Serap Duygulu haberleri sayfasında Serap Duygulu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 344 Serap Duygulu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Güney Kore yapımı Squid Game (Kalamar Oyunu) adlı dizi tüm dünyada izlenme rekorları kırarken, +18 logosuyla sunulan dizinin çocuk ve gençler tarafından da yoğun olarak izlendiği görülüyor. Şu an okullar bu diziyle çalkalanıyor, çocuklar izlediklerini nasıl deneyimleyeceklerini konuşuyor. Dizide yetişkinler ‘çocuk oyunu’ oynuyor ama oyunu kaybeden ‘elendin’ denilerek korkunç bir şekilde öldürülüyor. Hedef ise paraya ulaşmak! Oysa hiçbir çocuk oyununun hedefi paraya ulaşmak değildir, sadece eğlenmektir. Konuyu uzmanlarla konuştuk.
#Squid GameAralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrinde ilk kez ortaya çıkan ve Mart 2020’de ülkemizde de görülmeye başlayan Covid-19 ya da corona olarak bildiğimiz virüsle beraber hayatımız artık eskisi gibi olmayacak bir biçimde değişti ve dönüştü. Yaşam biçimlerimiz, alışkanlıklarımız, iş hayatımız, sosyal ilişkilerimiz, psikolojik yapımız ve tabii ki toplumsal hayatımız daha önce aklımıza bile gelmeyen bir yöne sürüklendi. Bu durum tüm dünyayı etkisi altına alan bir süreç olduğu için aslında global bir travmadan bahsetmek mümkün…
#CoronavirüsBlogger Elif Doğan ve arkadaşı Efsun Sertoğlu’nun başlattığı “Toplu taşıma araçlarında çocukların oturma hakkı ihlal edilmesin” kampanyası sosyal medyada oldukça ilgi gördü. “Çocukların hareketli bir araçta ayakta durması tehlikeli” deyip destek veren de var, “Onlar genç, daha dayanıklılar, yaşça büyükler oturmalı” deyip karşı çıkan da... Bu kampanya nasıl değerlendirilmeli? Psikolog Serap Duygulu’ya sorduk.
#Efsun SertoğluGünümüz çocukları telefonuyla ailelerinden daha yakın. Uyandıklarında ilk önce telefonlarına bakıyorlar, uyumadan önce de son gördükleri yine telefonları… ‘Günaydın’ları da telefon ‘iyi geceler’i de… Sosyal medya ile gönül bağları var ve kopamıyorlar. Telefonlarının son model olması için ailelerine baskı yapıyorlar ve kimliklerini sosyal medya üzerinden geliştiriyorlar. Birçoğunun sosyal medya hesapları ve cep telefonları çoğu zaman yetişkinlerin onaylamadığı içeriklerle dolu. Birbirleriyle görüntülü konuşmalar yapıp, özel videoları ve fotoğrafları birbirleriyle paylaşabiliyorlar. Araları bozulduğunda ise bu içerikler bir tehdit unsuruna dönüşebiliyor. Kimi çocuklar haberleri olmadan çeşitli sosyal medya gruplarına ekleniyor ve cinsel içerikli görüntülere maruz kalabiliyor. Kimileri ise sosyal medyayı arkadaşlarının paparazziliğini yapmak için kullandığını söylüyor. Hem çocuklara hem de Psikolog Serap Duygulu’ya günümüz çocuklarının sosyal medya alışkanlıklarını sorduk.
#Ömür KurtÇocuğa bağırmak ve onu yüksek sesle azarlamak, çocuğun benliğinde sarsıcı yaralar açıyor. Hele hele bu olay başkalarının yanında gerçekleşiyorsa çocuk içine kapanıyor ve gelecekte sinik bir karaktere bile dönüşebiliyor. Konuyu Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul ile konuştuk.
#Çocuklarla Bir ÖmürKız çocukları için bol makyajlı, kadınsı, abiye giysili bebekler; erkek çocukları için kaslı, saçları jöleli, erkeksiliği öne çıkaran oyuncaklar… Yapılan araştırmalara göre, aşırı makyajlı ve yetişkin görünümlü bebekler çocuklarda erken büyüme baskısı yaratıyor. Psikolog Serap Duygulu’ya göre, çocuklar oyun oynarken gerçek hayatı taklit ettikleri için ne tür oyuncaklarla oynadıkları çok önemli.
