Okula başlarken ‘ayrılık kaygısı’na dikkat

Güncelleme Tarihi:

Okula başlarken ‘ayrılık kaygısı’na dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2022 14:52

2022-2023 eğitim öğretim yılı 12 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisede olan milyonlarca öğrenci ders başı yapacak. Veliler ilkokula başlayan çocuklarda ayrılık kaygısı yaşanabileceği konusunda uyarılıyor.  

Haberin Devamı

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Genç Psikiyatristi Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Çakıroğlu, okullar açılırken karşılaşılabilecek sorunlar ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında ailelere önemli tavsiyelerde bulundu. Dr. Süleyman Çakıroğlu, yaşanabilecek sorunlara karşı bir farkındalık oluşturmak ve geç kalmadan müdahale etmenin uyun olacağını dile getirdi. İlkokula başlayan çocuklarda ayrılık kaygısı yaşanabileceğine dikkat çekti.

KARIN AĞRILARI KAYGI BELİRTİSİ OLABİLİR
Dr. Süleyman Çakıroğlu, sabah okula gitmeden yaşanan karın ağrıları, kusmalar ve mide bulantılarının kaygının bedensel belirtileri olabileceğini ifade etti. Bu durumda, kararlı bir şekilde çocuğun okula devamlılığının sağlanması ve aynı zamanda da bir uzmandan destek alınmasının uygun olacağını tavsiye etti. Okul reddinin ise biraz daha farklı bir kavram olduğuna işaret eden Dr. Süleyman Çakıroğlu, “Ebeveynden ayrılmaktan veya okuldan korkmaktan ziyade okulu istememe durumudur ki daha büyük yaşlarda ve birçok sebeplerle görülebilir. Yine bir uzman desteği en doğrusu olacaktır” hatırlatmasını yaptı.  

Haberin Devamı

ÇOCUĞUM İLKOKULA BAŞLAMAYA HAZIR MI?
Dr. Süleyman Çakıroğlu, aslında ailelerin için çocuklarının ilkokul birinci sınıfa başlamaya hazır olup olmadığını iyi değerlendirmeleri gerektiğinin de altını çizdi. Çocuğun okula başlaması konusunda değerlendirilmesi gereken temel alanlar hakkında bilgi veren Dr. Süleyman Çakıroğlu, çocuğun durumuna bilişsel, sosyal ve duygusal açılardan bakmak gerektiğini anlattı.

ANAOKULU SÜRECİ ÇOK ÖNEMLİ
Çocuğun, okul öncesi döneminin sürece önemli bir katkısı olacağını dile getiren Dr. Süleyman Çakıroğlu, “okul öncesi öğretmeninin fikirleri burada yönlendirici olur” diye konuştu. Bu dönemde saymayı öğrenmekte zorlanma, alt-üst, ön-arka gibi kavramları öğrenmenin güçlüğü, ince motor becerilerinin yaşıtlarına uygun gelişmemesi ve konuşmadaki gecikmeler ailelere ve öğretmenlere, öğrenmede bir sorun olabileceği sinyalini verdiğini söyledi. Bunlar tespit edildiğinde ebeveynlerin mutlaka bir profesyonelden destek almalarını önererek, “Böylesi zorlukların çocuğun öğrenme motivasyonunu çok kıracağı ve belirli müdahale ve yöntemlerle çocuğun öğrenmesine yol gösterebileceği bilinmelidir” dedi. 

Haberin Devamı

ÖZGÜL ÖĞRENME BOZUKLUĞU KONUSUNUN YAKINDAN TAKİP EDİLMELİ
Dr. Süleyman Çakıroğlu, ilkokula başlayan çocuklarda ‘Özgül Öğrenme Bozukluğu’ konusunun yakından takip edilmesi gerektiğini dile getirdi. Dr. Süleyman Çakıroğlu konuyla ilgili şöyle konuştu: 

“Özgül Öğrenme Bozukluğu, üç alanda sorun yaratabilir. Okumayı, yazmayı ve matematiği tek başına veya hepsini birden etkileyebilir. Bu durumda, okumanın hem harf harf okuma alanı hem de akıcı okumanın ve okuduğunu anlama bozulabilir.” 

YÖN VE KAVRAM ALGISI ZAYIFSA DİKKAT
Öğrenmede sorun yaşayan çocuklarda, yazı yazmak için hem sembollerin şeklinin bozulduğu hem de gramer ve imlaya dikkat edememe şeklinde zorluklar yaşanabileceğine dikkat çekerek, “Matematik ise başlı başına toplamadan çıkarmaya, çarpmadan bölmeye zor öğrenilir. Çarpım tablosunu ezberlemek yıllar alabilir ve en önemlisi her şeyi parmak hesabı yapmaya yönelme önemli bir diğer sorundur. Bu çocuklarda yer yön algısı daha zayıf olabilir, kavramları ve konuşmayı geç öğrenebilirler” ifadelerini kullandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!