Özge samancı haberleri sayfasında Özge samancı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 95 Özge samancı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge Samancı“Salçayı, bulguru dışarıdan almaz, kendimiz yapardık” diyen nesil yok artık; yeme-içme alışkanlıklarımız değişti. Ama geleneksel mutfağımızı da yeni nesillere aktarmak gerek. ‘Hikâyeleriyle Türk Mutfağı’ adlı kitap da bunu yapıyor; içinde 15 şehirden 60 yaş üstü kişiler yemek kültürlerini anlatıyor.
#GazetehaberleriMarmara Üniversitesi’nde düzenlenen “İstanbul Mutfağı” konferansında konuşan Prof. Dr. Artun Ünsal, "Gençlere tavsiyem, kuru fasulye, pilav ve çorbayı iyi yapmayı öğrenmeden İtalyan, Japon, Güney Amerika usulü yemeklere fazla ilgi duymayın. Önce milli, yerli, İstanbul ve Anadolu yemeklerimizi, bir Türk mutfağının çatısı altında birleştirelim" dedi. Prof. Dr. Arif Bilgin ise "Kahvaltı kültürü ortaya çıkmadan önce Osmanlılar, kuşluk vakti ve ikindi ile akşam arasında olmak kaydıyla iki öğün yemek yiyorlardı" diye konuştu.
#Artün ÜnsalÖzge Samancı’nın ilk olarak ABD’de yayımlanan otobiyografik grafik romanı ‘Bırak Üzülsünler’ küçük bir kız çocuğunun gözünden Türkiye’nin 80’lerine bakıyor. Esprili çizimleriyle muzip bir sistem eleştirisi, “Hayatıyla ne yapacağını bilemeyen” herkese cesaret veren bir öykü... Maceranın detaylarını Samancı’ya sorduk...
#KitapsanatGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıGastronomi ve mutfak sanatları, talebi her geçen gün artan bölümlerden... İşletme kurma hayallerinin yanı sıra televizyon programlarının ve sosyal medyanın da bunda etkisi büyük. Üniversite tercih döneminin devam ettiği bugünlerde gastronomi okumayı düşünen gençler nelere dikkat etmeli? Önde gelen okullarımızın bölüm başkanlarıyla konuştuk.
#GastronomiÜlkemizde hâlâ pek az mekânın menüsünde var ama son yıllarda dünya çılbırı giderek daha çok konuşur oldu. Yazarımız Vedat Milor için bu durum hiç şaşırtıcı değil zira her evde olan malzemelerle, herkesin yapabileceği, masrafı az, doyuruculuğu yüksek bir yemek bu... Çılbırın önlenemez yükselişinde sağlıklı beslenme trendinin de büyük bir payı var Milor’a göre… Ancak yazarımız ekliyor: “Dünyada fermente gıdalara, yoğurda ilgi artarken kendi ülkemizde kendi ürünümüzün kalitesinin düşmesi acıklı! Gerçek yoğurt Türkiye’de artık çok zor bulunuyor.”
#ÇılbırKaya Demirer kültürümüzü, şehrimizi, evimizi hatta sokağımızı yansıtan yeni bir konseptle bir ilke daha imza attı. Demirer’in Atatürk Kültür Merkezi’nin terasında hizmete açtığı restoranda kültürler ve mutfak arasında kurulan köprü, eşsiz İstanbul manzarasıyla birleşmiş ve Biz İstanbul ortaya çıkmış. Uzun bir hazırlık sürecinin sonunda ortaya çıkan Biz’in hikâyesini Kaya Demirer’den dinledim...
#Barbaros TapanYaptığı haberlerle birçok kez Pulitzer kazanan, Amerika’nın siyasi analizleri ile de ünlü ve saygın gazetesi The New York Times Türkiye’deki seçim sonuçlarını yorumlamaktan sıkılmış olacak ki sofralarımızın sağlıklı ve görece ekonomik, geleneksel yemeği çılbırı manşete taşıdı.
#HollandaBir süredir merakla beklenen ‘The Menu’ (Menü) filmi dün gösterime girdi. Uzak bir adadaki fine dining şef restoranına giden çiftin başından geçen sürprizli olayları anlatan senaryosu, özellikle gastronomi dünyasında merak uyandırdı. Biz de merkezine yemeği alan sinema filmlerinin en iyilerini jürimize sorduk.
