Güncelleme Tarihi:
Yemek dünyası kadar animasyon hayranlarının da favorisi. Paris’te bir restoran mutfağında geçen hikâye, bir fare ve genç bir aşçı etrafında dönüyor. Film için şef Danilo Zanna’nın yorumuysa şöyle: “Herkes şef olabilir, istemesi yeterli. Film bunu da gösteriyor.”
2- Aşk Tarifi (The Hundred-Foot Journey), 2014
Uğur Vardan konusunu “Trajik bir olay nedeniyle ülkelerini terk etmiş Hint bir ailenin Fransa’ya yerleşmesi ve Michelin yıldızlı bir restoranın sahibesiyle rekabeti” diye özetliyor. Mutfak, restoran ve yemek hazırlık sahneleri çok etkileyici... Dramatik komedi türündeki filmin başrolünde Helen Mirren var. Ali Ronay, Özge Samancı ve Güzin Yalın’ın favorilerinden.
3- Büyük Tıkınma (La Grande Bouffe), 1973
Kendi alanlarında başarılı, farklı mesleklerden dört orta yaşlı adamın Paris banliyösündeki bir evde ölene kadar yemek yemesini konu alıyor. İtalyan yönetmen Marco Ferreri’nin yönettiği, tüketici topluma karşı ince eleştiriler içeren film Vedat Milor, Levon Bağış ve Özge Samancı’nın da önerileri arasında.
4- Çikolata (Chocolat), 2000
Filmde Johnny Depp ve Juliette Binoche başrolü paylaşıyor. Tutucu bir Fransız kasabasına giden genç bir anne ve açtığı çikolata dükkânını konu alan filme iştah açan çikolata görüntüleri hâkim. Danilo Zanna’ya göre şeflerin hayatındaki ilişkilerin tabaklarına nasıl yansıdığını da güzel anlatan bir film bu... Levon Bağış, Defne Ertan Tüysüzoğlu ve Güzin Yalın’ın önerisi.
5- Büyük Gece (Big Night), 1992
İtalya’dan Amerika’ya göç etmiş iki kardeşin açtıkları restoranı ve tutunma çabalarını esprili bir dille aktarıyor. Danilo Zanna “Mesleğe aile restoranımızda başladım. Kendimden bir parça bulduğum için seviyorum” diyor. Ali Ronay da bu filmi çok sevdiğini söylüyor.
6- Şef (Chef), 2014
Bir eleştirmenin olumsuz yorumları yüzünden işi bırakıp yemek karavanı alan bir şefin hikâyesi... Ali Ronay senaryoyu ve oyunculukları çok gerçekçi bulduğunu, keyifle izlediğini söylüyor. Danilo Zanna’ya göre bu sadece bir film değil, aynı zamanda bir tutku hikâyesi.
7- Julie&Julia 2009
Julia Child’ın klasik yemek kitabındaki 524 tarifin tamamını 365 günde pişirerek hayatına renk katmak isteyen Julie Powell’ın hikâyesini konu alıyor. Fransız mutfağından pek çok yemeğin ayrıntısına ve zorlu yapım tekniklerine film sayesinde tanıklık etmek mümkün. Uğur Vardan, Özge Samancı ve Defne Ertan Tüysüzoğlu’nun tavsiyesi...
8- Tampopo 1985
Vedat Milor “Olağanüstü bir film, birçok konuda derine iniyor” diyor. Güzin Yalın’a göre yemek temasını restoranların iç dinamikleri üzerinden işleyen filmler arasında özgün bir yere sahip. Uzakdoğu kültürünün yemek hazırlayıp sunma yaklaşımını da çok iyi anlatıyor. Yönetmeni Juso İtami... Levon Bağış’ın da favorilerinden.
9- Babette’in Şöleni (Babette’s Feast), 1987
Gabriel Axel’in yönettiği film Danimarka yapımı. Güzin Yalın’a göre bir sofrayı paylaşmanın insana verebileceği hazzı çok iyi aktarıyor. Film yemenin bir gereklilik değil, yaşamdaki keyiflerin sembolü olduğunu anlatmayı başarıyor. Vedat Milor’un önerilerinden.
10- Bir Tutam Baharat (A Touch of Spice-Politiki Kouzina), 2003
Thassos Boulmetis’in yönettiği film Yunan yapımı. Güzin Yalın “İnsanların aslında birbirine ne kadar benzer olduğunu tatlar üzerinden anlatıyor” diyor. Nostaljik mutfak ve sofra sahneleri olan film Özge Samancı’nın da önerisi.
AKLINIZDA OLSUN!
Vedat Milor’un ilk 3’ü ‘Tampopo’, ‘La Grande Bouffe’ ve ‘Babette’s Feast’. Milor, “‘The Phantom of Liberty’ yemek temalı bir film değil ama içinde 20 dakika kadar sinema tarihinin en önemli yemek sahnelerinden biri var. Bunu da tavsiye ederim” diyor.