#ÇOCUKYaşanan darbe girişimi bütün toplumda sarsıcı bir etki yarattı. Beklenmeyen bir anda gerçekleşen kalkışmanın ardından tüm vatandaşlar ellerinde bayraklarla meydanlara çıktı. Kalkışmanın önlenmesinin ardından ise OHAL (Olağanüstü Hal) kararı açıklandı. Art arda gelen kararlar ve yaşanan olaylar tüm toplumu ilgilendirmekle birlikte aslında bu olaylar en çok çocukları etkiledi. Peki, yaşananları anlamakta zorluk çeken çocuklara ne söylenmeli? Psikolog Serap Duygulu 'Çocuklarla Bir Ömür' programında açıkladı.
#DARBE GİRİŞİMİToplumda yaşanan karmaşa ve şiddetten en çok çocuklaretkileniyor. Yaşanan darbe girişiminden de tüm toplumla birlikte aslında en çokçocuklar etkilendi. Olağanüstü hal ilan edilmesi de darbe girişiminin hemenardından geldi. Peki, çocuklara bu olayları nasıl anlatacağız ve onları buolaylardan nasıl koruyacağız? ‘Çocuklarla Bir Ömür’ programında Ömür Kurt’un buhaftaki konuğu Psikolog Serap Duygulu.
#Darbe GirişimiSon günlerde artan çocuk istismarı haberleri tüm toplumu derinden sarstı. İstismara uğrayan çocuklar büyük bir buhranla hayatına devam etmeye çalışırken, birçok aile için durum içinden çıkılmaz bir hal alıyor. "Çocuklarla Bir Ömür" programında, psikolog Serap Duygulu ile çocukları cinsel istismardan korumanın dört altın kuralını konuştuk.
#Çocuklarla Bir ÖmürHer gün bir terör olayı yaşıyoruz. Şüpheli paketler, en son Ankara saldırısından sonra sokağa çıkmaya bile tereddüt edenler, kalabalık ortamlara girmekten korkanlar, her gün gelen şehit cenazeleri... Yol kenarında gördüğümüz bir poşetten bile şüpheleniyor, metroya binmeye çekiniyoruz.
#TerörEskiden aile albümleri vardı. Herkese açık olmayan, bize özel albümler. Şimdi sosyal medya albümleri var ve bizler, bütün hayatımızı gözler önünde yaşıyoruz. Üstelik kendimizle birlikte çocuklarımızın hayatlarını da sosyal medya üzerinden bilinmezlerle dolu bir dünya ile paylaşıyoruz. Sosyal medyanın tehlikelerini, tacizleri ve pedofiliyi Psikolog Serap Duygulu ile konuştuk.
#Ömür KurtBazı anne babalar, çocuklarının yalnız başına kalamadığını, adeta yapışık ikiz gibi olduklarını, çocuklarının her an kendilerini ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor. Oysa bu durum çocuk için pek de iyi bir şey değil. Psikolog Dr. Serap Duygulu, “Siz her an onun yanında olamazsınız. Kendi kendine yetebilen çocuklar yetiştirmek çok önemli” diyor.
#Psikolog Dr. Serap DuyguluBir insanın elindeki parasını 2-3 hafta gibi kısa bir sürede, hem de piyasalarda yarısı oranında bile faiz verilmiyor iken, “fon” ya da başka bir yatırım aracı ile iki hatta üçe katlaması mümkün müdür? Konuştuğum tüm uzmanlar “Evet, mümkün” diyor “Ama” ile parantez açıyorlar: “Devamlılığı olur mu dersen? Hayır, asla olmaz. Aşırı şişirilen balon muhakkak patlar.” Seçil Erzan’ın 2020 yılında kurduğu, Fatih Terim fonu olarak adlandırılan ve kısa zamanda da saadet zincirine dönen sistem de öyle bir patladı ki... Hele de bazı futbolcular ile işinsanlarının bavul dolusu parayı Erzan’a elden teslim etmesi, karşılığında ise makbuz yerine bir kâğıt parçası alması “Yahu nasıl olur da inanırlar?” sorusunu sordurtuyor insana. Peki ama bu motivasyonun altında yatan ne: Hırs mı? Tamahkârlık mı? Nasıl bir sistem bu “Ponzi?”
