Mürüvvet Adalı Uygun
Mürüvvet Adalı Uygun
Mürüvvet Adalı Uygun

Çocuğunuz okula hazır mı?

Anne ve babalar en çok "Çocuğum okula hazır mı?" sorusunu soruyor. Peki, çocuğunuzun okula hazır olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Haberin Devamı

Okul olgunluğu bir çocuğun dünyasında  5-6 yaş civarı elmanın, armudun olgun olması gibi bir kavramla özdeşleştirilebilir mi? Neden olmasın? Ben buna şahit olmuş bir eğitimciyim.

Peki anne babalar tarafından okul olgunluğu nasıl algılanıyor?

Pek çok anne baba bu durumun kaygısını bile yaşıyor?

"Çocuğum okula hazır mı? "en çok kullanılan cümle...

Bir çocuğun okula hazır olması demek; çocuğun fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimi açısından belirli bir düzeye gelmesi ve okulda kendisinden beklenilenleri başarılı bir şekilde yerine getirmeye hazır olmasıdır.”

Motor Gelişim: Vücut hareketlerine hakim olması, bedenini rahat kullanabilmesi, bedensel koordinasyonu sağlayabiliyor olması gerekmektedir. Çocuk kalemi tutup yazabilecek ince kas gelişimine de sahip olmalıdır.

Zihinsel Gelişim: Algıladıklarını hafızada tutabilme, mantıklı düşünebilme, neden-sonuç ilişkisini kurabilme ve yeterli kavram bilgisine sahip olmasıyla beraber görsel ve işitsel algılama yeteneğinin gelişmiş olmasıdır.

Dil Gelişimi: Okuma yazamaya hazırlık için en önemli beceridir. Yeterli kelime hazinesine sahip olması, zıt kavramları biliyor olması, bir konuşmayı aktarabiliyor olması, kendini ifade edebiliyor olması gerekmektedir. Aynı zamanda anlatılanları dinlemesi, yönergeleri anlıyor olması da çok önemlidir.

Haberin Devamı

Çocuğunuz okula hazır mı

Sosyal ve Duygusal Gelişim: Okula başlayacak çocuğun öncelikle yeterli özgüvene sahip olması gereklidir. Bunun için; Çocuğun anne baba ile güvenli ilişki kurmuş olması ve güvenli bir ayrılığı başarabiliyor olması gerekmektedir. Yaşıtlarıyla sosyal ilişkiler kurabilmeli ve bu ilişkiyi sağlıklı bir şekilde sürdürebilmelidir. Çocuk aynı zamanda sorumluluk alabilmeli, kendi ifade edebilmeli ve sosyal problemleri çözebilme becerilerine sahip olmalıdır.

Dikkat ve El-Göz Koordinasyonu: Grupla yapılan etkinliklerde sakin bir şekilde oturma, dinleme ve yönergeleri uygulayabilme dikkatin geliştiğine dair başlıca belirtirdir.  Makası rahatlıkla kullanabilmesi, resimli kitapları ilgiyle incelemesi, sınırlı alanlarda çizip, yine sınırlı alanlarda boyama yapabilmesi, max. 20-25 dk. tek başına bir oyunda/etkinlikte yoğunlaşabilmesi beklenmektedir.

Haberin Devamı

ANNE BABALAR ENDİŞEYE KAPILIYORLAR

Çok karmaşık gibi görünen ve okula başlayacak olan çocuklarda gelişmesi beklenen bu kavramlar için pek çok anne “Aman benim çocuğumda bunların pek çoğu yok galiba!” şeklinde endişeye kapılabiliyor. Buna hiç gerek yok. Bunlar işin biraz da profesyonel ve alan boyutundaki tanımlama cümleleri. Emin olun okula başlayacak olan çocuğunuzda bu davranışların pek çoğu gelişmiştir. Bu gelişmelerin belirlenmesi için her okul, çocuğunuza hazır bulunuşluk testi/gözlemi yapacaktır ve siz de bilgileneceksinizdir. Eksik kalan ve gelişmesi gereken yönler için de okulunuzdan ve/veya güvendiğiniz bir yerden profesyonel destek almanızı öneririm.