Güncelleme Tarihi:
1 - MANDA DURSA...
Mandabatmaz, İstanbul
İstiklal’de. Gamze Cizreli “Öyle yoğun köpüklü ki ‘Manda dursa batmaz’ denirmiş. Tazeliğinden pişirme suyunun ısısına çok özenliler (25 lira)” diyor. (0212) 243 77 37
2- 400 YILLIK TARİH
Tahmis Kahvesi, Gaziantep
Ebru Erke “1635 yılında yaptırılan kahve, tarihi değerlerimizden. ‘Tahmis’ de kahvenin dövüldüğü yer anlamına gelir” diyor. Fincanı 25 lira. (0342) 232 89 77
3- KÖZDE PİŞİYOR
Sülüklü Han, Diyarbakır
Ebru Erke “Közde pişmiş bol köpüklünün (25 lira) yeri başka” diyor. Gamze Cizreli sütlü menengici de öneriyor ve mekânın kahveyi güzel sahiplendiğini söylüyor. (0530) 934 01 05
4- BADEMLİSİ DE VAR
Türk Kahve Müzesi, Safranbolu
Cenk Girginol’a göre safranlı Türk kahvesi (30 lira) çok özel: “Türkiye’nin tek kahve müzesi. Bol bademle yapılan cilveli ve mırra gibi çeşitleri var.” (0542) 809 22 45
5- DİBEKTE DÖVÜLÜYOR
Madam’ın Dibek Kahvesi, Çanakkale
Gökçeada’da. Gamze Cizreli “Çekirdeğin dibekte dövülüp elekten geçmesiyle yapılan dibek kahvesi, önemli kültür miraslarımızdan” diyor. Ferit Özkaşıkcı da öneriyor.
6- GELENEKSEL USULLE
Şark Kahvesi, İstanbul
Defne E. Tüysüzoğlu, “Yeniden dekore edildi, Türk kahvesini hâlâ geleneksel usulle yapıyorlar” diyor. Kapalıçarşı’daki mekânı Ferit Özkaşıkcı da tavsiye ediyor. (0212) 512 11 44
7- DENİZE NAZIR
Bebek Kahve, İstanbul
Defne E. Tüysüzoğlu “Denize karşı kahve (25 lira) yudumlarken zaman adeta durur” diyor. Ferit Özkaşıkcı “Bebek’in küçük bir köy olduğu zamanlardan kalma bir kahve. Pek çok ünlünün uğrak yeri” diye ekliyor. (0212) 257 54 02
8- TAZE KAVRULUYOR
Latife Türk Kahvesi, İstanbul
Beşiktaş Çarşı’da. Cenk Girginol, damakta yoğun lezzet bırakan, aromalı bir kahve diyor. Ferit Özkaşıkcı “Damlasakızlı, kakuleli gibi çeşitleri var. İçeri girer girmez taze çekilen kahve kokusu karşılar” diyor. Fincanı 30 lira. (0212) 327 88 46
9- TARİHİ HANDA
Beta Yeni Han, İstanbul
Tahtakale’de. Ebru Erke “Kumda pişiriyorlar. Kahvenin menşesini de seçebiliyorsunuz” diyor. 17. yüzyılda yapılmış han, o dönemlerde kahve- nin ilk olarak işlendiği, kavrulup öğütüldüğü ve depolandığı yer olma özelliği de taşıyor. (0212) 830 35 90
10- KENDİLERİ ÖĞÜTÜYOR
Fazıl Bey’in Türk Kahvesi, İstanbul
Kadıköy Çarşısı’nda. Özge Samancı “Çekirdeği geleneksel makinede kendileri kavurup öğütür” diyor. Pakette (250 gramı 60 lira) satışını da yapıyor. (0216) 450 28 70
EN ÇOK SADESİNİ SEVİYORUZ
Kahve Dünyası, her yıl 5 Aralık Dünya Kahve Günü için tüketici alışkanlıklarını odağına alan araştırmalar yapıyor. Bu sene 15 ilden 25 yaş üstü 1.650 kişinin katıldığı araştırmaya göre kahve içmekten en çok keyif aldığımız yer yüzde 73.21 oranla ev. Katılımcıların yüzde 56’sı elektrikli kahve makinesinde, yüzde 44’üyse cezvede pişiriyor. Yüzde 41 oranla en çok sade Türk kahvesi tercih ediliyor. Kahve Dünyası 5 Aralık’ta ayrıca tüm mağazalarında misafirlerine yüzbinlerce fincan Türk Kahvesi ikram edecek. kahvedunyasi.com adresinden yapılan her alışverişe de 100 gram orta kavrulmuş Türk Kahvesi paketi hediye edilecek.