Sakatat sevenler buraya!

Güncelleme Tarihi:

Sakatat sevenler buraya
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2023 07:00

Genellikle adı İzmir’le anılan kuzu kelle söğüş en sevilen sokak lezzetlerimizden. Haşlanan kuzu kelle soğutulduktan sonra dilimleniyor. İsteyen tabakta porsiyon şeklinde, isteyen beyinle birlikte lavaşa sararak yiyor... Jürimize en iyisini yapan adresleri sorduk.

Haberin Devamı

1- TAZE NANE VE REYHANLA

Söğüşçüm, İzmir

Sakatat sevenler buraya

Çeşme, Ilıca’da. Kuzular Balıkesir Göbel’den. Kelleler defne yapraklı suda haşlanıp bir gece dinlendiriliyor. Haluk Özyavuz “Taze nane ve reyhanlı yeşillik karışımıyla taçlanıyor. Söğüşün tereyağı denen beyin, kelle eti, yanak ve dilin kalitesi dört dörtlük” diyor. Can Aras, Tire yoğurdundan hazırladıkları ayranını da mutlaka öneriyor. (0232) 723 23 09

2- MİDEYİ YORMUYOR

Hisarönü Söğüşçüsü, İzmir

Kemeraltı’nda. Mustafa’nın Yeri olarak da biliniyor. Salih Seçkin Sevinç “Çok hafif, mideyi yormuyor. İçine domates, soğan, maydanoz, tuz ve kimyon giriyor. İzmir’de pek çok yerde yedim, burası gönlüme taht kurdu” diyor. Ebru Erke, Ayfer Yavi ve Ferit Özkaşıkcı’nın da önerisi. (0232) 445 19 25

Haberin Devamı

3- DEDE MESLEĞİ

Beyoğlu Kelle Söğüş Muammer Usta, İstanbul

Ayfer Yavi “1890’larda dedelerinin Karaman Rumlarından öğrendiği mesleği üçüncü kuşak sürdürüyor” diyor. Yarım kelle (175 lira), tam kelle ve sandviç arasında kelle söğüş (130 lira) seçenekleri var. Sumaklı soğanla sunuluyor. Ferit Özkaşıkcı’nın da önerisi. (0212) 251 51 47

4- HER SAKATATI YAPIYOR

Baba Söğüş, İstanbul

Beşiktaş Çarşı’nın içinde. Ebru Erke’ye göre şehrin en iyi söğüşçüsü. Salih Seçkin Sevinç “İzmir standartlarında yapan tek yer. Kurucuları sakatat sevdalısı, ustaları da İzmir’den gelmiş” diyor. Yürek dolma, işkembe çorbası, beyin, dana yanak, böbrek gibi birçok sakatat çeşidi de menülerinde var. (0212) 227 20 01

5- KELLEYİ BOL KOYUYOR

Değer Söğüş, İzmir

Konak’ta. Ahmet Güzelyağdöken’in favori adreslerinden. Yumuşacık lavaş ekmeğinin içine bolca kelle eti, soğan, domates ve ince kıyılmış maydanozu taze taze kesip koyuyor. İsteğe göre beyin de ekletebiliyorsunuz. Kimyon ve pul biberle de tamamlıyor. (0232) 489 59 79

6- SACDA, TEREYAĞINDA...

Kuzu Kadıköy, İstanbul

Caferağa’da. Kelle söğüşü ister yumuşak lavaş içinde dürüm (70 lira) veya porsiyon olarak (220 lira) alabiliyorsunuz. Ferit Özkaşıkcı’ya göre işi hakkıyla yapan adreslerden. Kelleyi bir de beyinle birlikte tereyağında sacda pişirip öyle sunuyor. Şırdanla kelle paça çorbası da yapıyor. (0534) 736 71 33

Haberin Devamı

7- DEFNE YAPRAĞIYLA

Hisarönü Söğüşçüsü Rahmi Usta, İzmir

Sakatat sevenler buraya

Bornova’da. Ayfer Yavi “Usta Kemeraltı’nda yetişmiş. Kelle Balıkesir kuzusundan... Haşlarken içine defne yaprağı atıyor. Kırmızı soğan Karacabey’den. Serviste beyin, yanak, dil, domates, maydanoz, kimyon, tuzla tamamlanıyor” diyor. Dürüm 150 lira. (0539) 322 25 65

8- TAZE BEYAZ EKMEKLE

Özenal Kuzu Söğüş, Bursa

Osmangazi’de salaş bir dükkân. Söğüşü sadece porsiyon olarak sunuyor. Yanında da yarım ay doğranmış soğan, domates,
biber ve taptaze beyaz ekmekle geliyor. Kurucuları mesleği babalarından öğrenmiş. Salih Seçkin Sevinç’in önerisi. Porsiyonu 130 lira. (0224) 250 57 72

Haberin Devamı

9- KİMYONU BOL

Elit Söğüş, İzmir

Konak’ta. Ahmet Güzelyağdöken’in önerdiği adreste sakatat hep taze. Kelle söğüşü lavaş ve porsiyonda beyinle birlikte alabiliyorsunuz. Miktar ayarını isteğinize göre yapabiliyorlar. Üzerine kimyonu bol tutuluyor. Porsiyonu 220, dürümü 120 lira.
(0554) 553 93 33

10- İZMİR USULÜ

Eslem Söğüş, İstanbul

Kurtuluş’ta. Salih S. Sevinç “İşi İzmir’in en meşhur söğüşçülerinden öğrenmişler. Kelleyi pişirmekten temizlenmesine kadar her şeyi layıkıyla yapan bir yer. Lavaş ekmek arasında bol kimyon ve yanında ayranla leziz” diyor. Dürümün fiyatı
180 lira. (0552) 869 15 10

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!