Türk yemek kültüründeki geçmişi Osmanlı İmparatorluğu’na hatta Selçuklu’ya kadar uzanan, yörük kültürünün bir ürünü olan ‘kuzu söğüş’ mutfak kültürümüzün zenginliklerinden biridir. Seyahatnamelerde geçen kayıtlara göre, 16. yüzyılda Abdal Mehmet Külliyesi’nde okuyan öğrencilere ikram edilen ve Osmanlı mutfağında ayrı bir yere sahip olan söğüşün hazırlanması hem meşakkatli hem de sabır gerektiriyor.
#BURSAHer yıl 24 Ekim Dünya İşkembe Günü olarak kutlanıyor. Bizdeyse en çok çorbası meşhur. Kiminin içine bağırsaktan önceki son kısmı ifade eden şirden katılıyor kiminin içine işkembeden çıkan etli kısım yani ‘damar’ ekleniyor... Büyükçe doğranan işkembe, yani tuzlamaysa pek çoğumuzun favorisi. Temizliği ustalık isteyen ve yapımı da oldukça meşakkatli bu çorbanın en iyisini nerede yeriz, jürimize sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞBir şef, restoran sahibi düşünün, yaşadığı kente gittiğinizde sizi sadece kendi mekânında ağırlamakla, yemeklerini tattırmakla kalmıyor. Sevdiği, gittiği lezzet duraklarından, bir başkasının rakip olarak göreceği yeni açılan restoranlara, yerel üreticilerden restore edilmiş tarihi yapılara önemli olduğunu düşündüğü yerleri göstermek, tanıtmak istiyor.
#Mehmet AkdağGeldi geliyor derken gastronomi dünyasının en saygın rehberlerinden Michelin Guide Türkiye’ye nihayet İstanbul’dan giriş yaptı. Eminim yakında şahsına münhasır şehrimizin turizmine ivme katacak, yıldızlı restoranları, şefleriyle uluslararası arenada yeme-içme severlerin radarına sokacaktır.
#Müge AkgünAvrupa’da gıda sektöründeki herkesin tanıdığı ‘Hilmi Baba’ lakaplı Hilmi Selçuk’u önceki gün yaşadığı Frankfurt’ta kaybettik. Tanıyanların ve sevenlerin başı sağ olsun demek isteriz. Faruk Şen, Halit Çelikbudak, Kerem Çalışkan ve Hüseyin Adalı ile yakın dosttu. Frankfurt’tan onu görmeden, pastırmasını ve işkembesini almadan yurda dönemezdik. Almanlar bile bu özgün gıdalara alışmıştı. Türkiye’de aynı tadı alamazdık diye söylersek ayıp sayılmamalı. Türk bakkalların en önemli gıda ürünü sayılırdı. Hem üretir hem de Türklerin yoğunlukta olduğu kentlere gider, servis ederdi.
#Hilmi SelçukAvrupa’daki Türk gıda sektörünün öncülerinden ‘Pastırma Kralı’ Hilmi Selçuk (89) yaşamını yitirdi. Önce Türk pastırmasını, daha sonra da işkembe çorbası gibi klasik Türk ürünlerini Avrupa’ya tanıtan markalardan Öz Kayseri’nin kurucusu olan Selçuk, bir süredir rahatsızlığı nedeniyle şirket yönetimini çocuklarına bırakarak iş yaşamından çekilmişti.
#Avrupa-AlmanyaVücut direncimizi daha çok önemsediğimiz bu dönem sıcacık bir çorbaya kim hayır diyebilir! Hele de bağışıklık güçlendirici ve kolajen bombası sakatatlı bir çorbaysa... Paçadan işkembeye, kuzu kelleden damar tuzlamaya soğuk kış günlerinde imdadımıza yetişen sakatat çorbalarının en iyilerini nerede bulabileceğimizi sorduk, jürimiz favorilerini sıraladı.
#ÇorbaDünyayı kasıp kavuran COVID-19 en büyük darbeyi elbette yemek sektörüne vurdu. Malum ramazan boyunca restoranlar ve kafeler yine kapandı. Bu süreçte paket servise ağırlık verenler bir de sipariş aldıkları ürünlerini sosyal medya üzerinden müşterilerine ulaştırabilenler ayakta kalmayı başardı. Madem dışarı çıkamayacağız, şehir dışına çıkamayacağız o zaman “Bende şehir dışından sipariş vereyim” dedim ve Bursa’nın lezzetlerini seçtim. Kargolar kaç günde gelecek diye merak ettim. Şimdiden söyleyeyim; 3 siparişim de 24 saat geçmeden elime ulaştı. Kokoreç, sucuk, köfte, turşu ve çorba söyledim. Şimdi sizlere onlardan bahsedeyim.
#Bursa LezzetleriModern tesislerde İslami usullere uygun olarak, veteriner ve din görevlisi nezaretinde kesim yaptıracak marketler, özel ambalajlanmış paketlerde evlere teslim imkanı da sağlıyor. Küçükbaş kurbanlık fiyatını bin 45-bin 295 lira, büyükbaş hisse fiyatını ise 995-bin 245 lira olarak belirleyen marketler, taksitle satış imkanı sunuyor.
#Kurbanlık FiyatlarıTürkiye’nin her köşesinde farklı bir lezzete rastlamak mümkün! Böylesine zengin bir mutfağa sahibiz. Önemli olan bu lezzetleri keşfedebilmek, nerede ne yiyeceğini bilmek... Size bir tüyo: Bunun için yemek öncesinde bir kahvede mola verip, bir çay içimi süren dostluklar kurun. Bu dost sohbetlerinde ne yemeli ve nerede yemeli sorularının en doğru yanıtını bulabilirsiniz. Bu yazıda 10 kasabada 10 lezzet seçtim ama bir hayli zorlandığımı itiraf edeyim.
#Mehmet YaşinZeytinler, peynirler, börekler, sıcak pideler, etli yemekler, sebzeler, çorbalar, soğuk şerbetler, tatlılar... Her gelir grubu, bunların birkaçını bir araya getirip, kendi iftar ziyafetini hazırlar. Ama geçmişte konakların iftar ziyafetlerini yarıştırdığı dönemlerde havyarla, zemzem suyuyla oruç açıldığı, padişahı bile kıskandıracak sofralar kurulduğu da bir gerçek.
#Mehmet YaşinYeni Frankfurt Sebze Hali’nin (Frischezentrum) onuncu kuruluş yılı nedeniyle düzenlenen açık kapı günü büyük ilgi gördü... Binlerce ziyaretçini akın ettiği halde Türk esnafın tadımlık ürünleri büyük ilgi gördü. Kapılarını halka açan Türk esnaf, bir yandan da sorunlarına çözüm arıyor.