Paylaş
Ama merakla beklediğim kitap iki gün içinde elime geçti ve hemen okudum, inceledim. “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı”nın kapağı öncelikle yalın tasarımıyla dikkat çekiyor. Bu yalınlık aynı zamanda tüm zenginliğine ve çeşitliliğine karşın Türk mutfağının sadeliğine de işaret ediyor.
Emine Erdoğan, yurtdışı ziyaretlerinde Türk mutfağının yeteri kadar ve hak ettiği ölçüde tanınmadığını görünce felsefesinden tekniğine, malzemelerinden yapılış yöntemine mutfağın inceliklerini anlatan bir kitap projesinin hayata geçmesinin gerekliliğine inanmış.
Gastronomi konusunda çalışan akademisyenler, araştırmacılar ve şeflerden destek alınmış.
Ben, kitabın Türk mutfağının bilinirliğinin artması, özellikle de geleneksel yemeklerimizin tüm dünyada ön plana çıkan sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme anlayışına uygunluğunun anlaşılmasına katkısının büyük olacağını düşünüyorum.
Çünkü Emine Erdoğan’ın çalışmanın önsözünde vurguladığı gibi “Mutfak kültürel kimliğimizdir. Ne yediğimiz kadar ne yemediğimiz de bu kültürel kimliğin sınırlarını çizer... Her lokma, içerisinde besleyici değerler barındırdığı kadar tarih, kültür, inanç ve deneyimi de beraberinde aktarır. Öyle ki kendinizi bir yabancıya tanıtmanın en kolay yolu ona mutfağınızı sunmaktır.”
EKİPTE KİMLER VAR?
Asırlık Tarifleriyle Türk Mutfağı, Prof. Dr. Mehmet Öz, Prof. Dr. Arif Bilgin, Prof. Dr. Günay Kut, Doç. Dr. Özge Samancı ve Dr. Gönül Paksoy danışmanlığında, Ebru Erke’nin koordinatörlüğünde hazırlanmış.
Şefler Ali Ronay, Arda Türkmen, Aydın Demir, Cüneyt Asan, Eyüp Kemal Sevinç, Fatih Tutak, Ömür Akkor, Savaş Aydemir, Sezai Erdoğan, Sinem Özler, Şemsa Denizsel, Şerife Aksoy, Yılmaz Öztürk, Zeki Açıkgöz de özel tariflerle katkıda bulunmuşlar.
Çorbalar, mezeler, salata ve turşular, zeytinyağlılar, dolma ve sarmalar, börek ve hamur işleri, tencere yemekleri, köfteler, kebaplar, balık ve deniz mahsulleri gibi 21 başlık altında toplanan çalışmada atıksız, fermante, yöresel, yerel, glütensiz gibi sağlıklı ve alternatif beslenmeye yönelik 218 tarif yer alıyor.
“Cumhurbaşkanlığı Mutfağı’ndan” bölümünde yer alan taze enginar salatası, zeytinyağlı pırasa dolması, tepsi mantısı, ayvalı kuzu sırtı fırın gibi farklı bölgelerin mutfaklarını yansıtan, kimi en sevilen, kimi unutulmaya yüz tutmuş, geleneksel tariflerin bir arada olması çok isabetli olmuş. Özel gün yemekleri bölümü de kitabın adıyla uyuşuyor...
EKİMDE RAFLARDA
“Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” uluslararası üst düzey tanıtım kapsamında Cumhurbaşkanlığı Yayınları’ndan prestij kitap olarak basılmış. Ama aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınlarından da basımı yapılarak ekim ayında kitabevlerinde satışa sunulacakmış.
Türk mutfağını uluslararası ölçekte tanıtmayı, özelliklerini anlatmayı hedefleyen kitabın “Turkish Cuisine With Timeless Recipes” adıyla yayımlanacak İngilizce versiyonu için de çalışmalar sürüyormuş.