#YemekHafta içi ekonomisiydi, seçimiydi, komşuyla gerginlikti, Rusya-Ukrayna savaşıydı falan derken zaten ağır bir gündem altında eziliyoruz. Hem bu sebeple hem de 1 Ekim’e denk gelen Dünya Kahve Günü vesilesi ile gelin pişirmesi, sunumu ve hatta fal ritüeli ile UNESCO somut olmayan kültürel miras listesine giren Türk kahvesi ile espresso, filtre gibi diğer kahve türlerini mercek altına alalım. Hem tarihçesine bir bakalım hem de akıllardaki o soruya cevap arayalım: “Kahvenin insan sağlığına zararı var mı?” Buyurunuz...
#KahveMalum, bizler ‘tirit’ geleneğinden geliyoruz. Amaç, eti iyi değerlendirmek ve çoğaltmak. Etin en pahalı kısmı en yumuşak bölümü olan bonfile ama tadı pek yok. Kemikli ette, kemik iliğinde ve sakatattaysa lezzet çok. Halk mutfağı bunları pek güzel değerlendirmiş. Sadece tirit yapan lokanta sayısı artık Anadolu’da bile azalsa da, benim tiridin türevi olarak gördüğüm şamandıra geleneği kanımıza işlemiş...
#GastronomiTürk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge SamancıBurger bir zamanlar fast food zincirleriyle ilişkilendirilse de yıllar içinde onu layıkıyla yapan gurme dükkânlarımız çoğaldı. Hayatımıza brioche ekmekler, kurumadan tam kıvamında pişmiş özel karışım köfteler, ev yapımı soslar, baharatlı, parmesanlı ve trüflü patates kızartmaları gibi eşlikçiler girdi. Haliyle lezzet beklentimiz de oldukça yükseldi. Jürimize hamburgerin en iyisini yapan mekânları sorduk.
#BurgerGeçen hafta sonu uluslararası gastronomi derneği ‘Chaîne des Rôtisseurs’un Bodrum’da ilk kez bir yemeği düzenlendi. Hilton’un lüks koleksiyon markası LXR Hotels & Resorts’un dünyadaki dördüncü oteli Susona Bodrum’un restoranlarından Malva’da gerçekleşen yemeğe derneğin Türkiye Başkanı Yves Léon başta olmak üzere yurt içinden ve dışından 60’ya yakın üyesi katılmıştı.
#Müge AkgünBu ara gündem Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerilim, elektrik faturaları ve baklava üzerinden şekilleniyor. ‘Baklava ne alaka?’ demeyin çünkü bu bir haftada yazdığım ikinci baklava yazısı. İlki, bir TV programında eşi ile problem yaşadığını anlatan seyirciye, ‘Eşinize İhlas suresi okunmuş baklava yedirin’ tavsiyesi üzerineydi. Bugünkü tartışma ise İspanyolların da dediği gibi bir ‘El-Clasico.’ Baklava Türklerin mi yoksa Yunanlıların mı? Yunan gazetesi Greek City Times ‘Geleneksel Yunan Baklavası’ manşeti atınca bizim baklavacılar ayaklandı. Arşivin tozlu rafları açıldı.
#BaklavaNe havuçsuz bir turşu düşünebiliyorum ne de en basitinden bir bolonez sos... Mevsimsiz olarak kullandığım belki de tek malzeme havuç. Yaz, kış; et, tavuk, balık hatta tüm sebze yemeklerinde, o nefis şekerli tadıyla adeta bir kaldıraç görevi görüyor. Başrolde olduğu zeytinyağlısı ve üzerindeki peynir kremasıyla bir dünya klasiği haline gelen keki de onu vazgeçilmez kılıyor...
#Havuç‘Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri’, bizi İstanbul’u tarih boyunca var eden, bu şehrin insanlarını kocaman bir ortak sofrada buluşturan tatların kökenine, kültürüne götürüyor. İstanbul’da doğan ya da kente göç yoluyla yerleşen lezzetlerin tarihle, siyasetle, sosyolojiyle ve hatta mimariyle ilişkisine değiniyor. Merin Sever’in hazırladığı kapsamlı derleme her İstanbullunun hayretle, merakla, ince bir hüzünle okuyacağı derin bilgilerle dolu...
#Geçmişten Günümüze İstanbul LezzetleriUzun zamandır aldığım en heyecan verici haberlerden biri de Le Cordon Bleu İstanbul’un, hem yabancı hem Türk öğrencilere açık olacak bir ‘Türk Mutfağı Programı’na başlıyor olması. Peki, bu dersleri veren başka okullar yok muydu diyeceksiniz, biliyorum. Gelin anlatayım bu iş niye bu kadar önemli...
#Türk Mutfağı