Japon mutfağı Türkiye’de de yükselişte. Peki 85 milyon içinde yanlış kesilmiş bir saşimiyi sorgulayabilecek, pirinci kötü olan bir suşiyi geri gönderebilecek, çubukların birbirinden masanın altında ayrılacağını, suşiye soya sos içinde banyo yaptırılmayacağını bilen kaç kişi var?
#Sinan DamgacıoğluDamak tatları ve mutfak kültürleriyle uzaktan yakından alakası olmayan bir ürüne bu kadar ilgi göstermeleri enteresan gelebilir ama ben bu duruma şaşırmadım. O incecik yufkaları açabilmek, ayarında pişirip kıvamında şerbetleyebilmek yani her aşamasını usulünce yapabilmek ayrı ustalık işi. Bir baklava ustasının yetişmesi yıllar alıyor. Japonlar gibi mükemmeliyetçi yapıya sahip insanlar için de baklava tatlıdan öte bir ustalık eseri haline geliyor...
#JaponyaEFENDİM, gastoromide dünyanın en prestijli rehberlerinin Türkiye ilgisi sürüyormuş.Michelin’den sonra, gazeteci ve yemek eleştirmenleri Henri Gault ile Christian Millau tarafından ilk sayısı 1969’da Paris’te yayımlanan Gault&Millau da Türkiye’yi 17’nci ülke olarak bünyesine katmış.
#1Japon, Çin, Kore, Tay... Uzakdoğu mutfağı denince aklımıza gelen mutfak çeşitliliği ve bu çeşitliliği sunan restoranların sayısı giderek artıyor. Michelin Rehberi’nin 2024 yılı seçkisinde de yıldız alan ve tavsiye listesine giren isimler dikkat çekmişti. Jürimize İstanbul’da Uzakdoğu mutfağının en iyi örneklerini sergileyen adresleri sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞTokyo’da en popüler restoranları ziyaret ettim. Sıra suşiye geldiğinde lokallerin gittiği iyi restoranlara rezervasyon yaptırmanın ne kadar zor olduğunu gördüm. Son anda en iyilerden olan Udatsu’da yer bulmayı başarabildim. Denediklerim inanılmaz lezzetliydi. Sonuç olarak eğer Japonya’da suşi yemediyseniz, ‘iyi suşi yedim’ dememelisiniz.
#SuşiSuşiyle ülkemde tanıştım, Japonya dışında da epey yedim. İlk kez gerçek suşi yiyince anladım ki o zamana kadar suşi yememişim, muşi yemişim. Japonya dışında gerçek suşi bulmak kolay değil. Gerçek suşi yediğinizde o zamana kadar varlığını bile bilmediğiniz lezzetlerle karşılaşıyorsunuz. Bildiğinizi sandığınız lezzetli deniz ürünlerinin bilmediğiniz yönlerini ve nüanslarını da keşfediyorsunuz. Bu şölenin adı, omakase...
#SuşiBen ‘prestij için giden turist’e değil, ‘gastronomik merakı aşırı turist’ kategorisine giriyorum. Merakımı giderdim ve hiçbir yerde görmediğim tabakları kaiseki mutfağında buldum. Peki, bayıldım mı? Bana göre fazla yalın hatta zaman zaman biraz yavan. Yemekler vurucu olmaktan ziyade incelikli ve nüanslı...
#JaponyaBebek Otel By The Stay’deki Sankai, geçen hafta üç gece The Stay Alaçatı Warehouse’da pop-up yaptı. Ben de o akşamlardan birinde oradaydım ve Japon ağırlama kültürünü en rafine haliyle yaşadım. Oteldeki ilk akşamsa paylaşımlık tabaklarla kurulan bir Ege sofrasındaydım. Mutfağın başındaki Bolulu şef Eyüp Çoban’ın lezzetli sunumlarını da çok beğendim...
#KokoreçYarın 18 Haziran, Dünya Suşi Günü... Asya ülkelerinin mutfaklarına ve özellikle de suşiye gösterilen ilgi ülkemizde her gün katlanarak artıyor. İşin inceliklerini ve evde suşi yapmak isteyenlerin kullanabileceği yöntemleri İnari’nin koordinatör şefi Korhan Gülsoy’dan dinledik...
#Dünya Suşi GünüBebek Otel’in üçüncü katında açılan Sankai, Almanya’daki restoranlarıyla Michelin yıldızı alan şef Yoshizumi Nagaya’nın, geleneksel kaiseki stilinde hazırladığı Japon mutfağı yorumlarını sunuyor. Şefin zarif tabakları kadar günlük taze balıklarla hazırlanan suşiler de öne çıkıyor.
#Bebek OtelŞehirde yaşamanın en büyük artılarından biri kültür ve sanat etkinliklerini yakından takip edebilmek. İyi yemeğin peşinde şehrin sokaklarını turlayanların sayısı da giderek çoğalıyor. Hazır Michelin Rehberi’ne giren 53 restoranımız varken biz de bu iki tutkuyu birleştirdik. Şehrin en iyi restoranlarında güzel bir yemek deneyiminin ardından gidebileceğiniz sanat galerilerinin, müzelerin, tarihi yerlerin izini sürdük.
#Michelin RehberiMichelin Rehberi’nin ülkemize gelmesi çok anlamlı. Mutfağımızın çıtasını çok daha yukarılara taşıyacak, nitelikli turisti daha çok çekecektir. Ancak ben iyi bir esnaf lokantamıza veya Kıyı gibi önemli balıkçılarımıza da yıldız verilmesini isterdim. Katkıda bulunan herkesin ve tüm şeflerimizin eline, emeğine sağlık.
#Michelin RehberiTarafınızı seçin: Bir köşede Emre Ergani’nin The Bar’ı ve Sitare Kalyoncuoğlu, Ali Gürsoy, Ebru Yücebaşoğlu gibi 35 yaş üstü cemiyet figürleri... Karşı köşede menajer Ataberk Oral’ın Bar Sandro’su ve Ekin Mert Daymaz, Yusuf Çim, Özge Yağız gibi 35 yaş altı ünlü müdavimleri...
#Savaş ÖzbeyDijital ortamdaki NFT’leri, gerçek hayatta da kullanım imkânı sunan utility (işe yararlılık) NFT örnekleri her geçen gün artıyor. Utility NFT’ler en yaygın şekilde etkinliklerde ön plana çıkarken; Türkiye’de bir zeytinyağı üreticisi Ayvalık’taki 50 zeytin ağacını NFT olarak sunmaya başladı. Şirket, ağaç sahiplerine her yılki hasattan toplanan zeytin ve zeytinyağını göndereceğini açıkladı.
#Utılıty NFT