TÜRK MUTFAĞI HAFTASI
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy kitabın tanıtımıyla eş zamanlı Türk gastronomisi için önemli olduğunu düşündüğüm yeni bir projeyi daha açıkladı.
Her yıl 21-27 Mayıs tarihlerinde hem Türkiye’de hem de yabancı temsilciliklerimizin olduğu merkezlerde Türk yemekleri, çeşitli etkinliklerle tanıtılarak ‘Türk Mutfağı Haftası’ olarak kutlanacakmış.
Hafta boyunca farklı ülkelerde yapılacak etkinlikler, yerel ürünlerin markalaştırması ve yurtdışındaki uluslararası şeflerin menülerinde yer almasına katkı sağlayacaktır.
Türk mutfağının ürünleriyle tanışan, uygulanabilirliğiyle ve en önemlisi de lezzetini hisseden yeme-içme severler hiç kuşku yok, bu tadın peşinde Türkiye’ye de gelecektir.
Ben ayrıca bu yıl İngilizcesi yayınlanacak, Hürriyet Gazetesi ve Karaca işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz “İncili Gastronomi Rehberi”nin de restoranları, lezzet ve alışveriş durağı önerileriyle Türkiye turizmine katkıda bulunacağını, gelen turistlere kolaylık sağlayacağını düşünüyorum...
ŞİMDİ TATİLİN TAM ZAMANI
Geçen hafta Urla ve Alaçatı’daydım. Sokaklar da restoranlar da sakindi. Boğucu yaz sıcağı yerini hoş bir serinliğe bırakmıştı.
Otel fiyatları makul sınırlara çekilmiş, pek çok yerde kalite artmıştı. Yazın kalabalığından eser kalmamıştı. Urla ve Alaçatı bana tatilin şimdi tam zamanı dedirtti. Özellikle de okul çağında çocuğu olmayanlara, tatil yapmak için imkânı ve fırsatı olanlara önerim eylül, ekim aylarını iyi değerlendirmeleri.
Sadece Urla ve Alaçatı’da değil Antalya’da, Bodrum’da, Cunda’da da gidilecek çok iyi yerler var. Tatilden huzur bekliyorsanız, ruhunuz dinlensin ve doysun diye düşünüyorsanız aklınızda bulunsun...
AKARETLER’DE SANAT
Sultan Abdülaziz’in isteğiyle 1875’te Sarkis Balyan tarafından inşa edilen Akaretler Sıraevler’de farklı disiplinlerden sanatçıların yapıtlarını bir araya getiren Artweeks@Akaretler 8 Eylül’de başladı. Bilgili Holding ve Sabiha Kurtulmuş organizasyonuyla hayata geçirilen sanat haftasına birçok sanatçı ve galeri konuk oluyor.
19 Eylül’e dek sürecek etkinliğe Zilberman Gallery, Sanatorium, Mine Sanat, Empire Project, Martch Art Project, artSumer, X-ist, Vision Art Platform Pi Artworks, Merkur, Pilevneli, Ferda Art Platform, Mixer, F2 Anim House, Galeri Nev Istanbul, Şerife Ercantürk Bilgili, İdil İlkin, Sanatatak, Krank Art Gallery ve BB Project sanatçılarıyla katılıyor.
TASTING ALAÇATI
Bu yıl “Yaşa, Fark et ve Harekete Geç” temasını işleyen Tasting Alaçatı, dün Before Sunset’te gerçekleşen gala yemeği ile başladı. Belçikalı şef Elliott Van de Velde ve Sedat Arslan, atıksız mutfak örneği bir menü hazırlayıp sundular.
Yarına dek sürecek Tasting Alaçatı’da “Sıfır Atık, Geri Dönüşüm, İsrafın Engellenmesi, Çevreye Saygı” gibi başlıklar altında gastronomi, kültür sanat etkinlikleri, atölye çalışmaları düzenleniyor. Yakınlardaysanız yolunuzu düşürün derim...
Paylaş