Paylaş
Küçük olmasına küçük ama Slow Food sayesinde ünü büyük.
Slow Food International merkezi, gastronomi bilimleri üniversitesi UNISG Bra’da.
2017 verilerine göre nüfusu 30 bini bulmuyor.
Slow Food’un iki yılda bir düzenlediği ‘Peynir Fuarı’nın yapıldığı dört gün boyunca şehre ortalama 300 bin ziyaretçi geliyor.
Fuar, peynir dünyasının en önemli etkinliklerinden biri.
Hatta abartısız en önemlisi.
Her yıl dünyanın dört köşesinden üreticiler, bilir kişiler geliyor, belirlenen temel üzerinde ufuk açan konferanslar, tadımlar, eğitimler düzenleniyor ve ziyaretçiler üreticilerin elinden peynirlerini tatma, hikayelerini dinleme ve satın alma fırsatı buluyor.
Bra, gelen 300 bin konuğu her seferinde alnının akıyla ağırlıyor.
Önemli restoranlara elbette çok önceden rezervasyon yapmak gerekiyor, otellerde yer bulmak zor oluyor ama çevre şehirler de çok güzel ve tren ağı mükemmel işliyor. Bra’da kalmasanız dahi çevre kasabalardan rahatlıkla gidip gelebiliyorsunuz.
İki sene önce yapılan fuarda İlhan Koçulu kaşarlarını anlatmıştı, İtalyan devi parmesanla bizim Kars gravyeri aynı sahneyi paylaşmıştı.
Tema “Doğal Peynir”di. Maalesef birilerinin peynirin süt tozuyla değil de sütle yapılması gerektiği konusunda mücadele verdiği bir dünyadayız.
Bu seneki ‘Peynir Fuarı’nın teması “Hayvanı da düşün”dü.
Bu sene Bra sokaklarında dolaşırken Slow Food’u bir kez daha sevdim.
Etrafımda olanlara inanamayarak gezdim.
Meraların geleceği, doğal meraların önemi, yöresel hayvan ırklarının korunmasının gerekliliği konuşuluyor.
Dünyaya “kendi köyünüzün ineğini, koyununu yetiştirin, doğal meraları koruyun ki bitki örtüsünün çeşitliliği de sizi korusun” demek ‘normal’ dertlerimiz.
Normalin anormal olduğu, eski normal dünyamıza ait dertler bunlar.
Eski normalin dertleriyle uğraşabilmek ne büyük lüks yeni virüslü dünyada.
İşte tam da bu nedenle Slow Food’un ve Bra belediyesinin fuarı iptal etmemeleri büyük kahramanlık.
David Bowie’nin “Heroes” şarkısında “bir günlüğüne kahraman olabiliriz” demesi gibi Slow Food International Başkanı Daniele Buttignol ve Bra Belediyesi başkanı Gianni Fogliato 4 günlüğüne süper kahramanlar oldular. SF kurucusu Carlin Petrini’yi de unutmamalı!
Temmuz ayına kadar etkinliğin yapılıp yapılmayacağı belli değildi.
Yapılacağı haberi temmuz ayı içinde basına duyurulabildi.
Eylülde gerçekleşecek etkinliğin temmuzda onaylanması, öncesi ve sonrasının nasıl bir stres olduğunu ancak tahmin edebiliriz.
Çok zor bir süreç olduğu kesin.
Son anda onaylandığından, duyurulma şansı da azdı ki ziyaretçi sayısı geçen yıllarla mukayese edilecek gibi değildi.
Aşı zorunluluğu ve covid korkusu da etkili oldu ziyaretçi azlığında.
Covid önlemeleri gereğince tüm tadımlar, konferanslar, gösterimler açık havada yapıldı.
Ne olursa olsun, eski normalimizin dertlerini görme, konuşma, gerçek peynirin ne olduğunu, arkasındaki emeği anlamamıza sağladığı katkı, restoranlarla birlikte ağır yara alan üretim sektörüne verdiği destek ve umut için Slow Food’a, Bra belediyesine teşekkürler.
“Hayvanı da düşün” derken hepimizi kolladınız, iyi geldiniz.
Paylaş