Paylaş
Özünde ruhani arınma var
Vejetaryen Festivali
24 Eylül - 03 Ekim / Puket, Tayland
Dünyanın en renkli festivallerinden biri kabul edilen Vejetaryen Festivali yemekten ziyade ruhani arınmayı merkezine alan bir etkinlik. Ateş üzerinde yürüyenler mi dersiniz, kocaman metal milleri yanağına geçirip dolaşanlar mı, bu festivalde türlü çılgınlıklar görebilirsiniz. 9 gün süren ve dünyanın dört bir yanından turist çeken festivalin her köşesinde ayrı bir renklilik oluyor. Fiziksel refah, ruhsal temizlik, şans ve uzun ömür için dua edilen bu süreçte vejetaryen yemeklerin satıldığı dükkân ve tezgâhlara sarı bayraklar asılıyor. Ada genelinde 25 tapınağın tümünde gerçekleşiyor olsa da en büyük kutlamalardan bazıları Bang Liao, Jui Tui, Kathu ve Sui Boon Tong tapınaklarında yapılıyor. Turist de olsanız dikkat edin çünkü etrafta et veya deniz mahsulleri yemek, açık alanlarda alkol tüketmek hiç hoş karşılanmıyor.
Devasa çadırlarda kutlanıyor
Oktoberfest
17 Eylül - 03 Ekim / Münih, Almanya
Bavyera Prensi Ludwig ile Prenses Therese von Sachsen-Hildburghausen’ın 1810’daki evlilik töreni şerefine düzenlenen Oktoberfest her yıl büyüyüp gelenekselleşerek dünyanın en büyük bira etkinliği haline gelmiş. Festival ekim ayının ilk pazar gününü içine alacak şekilde 16 gün sürüyor. Şenlikler, Münih belediye başkanının, düzenlenen bir törende büyük bir ahşap bira fıçısına musluk çakmasıyla başlıyor. Oktoberfest kurallarına göre biralar mutlaka Münih menşeli olmalı. Devasa çadırlar ve mekânlarda kutlanan festivalde Bavyera kostümlü çalgıcıları dinleyip sosis ve pretzel (bir çeşit simit) yiyin. Elbet her yıl biranın dozunu kaçıranlar da oluyor. Almanlar bunlara isim bile takmış: ‘Bierleichen’ yani ‘bira cesedi’.
Tüm gün sosis yeniyor
Csabai Sosis Festivali
20-23 Ekim / Bekescsaba, Macaristan
Avrupa’nın en iyi sonbahar yemek festivalleri arasında gösterilen Csabai Sosis Festivali, bu yıl 19’uncu kez düzenlenecek. Yerli halk etkinliği olarak başlayan festival zaman içinde popülerleşmiş. Çok fazla turist çekince ve AB tarafından koruma altındaki Macar sosisi ünlenince son yıllarda ulusal etkinlik kategorisine girmiş. Budapeşte’ye yaklaşık 3 saat uzaklıktaki Csabai’da kırmızı toz biberli Csabai sosisini tezgâhlardan yiyebileceğiniz gibi tüm gün süren sosis üretim yarışmasını da izleyebilirsiniz. Festival aynı zamanda sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor.
Sadece ateşte pişen yemeklerin servis edildiği ‘Chefs on Fire’ etkinliğinde kişi sayısı sınırlı tutuluyor.
Ateşli yemekler şenliği
Chefs On Fire
17-18 Eylül Estoril, Cascais, Lizbon, Portekiz
Sadece ateşte pişen yemeklerin servis edildiği ve 2 gün süren etkinliğin kişi sayısı sınırlı tutuluyor. Ünlü şeflerin yanında yıldızı parlayan şeflere de fırsat tanınıyor. Girişte verdiğiniz 30 euro karşılığında et, balık, vejetaryen veya tatlı bölümlerinden 4 adet seçim yapma hakkınız var, içeceklerse ekstra. Şeflerden yemek yazarlarına etkinliğe katılan kitle, dünyanın farklı yerlerinden, sektörün içinden isimler. Gün boyu süren canlı müzik ve konserler etkinliğin en keyifli yanlarından.
Trüf abartıyı sevmez
Beyaz Trüf Festivali
8 Ekim - 4 Aralık / Alba, İtalya
Trüf sevenlerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından şeflerin de akın ettiği festival, İtalya’nın kuzeyindeki Piemonte bölgesinin sevimli Alba kasabasında düzenleniyor. Festival süresince satıcılardan direkt olarak aldığınız trüfleri restoranlara götürüp servis ettirebiliyor ya da restoranlardan da temin edebiliyorsunuz. Oraya kadar gitmişken tavsiyem köpekle trüf avına da çıkmanız. Farklı internet sitelerinden tur satın alabiliyorsunuz. Av sırasında avcı köpeğin bulduğu trüfleri de piyasaya göre daha uygun fiyata temin edebiliyorsunuz. Ve önemli not: Unutmayın, beyaz trüf abartıyı sevmez. Trüfünüzü ya incecik tereyağlı makarna ya da iki göz yumurta üzerinde yemenizi tavsiye ederim.
Gastronomi ve kültür etkinliği
Deniz Mahsulleri Festivali
7-18 Ekim / Grove, İspanya
İspanya’nın deniz mahsullerinin çoğunun elde edildiği bölge olan Galiçya’nın kalbindeki balıkçı köyü Grove’da bu festival 1963’ten bu yana her yıl ekim ayında düzenleniyor. Hem gastronomi hem de kültür etkinliği olarak görülen festivalde kasaba ekonomisinin iki temel dayanağı olan balıkçılık ve turizmi teşvik etmek en temel amaç. Rıhtımın yakınındaki kapalı balık pazarında gözlerinizin önünde hazırlanan, yerel ve taze yakalanmış deniz ürünleri sunan pek çok stant göreceksiniz. Her yıl festival zamanında profesyonel heykeltıraşlara yönelik deniz temalı heykel yarışması da düzenleniyor. Kazanan heykel geçmiş yılların kazananlarının yanına, köy parkına veya gezinti yoluna yerleştiriliyor.
Bizde neler var?
* GastroAntep Festivali, 15-18 Eylül
* Adana Lezzet Festivali, 8-10 Ekim
* Gastro Afyon, 14-17 Ekim
* İzmir Gastrofest, 24 Ekim
Paylaş