Paylaş
◊ Bazı çocuklar anne babalarına aşırı düşkün. Bu doğru bir şey mi?
- Aslında bu durum çocukla ilgili değil, anne babanın tutumuyla ilgili. Çocuğun kendi başına bir şey yapmasına fırsat verilmemiş, çocuk her ağladığında, her ihtiyaç duyduğunda hemen yanına koşulmuş. Hatta çocuk kendi başına bir şeyi eksik yapsa, büyük ihtimalle anne ve/veya babası tarafından düzeltilmiş. Yani aslında çocuğun yapabilme becerisi engellenmiş. Bu da çoğunlukla çocukların anne babasına bağlı değil, bağımlı olmasına sebep olur. Örneğin biri çocuğa adını sorduğunda, bu soruyu çocuğun yanıtlamasını beklemeden anne veya babanın onun yerine yanıtlaması ya da çocuk mutfağa bir şey götürmek istediğinde “Sen dökersin, dur ben götürürüm!” diye engellenmesi gibi gündelik konular, çocuğun hayatında hasarı büyük izler bırakabilir.
◊ Peki, aslında olması gereken durum nedir?
- Olması gereken, kendi kendine yetebilen çocuklar yetiştirmektir. Ancak günümüzde aileler, çevreye olan korkularından dolayı çocuklarını koruma davranışı içine giriyorlar. Çocuklarını markete göndermiyor, sokakta arkadaş edinmesine müsaade etmiyor, herkesin güvenilmez olabileceği düşüncesini çocuklarına aşılıyorlar. Bu çocuklar büyüdüklerinde kimseyle iletişim kuramayan, sosyalleşemeyen, kendine ve kimseye güvenemeyen, içedönük bireyler haline geliyorlar. Çocukların iyi ve kötüyü ayırt edebilmesi, iletişimin önemini bilmesi, tanımadığı insanlarla konuşmanın, yardım etmenin ve yardım almanın nasıl bir duygu olduğunu hissetmesi bu konuda ailelere düşen görevlerden yalnızca birkaçı.
◊ Bir çocuğun kendi kendine yetebilen biri olabilmesi için anne babalara önerileriniz neler?
∆ Kişinin kimseye bağımlı olmadan, yalnızlıktan rahatsızlık duymadan ve korkmadan kendi başına istediği her yere gidebilmesi gerekir. Kişi bunu yapamadığı zaman ailesine ve yakınlarına sürekli ihtiyaç duyar hale gelebilir. İleri seviyede de kaygı bozuklukları görülebilir.
∆ Çocuklar ödevlerini ve yetiştirmeleri gereken işleri sadece kendileri yaptıkları zaman, daha iyi organize olabilme ve sorumluluk sahibi olma yeteneklerini kazanırlar. Eğer yapmaları gereken şeyleri onların yerine yapan birileri varsa, bu becerileri kazanmaları ne yazık ki mümkün değildir.
∆ Çocukların ev işlerinde ailelerine yardımcı olması, ileride kendi başlarının çaresine bakabilmesi açısından gereklidir. Örneğin; çocuklara yemek yaparken ya da ev içi hayatta görevler vermek hem öğrenmesi hem de kaliteli vakit geçirmesi için iyi bir aktivitedir.
∆ Çocuklar, büyüdükçe ve sosyal çevreleri genişledikçe daha fazla insanla iletişime geçer. Bununla birlikte, sosyalleşme sürecinde bazı sorunlar yaşayabilir, anlaşmazlıklar içerisinde olabilirler. Böyle durumlarda, sorunları çözmeleri için onlara yol göstermek önemlidir.
∆ Hayatın her döneminde kişinin yaşamını zorlaştıran kişiler ya da olaylar olabilir. Günümüzde ise çocukların en sık karşılaştığı zorluklar okul yaşantılarıyla ya da arkadaş ilişkileriyle ilgili olabiliyor. Derslerin yoğunluğu, ödevler ve iş yükü, öğretmenlerle yaşanan problemler veya çatışmalar, öğrenciler arası rekabet gibi sorunlar çocukları bazen yıpratabiliyor.
∆ Başarı, bir insanın düştüğü yerden kalkarak, gerekirse tekrar düşerek ve yeniden kalkarak sahip olunabilecek bir hedeftir. Hiç kimse gayret göstermeden ve kaybetmeden başarıya ulaşamaz. Bu sebeple çocuklara risk almak da öğretilmeli ve sorunları da kendi başına çözebilmesi için fırsat tanınmalı. Anne baba onun yerine yapmamalı ama eğer çocuk yardım isterse, yardımcı olunmalı.
Hadi gidelim
Mahşer-i Cümbüş Çocuk
Çocukların çok sevdiği Mahşer-i Cümbüş ekibi sahnede. İzleyen herkes, oyuna dahil olabiliyor.
Yer: İstanbul-Trump Sahne
Tarih: 10 Şubat Cumartesi
Saat: 17:00 Yaş: 4+
Haftanın kitabı
Bir Tavuk Hikâyesi” hem çok eğlenceli hem de macera dolu bir kitap. Kaybolan bir horozu bulmaya çalışan
tavukların hikâyesini anlatıyor.
Yayınevi: Doğan Çocuk Yayınları
Yazan ve resimleyen: Laurent Cardon
Türkçesi: Bahadırhan Bozkurt
Tür: Resimli Öykü
Yaş: 3+ Sayfa: 48
Fiyatı: 159 lira
Paylaş