#Banker KastelliKanal D’nin yeni dizisi “Bir Derdim Var” son zamanlarda birçok ailenin karşı karşıya olduğu bir sorunu, bir ergen genç kızın özel fotoğraflarının dijital ortamda yayılması konusunu işledi. Son yıllarda birçok gencin başına gelen bu duruma dünyada ‘seksting’ deniyor ve bu, dijital zorbalığın içinden çıkılamaz bir hâl almasına sebep olabiliyor. Peki, gençler neden çıplak fotoğraf ve videolarını birbirlerine gönderir, aileler ne yapmalı? Psikolog Dr. Serap Duygulu’ya sorduk.
#Bir Derdim Var3-4 gündür film olacak bir hikâyenin ayrıntılarını izliyor, kimimiz hayret ediyor kimimiz de “Hiç yakıştı mı?” serzenişleri ile atlıyoruz linç kervanına. 62 yıllık evli, 81 yaşındaki usta oyuncu Metin Akpınar’ın kendi tabiri ile “sadece bir gecelik beraberlikten” ikizleri olduğunu kızlarından Duygu Nebioğlu’nun açtığı babalık davasının sonuçlanması ile öğrendik hepimiz. Gerçi usta oyuncu son 14 yıldır biliyormuş gerçeği ama resmiyete dökmek istememiş. Kızlar da -haklı olarak- dava açmışlar. Haliyle çoğumuz da aynı yerden kızdık Akpınar’a: “Neden kızlarına sahip çıkmadın usta?” Oyunculuğu ve daha mühimi fikriyatına böylesine hayran olduğumuz bir kişinin çocuklarının varlığı dava ile mi duyulmalıydı? Kızların yaşadıkları hiç adil değil ancak madalyonun bir de öte tarafı olmalı. Usta oyuncu daha en başından “baba” olmak, 67 yaşından sonra “baba”lık yapmak istedi mi dersiniz? Bu, ona da haksızlık değil mi? Sosyolog, uzman psikolog, Dr. Serap Duygulu ile tüm objektifliği ile konuyu masaya yatırdık. Buyurunuz.
#Metin AkpınarHollywood’un ünlü ‘baba’sı Robert De Niro, 79 yaşında baba oldu. Bir diğer ‘baba’ isim Al Pacino ise 83’ünde önümüzdeki ay baba olacak. Magazin gündemini sallayan ‘bomba’ haberi duymayan kalmamıştır ancak benim tam da bu konu üzerine soracak iki sorum var. İlk sorum tıbbi açıdan: ‘Erkeklerin geç yaşta baba olması ne kadar mümkün? Geç yaşta baba olmanın (ki ülkemizde de bu durum fazlaca yaygın) çocuğun genetiği açısından sakıncaları var mı?’ İkinci sorum ise ahlaki ve vicdani açıdan: “Büyük ihtimalle 20 yaşlarını göremeyeceğin bir çocuğu hayata getirmek doğru mu? Ve neden kadınlar 50 yaşında anne olduklarında ‘sorumsuzluk’ ile itham edilirken erkekler geç yaşta baba olunca ‘Aferin’ deniyor, ‘sırtı sıvazlanıyor’? Buyurun pazar okumasına.
#Robert De NiroÇocuklar çok küçük yaşlardan itibaren cinsellikle ilgili konuları merak ediyor, sorularına yanıt bulamadıklarında da bilgi eksikliğinden dolayı birçok problemle karşı karşıya kalabiliyor. Uzmanlar, “Çocukların ilk eğitmenleri anne babalarıdır. Çocuklarınızın bu konudaki sorularını yanıtlamaktan çekinmeyin” diyor.
