3 yıldızlı İtalyan Dal Pescatore gibi lokantalar trend dışı mükemmelliyetçilik peşinde. Aynı yemeği 30 sene yapabiliyor ve sadece minik detaylarla oynuyorlar. Örneğin ‘tortelli di zucca’. Bu kadar basit gözüken bir hamurişi nasıl baş döndürücü bir başyapıta dönüşür?
#Dal PescatoreSon dönemde tarzları farklı olsa da beklentilerimi tam anlamıyla karşılayan iki restorana birbiri ardına gitme fırsatı buldum. İkisinden de çok mutlu ve gastronomi kültürümüz adına umutlu ayrıldım. Etik değerleri olan, yaptıkları işi sadece para kazanma aracı olarak görmeyen, günü kurtarma anlayışında olmayan yerler gerçekten fark yaratıyor...
#Müge AkgünDanilo Zanna’nın açtığı Filo d’Olio restoranlarda derin dondurucu yok. Makarnasından tatlısına her şey günlük yapılıyor ve bu Zanna’nın kırmızı çizgisi. Farklı şehirlerdeki şubelerin menüleri birbirinden tamamen farklı. Çünkü her biri ayrı bir İtalyan şehrini temsil ediyor. Mesela İstanbul’da Roma, İzmir’de Floransa, Bursa’da Sicilya mutfağından örnekler var...
#Ebru Erkeİtalya’nın Antakya’ya yolladığı sahra hastanesinin kurulumuna başlandı. İtalya’nın kuzeyindeki Piemonte bölgesinin bağışladığı sahra hastanesi ile diğer bölgelerden de toplanan tıbbi ekipman ve yardım malzemeleri, donanmaya ait San Marco gemisiyle dün İskenderun limanına ulaşmıştı.
#DepremGeride bıraktığımız yıl boyunca tattıklarımı değerlendirdim. Aklımda kalan en özel yemekleri düşündüm, bir araya gelseler sihirli bir yemek deneyimine dönüşecek bir liste çıkardım. Başlangıç için yumurta ve soğan, nefis bir denizkestanesi, ardından ravioli, oğlak ciğer ve bugüne kadar tattığım en iyi kuzu... Finaldeyse ülkemizin baldan tatlı inciri, dutu...
#Tadım MenüsüSıcak havanın yerini tatlı güz rüzgârlarına bırakmasıyla birlikte kâşif ruhlu gezginlerin dönemi de başlıyor demektir. Tüm dünyada en renkli etkinliklerin sonbaharda gerçekleştirilmesi de boşuna değil. Dünyanın dört bir yanında düzenlenen birbirinden eğlenceli gastronomi festivalleriyle siz de farklı tatların peşine düşebilirsiniz.
#HürriyetLavanda’nın ev yapımı torik lakerdası ve yaz trüflü humusu hoş başlangıçlar. Yabani porçini mantarlı, el yapımı tagliatelle mükemmel, safranlı hamurla hazırlanmış... Yanında siyez bulgurundan keşkek ve üzerinde ‘kuru erik sızma’lı tatlı-ekşi sosla birlikte sunulan oğlak gerçekten leziz. Tatlı öncesi gelen peynir tabağıysa İstanbul’da bulduğum en iyi peynir tabağı...
#LavandaÜzerinde pırıl pırıl parlayan, kocaman, altın rengi metal kupaların olduğu tezgâha yanaşıyorum. Beyaz Trüf Festivali’nde gördüğüm en büyük trüf mantarları bunların içinde. Nemli kalmaları için kondukları camekânın içinde olanca heybetleriyle alıcılarını bekliyorlar. Kurursa aromaları azalıyor. Etrafta sıkı pazarlıklar dönüyor ve o esnada içerideki üç kişiden biri olan trüf avcısı Dario yanıma geliyor, sohbete başlıyoruz...
#Alba Beyaz Trüf FestivaliEataly’nin içinde açılan Terrazza Italia’nın başında tanınmış şef Claudio Chinali var. Malzeme seçimindeki özeni her tabakta hissettiren mekânda, kuzey İtalya klasiği makarnalardan çayla marine edilen kuzu kola özgün lezzetler pişiriliyor.
#İtalyaBaşka ülkelere seyahat etmek, farklı güzellikler keşfetmek bir süreliğine hayal. O zaman gelin dünya mutfakları arasında bir tura çıkalım ve cazibe merkezi ülkelerin yemek kültürlerini anlamaya çalışalım. Hatta bununla da yetinmeyelim bu değişik ülkelerin klasik lezzetlerini kendi mutfağımıza taşıyalım...
#Ebru ErkeHerkese merhabalar...Yeni yıla yüksek bir tempoda girmişken, sizlere kalbimi ve ruhumu açtığım bu köşede seneler önce İtalya Torino’da yaşadığım bir olayı paylaşacağım. Hani gerçek hayattan kesitler en büyük dersleri yansıtırmış, işte bu düşünceyle sizlere yaşanmış bir olayın ruhumun en karanlık köşesinde bıraktığı izleri aktarabilmeyi umuyorum.
#Adil YıldırımKırım Savaşı’nı bir diplomatik başarı olarak değerlendirmek durumundayız. Osmanlı İmparatorluğu’nun diplomatları ve ordusu Rusya’yı 21 yıl için durdurmuşlardır. Bu süre, 19. asırda çok önemli bir süredir. Bu süre içerisinde Osmanlı askeri teşkilatı da daha büyük atılımlarla savunmasını geliştirebildi, bilhassa kurmay sınıfını iyi yetiştirebildi.
#Yazar