Eylülün gelişiyle kültür-sanat dünyası yeniden canlanıyor. Şehir, birbirinden etkileyici sergiler, heyecan verici konserler ve yaratıcı tiyatro oyunlarıyla, festivallerle dolup taşacak. Okumaya doyamayacağımız kitaplar, yepyeni ya da sezonu açan mekânlar, harika filmler de cabası... Özetle yeni sezon, kaçırılmaması gereken eşsiz deneyimlerle dolu. Biz de bu şölende öne çıkanları alanında uzman isimlere sorduk. Ajandanızda bol bol yer açın.
#Uygar TaylanHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#DijitalGEÇEN yaz Pilevneli Galeri’nin Bodrum Yalıkavak’taki yeni mekânının açılışından sonra en çok konuşulan konu, genç şarkıcı Aleyna Tilki’nin mezar taşı şeklindeki bir eserin yanında verdiği pozlar olmuştu. Esra Gülmen’e ait eserin üzerinde “What people will think? (İnsanlar ne düşünecek)” yazıyordu. Kısaca başkalarının sizin hakkınızda ne düşüneceğine aldırmayın, istediğiniz gibi yaşayın, ölümlü dünya işte, diyordu sanatçı.
#Pilevneli GaleriBu hafta Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Limak Filarmoni Orkestrası Zorlu PSM’de yeni yıl konserleri verecek. Zuhal Olcay Hayal Kahvesi Aqua Florya’da, Göksel Dada Salon Kabarett’de sahneye çıkacak. Yılın ilk sergilerinden ‘Time is LOVE; Bir Dünya Gezisi Sahnesi’ Ortaköy’deki Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda açıldı.
#Borusan İstanbul Filarmoni OrkestrasıSanatatak’ın kurucusu ve eleştirmen Ayşegül Sönmez, çağdaş sanatı daha iyi anlayıp izlemek isteyenler için başucu kaynağı olacak bir kitap hazırladı. ‘Çağdaş Sanat Var mı?’da kafaları kurcalayan 30 soruya düşünsel derinliği olan ‘anlaşılır’ yanıtlar veren ve “Bu da sanat mı diye bıkmadan sormalıyız” diyen Sönmez’le kitabını konuştuk: “Bu kitap, çağdaş sanata aşk gibi yaklaşıyor galiba. Ona karşı, onun yanında, onunla kavga eder, onu aldatır, ona karşı çaresiz gibi...”
#Ayşegül Sönmez17 Eylül-20 Kasım tarihleri arasında ücretsiz gezilebilecek 17. İstanbul Bienali’nde ağırlıklı olarak Müze Gazhane ve Pera Müzesi’nde öğrendiğimiz jeolojik, ekolojik, hidrofonik, folklorik, antropolojik, topografik bilginin, gerçeğin haddi hesabı yok. Bienal, elinizde kumanda, bir kıtadan diğerine sizi sürüklerken ayağa kalkmak için hiç de geç olmadığını söylüyor.
#17. İstanbul BienaliRessam Ahmet Güneştekin’in Diyarbakır’da açılan ‘Hafıza Odası’ başlıklı sergisi içeriği kadar davetlilerin sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarla da gündem oldu. Özellikle cemiyet hayatının tanınmış isimlerinden Feryal Gülman’ın Instagram’dan paylaştığı ve renkli tabutlardan oluşan ‘Çürüme’ adlı eserinin önündeki pozu sosyal medyada tepki çekti.
#Feryal GülmanSon yıllarda çağdaş sanat etkinliklerinin başrolünde hep Instagram var. Eline telefonunu alan en ilginç, en ‘tatlış’, en renkli, en görkemli eserin peşinde... Eserlerin önünde hatta üstünde selfie çektirenler, canlı yayın yapanlar... Bu ‘like’ sevdası ne anlama geliyor, sanat piyasası ve sanatçılar bundan nasıl etkileniyor? Sanat dünyasından isimlere sorduk.
