz. Dikkat edin edebiyat dünyasındaki büyük yazarların geçmişi işgal edilmiş bir ülke enkazı kadar yağmalanmıştır. 4. ‘Nedenleri güçlü olanlar nasıllarını bulur’ der Nietzsche. Yani nedenleri güçlü olan çocuklar hiçbirimizin düşünemediği nasılları buluyorlar. 5. Çocukların çok sevilmesi değil doğru sevilmesi büyük önem taşır hem de çok büyük. Hayatında travma ve acı olmayan çocuk başarılı olamayacak mı tabii ki olacak ama doğru severseniz. Peki bu çocuklar hayatın her alanında mı başarılı oluyor? Benim gözlemlerim de hayır. Nerede hata veriyor sistem; özel hayatta. Açık yaralar bir yerde yakalıyor onları. Tanıdığı acıyı seçiyor çünkü bağışıklığı o acıya var. Yönetmeyi bildiği öğrendiği ilişki tipini seçiyor çünkü konfor alanı o. Bakınız tüm Oscar almış dünya starlarının özel hayatlarına hangisinde sağlıklı ilişkiler var çok az değil mi? O zaman kendimize şu soruyu soracağız? Biz akademik başarısı çok yüksek, çok para kazanan, ödüller alan çocuklarımız mı yoksa bunları da yakalayacak donanımla yetişmiş ama son derece sağlıklı ilişkiler de yönetebilen hiçbir madde ya da kişiye bağımlı olmayan mutlu çocuklar mı istiyoruz? Sadece mutlu bir çocuğum olsun da olmaz sadece okul birincisi olsun zengin olsun demek de olmaz. Hayat dengede güzel ve yaşanılasıdır.
YURT DIŞINDA OKUMAK HAYAL Mİ?
Pandemi döneminde yurt dışı eğitim danışmanı olarak kapılar kapanıp seyahat kısıtlamaları da getirilince dedim ki tamam bizim sektör bitti. Özellikle yurt dışı eğitim danışmanları çok ciddi darbeler aldılar. Ama bir çift var ki Türkiye’de hayranlıkla izlediğim Güler Akar ve Deniz Akar. 25 yıldır bir gün sızlanmadan, ağlamadan, şikâyet etmeden, sadece çözüme odaklı, son derece destekleyici profesyonelliklerini asla kaybetmeden yanmadan yıkılmadan bu en sarsıcı dönemi bile öyle güzel atlattılar ki. Ve yine yurt dışında okumak isteyen gençlerimize yol göstermek ve yolculuklarına ışık tutmak için harika bir fuar düzenliyorlar. Lütfen kaçırmayın ve gidin çünkü yurt dışında okumak sandığınız gibi hayal değil bu fuarlarda katılım sağlayan okulların yüzde 30 ve hatta yüzde 50’ye varan burs imkânlarından da haberdar olacaksınız. Üstelik bu fuar sadece eğitim değil yurt dışı kariyer planlamanızda da size çok yardımcı olacaktır. IEFT Yurt Dışı Eğitim Ve Kariyer Fuarı hayalinizdeki okulların temsilcilerini ayağınıza getiriyor. Bunca yıldır yapılan bu fuarın bu kadar başarılı olma sebeplerinin başında da fuarın direktörü Selime Tokoğlu eminim sizi yine her zamanki güler yüzü ile karşılayıp son derece verimli bir gün geçirmenizi sağlayacaktır. Kendisine bu yıl ki planları sordum bakalım neler yapacaklar.
1. Türkiye ve Avrupa’nın en büyük ve en kapsamlı yurt dışı eğitim fuarı olan IEFT Yurt Dışı Eğitim ve Kariyer Fuarları ailelerin ve gençlerin en doğru tercihi yapabilmesi için dünyanın en iyi eğitim kurumlarını Türkiye’de bir araya getiriyor.
2. IEFT Yurt Dışı Eğitim ve Kariyer Fuarları pandeminin ardından 40’ıncı kez kapılarını açıyor olacak. Bu sene 20’nci yılımızı kutlamanın ayrıca gururunu yaşıyoruz. 25 ülkeden 100’den fazla eğitim kurumunun bir araya geleceği fuara yoğun bir ilgi ve katılım bekliyoruz. Amerika’dan Japonya’ya, Kanada’dan İsveç’e, Almanya’dan Avustralya’ya kadar 25 ülkeden 100’ün üzerinde eğitim kurumunun katılacağı fuar İzmir, Ankara ve İstanbul’da düzenlenecek.
3. Fuarlarda lise eğitiminden lisans eğitimine yüksek lisanstan MBA’e kadar pek çok eğitim alternatifi konusunda bilgi almak mümkün olacak.
4. 16 Ekim’de İzmir’de başlayacak fuar 18 Ekim’de Ankara’da devam edecek. Fuarın İstanbul ayağı ise iki aşamalı, İstanbul fuarı 20 Ekim tarihinde Anadolu yakasında bir gün ve Avrupa yakasında 22-23 Ekim tarihinde iki gün olarak düzenleniyor olacak.