#Ömür KurtGeçen hafta sosyal medyada çocuk fotoğraflarının yayınlanmasına sınırlama getiren Fransa bu kez daha radikal bir kararla, ‘Mükemmel insan’ algısı oluşturduğu, gençler arasında dış görünüş baskısı yarattığı ve psikolojik sorunlara yol açtığı gerekçesi ile ‘rötuşlu’, ‘filtreli’ ya da herhangi bir şekilde manipüle edilen fotoğrafların bildirilmesi zorunluluğunu getirdi. Fenomenler ve markalar ticari amaçla yayınladıkları ‘oynanmış’ fotoğrafları bildirmezse suç işlemiş sayılacak. Ayrıca alkol, estetik operasyon ve kripto para reklamı da yapamayacaklar. Hem kararı, hem kararın arkasındaki ‘psikolojik’ nedenleri hem de Türkiye’de uygulanabilirliğini konuştum.
#FotoğrafTürkiye, deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken, depremzede çocukların hayatın olağan akışına katılabilmesi için ‘oyun, oyuncak ve kitap kampanyaları’ düzenlenmeye başladı. Ancak bu süreçte çocuklara ulaşacak olan oyuncak ve kitapların seçimi de son derece önemli. Uzmanlar ise oyun ve oyuncakların iyileştirici gücüne vurgu yapıyor.
#DEPREMBir topluluğun önünde konuşmak sizi korkutuyor mu? Yeni bir ortama girip yeni insanlarla tanışmaktan çekiniyor musunuz? Bu yüzden hoşlandığınız kişiye açılamıyor terfi fırsatlarını kaçırıyor musunuz? Hayatta her şeyde olduğu gibi utangaçlığın da fazlası zarar. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde utangaçlığının farkında olup, bununla mücadele etmeye çalışan kişilerle konuştuk...
#BSF'Aldatılıyor muyum?' diye sürekli eşinin telefonunu karıştıran, attığı adımı, sosyal medya hesaplarını, hatta akıllı saatini bile kontrol eden pek çok kişi var. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde partnerlerini suçüstü yakalamak uğruna şeytana bile pabucu ters giydirenlerle konuştuk.
#İlişkiKendisi ile yüz yüze tanışmadık ama sorsanız ‘Nasıl bilirdin?’ diye... Tereddütsüz, ‘Öncü bir karakterdi, özellikle kadın özgürlükleri açısından’ derim size. Öyle bir etkisi vardı üzerimde Billur Kalkavan’ın. Akciğer kanseri tedavisi görüyordu, bildiğim kadarı ile morali de yüksekti. Yakalandığı enfeksiyon nedeni ile 59 yaşında hayatını yitirdi. Hayat arkadaşı Buğra Bahadırlı öleceğini hiç düşünmediği için vasiyet bırakmadığını söyledi ama Billur Kalkavan’dan geriye öyle bir röportaj kaldı ki... Bence vasiyeti, hayat dersi niteliğinde: “İnsan duyarlı olmakla duygusal olmak arasında denge kurmalı. Duygularınıza dikkat edin” diyor. Ne demek istiyor dersiniz?
#Billur KalkavanGeçtiğimiz günlerde bir annenin ağlayan çocuğuna kızıp ağlaması için odaya göndermesi ve çocuğun verdiği tepkiyi videoya çekip sosyal medyadan paylaşması çok konuşuldu. Kimi anneye sinirlendi, çocuğa üzüldü, kimi bu taktiğin işe yaradığını düşünüp kendi çocuğuna uyguladı. Peki pek çok kişiye çok da yabancı olmayan bu davranış hakkında uzmanlar ne diyor?
#ÇocukSosyal medyada imrenerek baktığımız o fotoğraflardaki bazı kişiler meğer suyun içindeki ördekler gibiymiş. İlk olarak Stanford Üniversitesi tarafından ortaya atılan ördek sendromu, bir miktar anlam kaymasıyla birlikte sosyal medyada hayatlarını paylaşan bazı kişileri anlatmak için kullanılmaya başlandı. Bir Sorudan Fazlası bölümünün bugünkü konusu 'Ördek Sendromu' yaşayanlar...
