Kanuni tablosu Fatih kadar heyecan yaratmadı

Kanuni Sultan Süleyman’ın İtalyan ressam Cristofano dell’Altissimo tarafından yapılan portresi bugün İngiltere’deki müzayede evi Sotheby’s tarafından satışa sunuluyor.

Haberin Devamı

‘İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları’ başlıklı koleksiyonun içinde bulunan portrenin 60 bin ila 80 bin sterlin arasında bir değere satılabileceği tahmin ediliyor. Kanuni Sultan Süleyman’ı 43 yaşındaki haliyle gösteren portre 19. yüzyıldan bu yana Fransız bir aileye ait özel koleksiyonda saklanıyormuş.

Bu satış Fatih Sultan Mehmet’in Venedikli ressam Bellini’nin atölyesinden çıkma portresinin satışını akla getirdi. Fatih Sultan Mehmet’in orijinal portresi, Londra’daki Christie’s Müzayede Evi tarafından 25 Haziran 2020’de açık arttırmaya çıkarılmış, düzenlenen müzayedede İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla 7 milyon 923 bin liraya satın alınmıştı.

Kanuni tablosu Fatih kadar heyecan yaratmadı

Haberin Devamı

Fatih Sultan Mehmet portresi Türk sanat dünyasında büyük bir heyecan yaratmış, hatta eserin fiyatının yükselmesinde İBB dışında Türkiye’den katılan bazı alıcıların birbirilerinden habersiz yarışmasının etkili olduğu söylenmişti. Kanuni Sultan Süleyman portresinin Türkiye’de Fatih Sultan Mehmet portresinin yarattığı heyecanı yaratmadığı görülüyor. Konuştuğum müzayede evi yöneticileri bunu, eserin, Bellini imzası taşıyan Fatih Sultan Mehmet portresi kadar güçlü olmamasına da bağlıyor. Ama yine de belli olmaz. Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli padişahlarından birinin portresi bu topraklara yakışır diyerek eserin gücüne, kondisyonuna bakmadan satın almak isteyenler çıkabilir. Bakarsınız bugün müzayedede birbirinden habersiz Türk alıcılar bu tablo için de Londra’da çarpışabilir.  

LOUVRE BÜTÜN KAPILARINI AÇTI

DÜNYANIN en çok ziyaret edilen müzesi unvanına sahip Fransa’daki Louvre, depodakiler dahil olmak üzere 480 binden fazla sanat eserini çevrimiçi olarak erişime açtı. ‘Mona Lisa’ ve ‘Milo Venüsü’ de dâhil olmak üzere, müzenin sekiz bölümünde yer alan, İslam sanatı ve Rönesans heykellerinden Antik Mısır eserlerine kadar uzanan koleksiyonunun tamamı ücretsiz ve çevrimiçi olarak ziyaret edilebiliyor. Müzenin sunduğu teknik özellikler sayesinde mesela Mona Lisa tablosunu en ince detaylarına kadar incelemek mümkün.

Kanuni tablosu Fatih kadar heyecan yaratmadı

Haberin Devamı

Bu arada Louvre Müzesi sanal dünyada da birinciliği kimseye kaptırmıyor. Sanatatak’ın haberine göre 5 yıldır Instagram’da fotoğrafı en çok paylaşılan müze unvanının sahibi. Louvre, 4 milyondan fazla kez etiketlenerek listede ilk sırayı aldı. Onu 2 milyon 514 bin 885 etiketle Amerika’daki Museum of Modern Art (MoMA) takip ediyor. Üçüncü sırada ise 1 milyon 151 bin 90 etiketle Londra’daki Tate Modern geliyor.

ŞİİR ALBÜMLERİ BEJAN MATUR’LA DÖNÜYOR

Bir dönem çok modaydı şairlerin şiir albümü çıkarması. Teknolojik sıralamaya göre önce kasetler geldi. Hatta öğrencilik yıllarımda Hürriyet Gösteri dergisinin verdiği Türk şiiri kasetlerini her ay nasıl da sabırsızlıkla beklediğimi unutamam. Ses kaydı olanları kendi seslerinden, aramızdan ayrılmış olanların şiirlerini de ünlü tiyatro sanatçılarının sesinden dinlemiştik.

Haberin Devamı

Attilâ İlhan’dan Ataol Behramoğlu’na pek çok büyük şairin kişisel albümleri geldi sonra. Müzik albümlerinin satışıyla yarışan çok popüler şiir albümleri yapan isimler moda oldu bir ara. Sonra şiir, kitaplara, dergilere geri döndü.

2 NİSAN’DA ÇIKIYOR

Günümüz şiirinin önemli isimlerinden Bejan Matur bu geleneği yeniden hayatımıza sokuyor. Şairin ‘Yedi Gece’ adını verdiği albümü tüm dijital platformların yanı sıra, CD ve LP olarak 2 Nisan Cuma günü dinleyicilerle buluşacak.

Albüm, Matur’un dünyada 36 dile çevrilen şiirlerinden özenle seçilen 5 şiirin yanı sıra, yeni kitabı ‘Dünya Güzeldir Hâlâ’da yer alan 2 şiirden oluşuyor.

Kanuni tablosu Fatih kadar heyecan yaratmadı

Bugüne kadar, İngiliz Kraliyet Operası (Royal Opera House), King’s Place London, Amerikan Princeton Üniversitesi, Rotterdam Şiir Festivali, Berlin Edebiyat Festivali, Ubud/Bali Edebiyat Festivali gibi önemli sahnelerde şiirlerini solo ve müzik eşliğinde geniş izleyici topluluklarına sunan Matur, bu albümle yıllara yayılan çalışmalarını ve deneyimini kalıcı hale getiriyor. Albümü Kalan Müzik yayınlıyor.

Haberin Devamı

Matur’un 9’u şiir, toplam 11 kitabı var. Şairin bütün kitaplarının yeni basımları Everest Yayınları tarafından da yapılmaya başlandı.

Yazarın Tüm Yazıları