Fuar programı şu şekilde:
16 Ekim 2022 - Izmir Marriott Otel
18 Ekim 2022 - Ankara Sheraton Otel
20 Ekim 2022 - Istanbul Asya, Hilton Kozyatağı Otel
22-23 Ekim 2022 - Istanbul Avrupa, Hilton Bosphorus Otel Harbiye
Son dönemde döviz kurlarının yükselmesi yurt dışı eğitim için talepleri eğitim bedelleri biraz daha uygun olan ülkelere de yöneltmiş durumda, bu kapsamda fuarlarda Litvanya, Letonya, Polonya, Rusya, Çekya, Malta, Almanya, Hollanda, İspanya, İsveç, Finlandiya gibi Avrupa’dan farklı birçok ülkeden okullarla da görüşüp bilgi almak mümkün olacak. Ayrıca, son yıllarda yurt dışında okurken çalışma izni veren programlarda oldukça ilgi görüyor. Kanada, Avustralya, İrlanda, Malta ve Dubai’de bu konuda popüler olan ülkeler. Öğrenciler katıldıkları programlarda part time ve full time çalışma izinlerine sahip olabiliyorlar. Böylelikle eğitim süreçleri boyunca gerekli olan yaşam giderlerini çıkartmış olabiliyorlar. Uzun dönemli programlarda öğrenciler para biriktirerek farklı programlara geçiş yapabiliyor ya da eğitimleri sonrası üç yıla kadar ülkede çalışma ve yaşama hakkına da sahip olabiliyorlar. Bunun yanı sıra fuarlarda dünya en iyi üniversiteler sıralamasında ilk 500’de bulunan birçok üniversiteyi de görmek mümkün. Bunlardan bazıları, İngiltere’den SOAS University of London, University of Exeter, Lancaster University, University of York, University of Leeds, Queen Mary University of London. Amerika’dan The George Washington University, Pace University, New York Institute of Technology, Rochester Institute of Technology. Irlanda’dan ilk sıradaki en iyi üniversitesi Trinity College Dublin the University of Dublin, Almanya’dan Jacobs University, Hollanda’dan University of Twente, Litvanya’dan Vilnius University, Finlandiya’dan Aalto University ve Japonya’dan da Osaka University örnek olarak verilebilir. Kaçırmayın koşun gençler…
OKULA GERİ DÖNÜŞ STRESİ
Psikolog ve Aile Terapisti Sim Korçan ebeveynlerin bu süreçte öncelikle kendi streslerini kontrol altına almaları gerektiğini söyledi geçenlerde bir söyleşimizde. Etkilendim ve sohbet tabii ki derinleşti bakın daha neler
neler söyledi Korçan.
Okula geri dönüş bazı öğrenciler için heyecan verici olabilirken bazı öğrenciler için ise stresli ve endişeli bir süreç olabilir. Okula geri dönüş stresi ebeveynleri de etkilemektedir. Pandemi okula geri dönüş stresine yeni ve çok travmatik bir katman eklemiş olduğu için geçmiş yıllara göre bu yeni eğitim öğretim yılına dönüş de psikolojik açıdan zorlayıcı olabilir çünkü pandemi maalesef tamamen ortadan kalkmış değil. Pandemi stresinden de olsa genel okula geri dönüş stresi de olsa yeni eğitim öğretim yılına başlarken öğrencilerin ve ebeveynlerin stres ve endişe yaşaması normaldir. Çünkü, öğrenci için okul hayatının çok büyük bir parçasıdır ve yeni bir okul yılının başlaması fizyolojik, psikolojik, sosyolojik çok sayıda değişikliği beraberinde getirir. Tüm bunlarla başa çıkabilmek için Korçan’ın tavsiyeleri şunlar:
* Ebeveynler bu süreçte öncelikle kendi streslerini kontrol altına almalıdır. Bir ebeveyn olarak bu stresi yaşadığına dair farkındalık kazanmak büyük rol oynar. Bu farkındalık ile birlikte bu stresi azaltmak için stres yönetme metotlarına başvurabilir, destek alabilir, çocuğunuzun okulu ile endişeleriniz için temasa geçebilirsiniz.
* Stresinizi ailenize aktarmamak önem taşırken yaşadığınız hisleri paylaşmak ve açık iletişim kurmak da değer taşır. Çocuğunuzun stresine gelindiğinde ise bu süreçte nazik ve anlayışlı olmanızda fayda vardır. Unutmayın bu kolay bir süreç değildir ve her yıl farklılık gösterebilir.
* Ayrıca, belirsizlikler çocuğunuza daha fazla stres verebilir bu yüzden bu dönemde planlı ilerlemek gerekebilir ve ebeveynler olarak belirsizlikleri mümkün olduğunca ortadan kaldırmaya yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, önceden bu yeni eğitim öğretim yılında okuyacağı sınıfı birlikte ziyaret edip öğretmenleri ile tanışmaya gidebilirsiniz.
*Doğru iletişim yine bu dönemde çok büyük rol oynamaktadır. Çocuğunuzun hislerini dinleyerek başlayabilirsiniz ve çocuğunuz ile hisleri hakkında iletişim kurarken evet/hayır soruları yerine açık uçlu sorular sormaya özen gösterin.
*Son olarak, okula geri dönüş stresini kabul ederek aynı zamanda birlikte eğlenerek, dinlenerek ve kafa dağıtıcı aktiviteler ile vakit geçirerek çocuğunuzun ve kendi stresinizi azaltabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun ve/veya kendi stresinde artış ve kontrol altına alınamama durumu fark ediyorsanız profesyonel destek almalısınız.
EĞİTİMDEN BİLİMDEN BAŞÖĞRETMEN’İN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ
AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.
Günün Sözü: Eğitim insanın güç sandığı ya da gerçekten kolay alt
edilebilen engelleri, nasıl aşacağını öğretme sanatından başka bir şey
değildir. (Wolfgang Van Goethe)
Paylaş