Kanser tedavisi gören hastalar ve aileleri sadece yaşamlarındaki değişikliklerle mücadele etmek zorunda kalmıyor. Aynı zamanda psikolojik ve sosyal sıkıntıların üstesinden gelmeye çalışıyorlar. Özellikle de stresle… Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Züleyha Ö. Kadehçi, stres ve kanser arasındaki ilişkiyi anlatıyor.
#KanserHem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikKolon kanserinin (kalın bağırsak) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. Mart ayında yayınlanan yeni bir raporda her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında ya da daha genç kişilerde teşhis edildiği açıklandı. Peki kolon kanseri neden gençlerin hastalığı olmaya başladı? Hastalığın yaşının düşmesindeki etkenler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkVücudu meme kanseriyle savaşacak şekilde eğitmeyi amaçlayan deneysel bir aşı, klinik denemelerin ilk aşamasını geçti. Uzmanlar, bu gelişmeyi aşının meme kanserine karşı çözüm olabileceği yönünde önemli bir adım olarak yorumluyor. Peki aşı hastalıkla mücadelede nasıl bir rol oynayabilir? Ne zaman kullanıma sunulabilir? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkUzmanlar sabahları sürekli alarmı erteleyenlerin gün boyu daha yorgun hissettiğini, bu durumun vücut dengesini etkileyerek sağlık problemlerine yol açtığını söylüyor ve "En uygun uyku süresi kişinin biyolojik saatine uygun olan akşam saatlerinde erken yatıp sabah da kendi kendine uyanabilmesidir" diyor. Ama bunu başarmak birçoğumuz için kolay değil. O halde ne yapacağız? İşte cevabı...
#SağlıkÇayın ve kahvenin faydalarını konu alan bilimsel çalışmalara ilişkin haberler basında sık sık karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca "Peki hangisi daha faydalı?" diye bir kafa karışıklığı yaşamak çok doğal. Bu haberimiz de tam olarak bu soruya yanıt arıyor ve kahveyle çayı araştırmalar ve uzman görüşleri eşliğinde çeşitli başlıklarda kıran kırana bir karşılaştırmaya sokuyor. İşte tüm detaylar...
#KahveAşırı kilolu kişilerin çoğunlukta olduğu toplumlarda koronavirüs kaynaklı ölüm oranları diğer ülkelere göre 10 kat yüksek seyrediyor. Farklı bir araştırma ise obezitenin Covid-19 aşısının etkinliğini azaltabileceğine dair sonuçlar ortaya koyuyor. Obezite ile koronavirüs arasındaki korkutucu ilişkiyi uzmanlara sorduk
#ObeziteGünümüzde en yaygın sağlık sorunları genetik, yaşam tarzı ve çevresel problemler yüzünden ortaya çıkıyor. Sağlıklı olmanın temel yolunun işi en başından sıkı tutmak olduğunu belirten Op. Dr. Arzu Dökmeci, en güncel yaklaşımın ‘fonksiyonel tıp’ olduğunun altını çiziyor.
#İzmirCOVID-19 pandemisi herkesin hayatında birçok düzeni değiştirdi. Kanser hastalarında da bu sürecin biraz daha artmış kaygıları barındırdığını belirten Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Yeşim Yıldırım, kanser hastalarının bu süreçte tedavi, beslenme ve grip-zatürre aşıları ile ilgili olarak en çok merak ettiği 6 soruyu cevaplandırdı.
#PandemiTüm dünyada hızla yayılan ve yaşamı tehdit eden yeni tip koronavirüsün (COVID-19) risk gruplarında yer alan kanser hastalarında ağır sonuçlara sebep olabilir. Kanser hastalarının bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle enfeksiyonlara daha yatkın olabildiklerini belirten Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Çitgez, ‘kanser tiplerinde ülkemizde birinci sırada yer alan meme kanseri hastalarının koronavirüsün en riskli grubunda yer aldığını’ söyleyerek, korunma yöntemleri konusunda önemli açıklamalar yaptı.
#KanserNe mutlu; önyargılarımızı birer birer yıkan haberler alıyoruz. Tüm dünyada kabul gören bilimsel çalışmaların altında Türkiyeli isimlere giderek daha çok rastlıyoruz. 22 senedir Oslo Üniversitesi’nde görev yapan kanser biyoloğu Prof. Fahri Saatçioğlu onlardan biri. Onunla yıllardır uğraştığı prostat kanseri araştırmasının yanı sıra ilham veren hayat hikâyesini, Kayseri’den Norveç’e uzanan yolları, yaşamında geniş yer tutan yoga ve meditasyonu konuştuk.
#Prostat Kanseri TedavisiErkekler, genelde üreme sağlığı ve cinsel problemleri hakkında konuşmayı pek sevmiyorlar. Üreme sağlığı ile ilgili problemler görmezden geliniyor, son ana kadar doktora gidilmiyor. Aynı şekilde cinsel problemler baş gösterdiğinde sanki ortada bir sorun yokmuş gibi problemi göz ardı edebiliyorlar.
#Cinsel ProblemlerAğrı, insan oğlu var olduğundan beri onu etkileyen bazen çaresiz bırakan zararlı bir durum. Bir şekilde ağrı çekmeyen canlı yok gibidir. Ağrı kişiye has bir özelliktir. Her canlı kendi ağrısı ile baş başadır. Bilindiği gibi ağrı akut yani aniden oluşan genellikle bir doku hasarının söz konusu olan ağrı olarak bilinirken, kronik ağrı; geçmeyen süreklilik arz eden bir ağrı olarak tanımlanır ve ağrı sınıflaması bu iki eksen üzerinden detaylandırılır.
#Aşk Hormonu Neye İyi Gelir‘Oz Büyücüsü’ olarak tanınan dünyanın en ünlü doktorlarından yazarımız Mehmet Öz, bize müjdeli haberler verdi: “Alzheimer’ı önleyecek ilaçlar geliştirildi, 5-6 yılda piyasada olacak. Pankreas gibi en korkutucu kanser türlerini bile ölümcül olmaktan çıkaracak ilaçlar da yolda.”
#KanserGülçin Çengel Türk modasının son dönemdeki en heyecan verici ismi. 28 yaşında, markasını kuralı sadece 1.5 yıl oldu. Ama yeni süperstar olarak anılıyor. Üç ay önce göğüs ve lenf bezi kanseri olduğunu öğrendi. Şimdi pazartesi başlayacak moda haftasındaki en önemli defilelerden birini hazırlarken, hastalığıyla da mücadele ediyor. Pes etmeye de hiç niyeti yok. İşte cesur yürek Gülçin’in umut veren hikâyesi.
Bazı bedensel yakınmaları önemsemez, “ciddi bir şey değildir” deriz. Gerçekten de ufak tefek sorunlardan kaynaklanan ağrı, sızı, döküntü, kaşıntı gibi belirtilerin pek çoğu geçip gidebilir. Ancak öyle belirtiler vardır ki derhal sağlık ekipleri ile işbirliği içerisine girmek, bir uzmana danışmak gerekir.