#SelfieSanatatak, Artweek@Akaretler’e Şenol Yorozlu sergisiyle katılıyor. Aslında yakında çıkacak ‘Sayıların Yerleşimle İlgisi Yoktur’ adlı Murat Yurttutan koleksiyon kitabının sergisi bu. Sanatatak’ın kurucusu, eleştirmen Ayşegül Sönmez, “Şahsi biriktirmeleri çok önemsiyorum; bir sanatçıdan vazgeçmemeyi, yıllar içinde onu yakından tanımayı, onunla birlikte derinleşmeyi... Murat Bey de böyle yapmış. Koleksiyonerlerden şahsi tercihlerde bulunmalarını bekliyorum. Çünkü bu şahsiliğin piyasaya ve onun geçici banal zevkine bir direnç noktası oluşturabileceğini düşünüyorum” diyor.
#SanatatakEmine Erdoğan’ın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabının 4 Eylül’de yapılan tanıtım resepsiyonuna çok istediğim halde katılamamıştım. Yakın bir arkadaşımın kızının Urla’daki düğünü ile aynı güne denk gelmişti.
#Müge AkgünBilgili Holding ve Sabiha Kurtulmuş organizasyonuyla Akaretler Sıraevler’de düzenlenen Artweeks@Akaretler’in 5. edisyonu, 8 Eylül’de başlıyor. İstanbul’un önemli galerilerinin temsil ettiği pek çok sanatçının yeni işlerinin yanı sıra Yıldız Holding Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan bir seçkiyi de izleyiciyle buluşturacak etkinlik, 19 Eylül’e kadar sürecek.
#Artweeks@AkaretlerÇeşitli kent meydanlarına yerleştirilen karpuz, zeytin, ekmek, çay, simit gibi heykellerin “Türk Pop Art’ı” olduğu fikrini ortaya atan sanatçı Komet, sanat dünyasında tartışma yarattı. Sanatçılar, hemen her kentte görülen bu heykelleri Hürriyet’e değerlendirdi...
#Abuk Sabuk HeykellerKoronavirüs salgını hayatın alışık olduğumuz akışını altüst etti ama neyse ki sevdiğimiz kültür-sanat etkinlikleri yerli yerinde... Şehrin en önemli sanat buluşmalarından 5. İstanbul Tasarım Bienali bu yıl da çok iddialı. Sergi mekânlarında ve şehrin farklı yerlerindeki kaçırılmaması gereken işleri sanat yazarlarına sorduk.
#GazetehaberleriYapılan canlı yayınlarda fonda sürekli kitaplıkların olması sosyal medyanın yeni eğlencesi. Kimileri bunu gösteriş olarak görürken kimileri de arkalarında hangi kitaplar var, onları nasıl yerleştirmiş, zengin bir kütüphane mi diye daha da merakla izledi. Kültür-sanat ve yayıncılık dünyasından önemli isimlere bu tartışmayı, kendi kütüphaneleriyle ilişkilerini, okuma-düzenleme alışkanlıklarını sorduk.
#GazetehaberleriSanat ve kültür kurumları, küresel koronavürüs salgını önlemlerinin ilk günlerinden bu yana kapalı. Müzeler, galeriler ve kültür kurumları yaklaşık bir aydır sosyal medya kanalları üzerinden etkin olmaya çalışıyor. Online sanatçı atölyeleri, sanal ortama taşınan sergiler, arşiv paylaşımlarıyla herkes tek yönlü iletişimden karşılıklı etkileşimin olduğu bir ağ dünyasına geçti. Sanatı anlatmanın ve paylaşmanın tek platformu sosyal medya oldu. Sanat sektöründen etkin isimlerine farklı sorular yönelttik, sanatın içinden geçtiği zorlu süreci ve geleceğini konuştuk.
#CoronaPerformans sanatçısı Ayça Ceylan, Teşvikiye’deki Narmanlı Sanat’ta ‘Ört, doldur, göm aşk ne?’ başlıklı bir atölye düzenleyecek. 9 Şubat Pazar günü 14.00-17.00 saatleri arasında düzenlenecek ‘Ört, doldur, göm aşk ne?’, aşkı algılama biçimlerimiz ve teselli üzerine inşa edilen etkileşimli bir bellek atölyesi.
#Ayça Ceylan