#Ördek SendromuÇıktığımız her yolda büyük hayaller bize eşlik eder. Ancak bu hayallerle yola çıkan bazı insanlar yarı yolda bırakılıyor. Bazıları ise bırakıyor… İşte düğünlerine sayılı günler kala ya da evlendikten sadece birkaç saat sonra yarıda bırakan ve bırakılanlar…
#EvlilikManavgat’ta cadde ortasında çıplak gezen bir kadın. Boğaz’da iki hadsizin cinsel ilişkisi. Bir başkasının anadan üryan güneşlenmesi ve son olarak da Galata Kulesi önünde bir gencin kendini ateşe vermesi. Bu dört trajik ama farklı olayın tek ortak noktasıysa: ‘Görüntülenmiş olması.’ Yani videoya çekmek ya da fotoğraflamak yerine, çıplak gezen kadına örtü veren, yanan gence su atan, diğerlerine ‘Ne yapıyorsunuz?’ diyen olmamış. ‘Kışkırtıcı’ denebilecek o görüntüler, hem de sansürsüz şekilde, çarşaf çarşaf sosyal medyada. Ve elden ele yayılmaya da devam ediyor. Tüm bu iğrençlikleri canlı izlemek bile başlı başına sıkıntılıyken bir de görüntülemek ve bunu paylaşmak... Akıl tutulması olsa gerek! Sordum.
#Manavgat"Bırak artık şu elindeki ekmeği", "Sen yine mi kilo aldın?", "Sana evde yemek vermiyorlar mı?", "Sınıf arkadaşın senden daha uzun, büyümüyorsun..." Bu cümleler arasında size de tanıdık gelenler var mı? Ebeveynlerin çocukluk döneminde kurduğu 'beden' ve 'yemek' baskıları, bireylerde ciddi yeme bozukluklarına yol açıyor. Kimisi hayatı boyunca diyet yapıyor, kimisi zorla yedirilen bir yemeği ömrü boyunca görmek istemiyor, kimisi ise sürekli "Daha fazla yemeliyim, kilo almalıyım, boyum uzamalı" diye çabalıyor. İşte çocukluk döneminde yemek baskısına maruz kalan ve bu durumu bir 'travma' haline gelen insanların hikayeleri...
#Yeme BozukluğuAstrologlara göre Merkür bu yıl fazladan gerileme mesaisi yapacak. Bu durum astroloji meraklılarını endişelendirmekle kalmayıp planlarını ertelemelerine ya da hızlandırmalarına kadar gidiyor. Hayatını buna göre şekillendirenlerle ve konunun ilgilileriyle konuştuk...
#Merkür GerilemesiRusya'nın Ukrayna'yı işgalinin dördüncü haftası yaşanırken bölgeden gelen haberler herkes için ama özellikle de çocuklar için fazlasıyla endişe verici. Peki çocuklara savaşı nasıl anlatacağız? Ebeveynler neleri yanlış yapıyor? İşte uzmanların tavsiyeleri...
#Ukrayna Rusya SavaşıDünya sinema tarihinin en yakışıklı aktörlerinden biri kabul edilen 86 yaşındaki Alain Delon’un, ‘Yaşlanmak berbat!’ diyerek sakat, yaşlı ve hastalıklar ile mücadele eden bir adam olarak hayatına devam etmek istemeyip ötanazi ile hayatına son vermek istediğini açıklaması Türkiye’de de ses getirdi. Kimileri ‘Ölmek için çok erken’ derken kimileri de ‘Yaşlanmak gerçekten de berbat bir his!’ yorumu yapıyor. Ötanazi nedir? Yaşlanmak berbat mı? Mutlu ve aktif bir yaşlılık hayal mi? Sordum.
#Alain DelonSavaş dünyanın neresinde olursa olsun en çok en masumları etkiliyor; çocukları… Filmlerde gördükleri o korku dolu sahneler, çocukların hayatlarının tam ortasına dalıyor. Ukrayna’da da yaşanan maalesef bu… Savaşın tam kalbinden, Rus kuvvetleri tarafından kuşatılan şehirlerden gelen insan hikayeleri, her seferinde savaşın çocuklara yaptığı kötülüğü gözler önüne seriyor
#Ukrayna Rusya Savaş