Ege’ye 55 şapka ve 6 özel ödül

EFENDİM, gastoromide dünyanın en prestijli rehberlerinin Türkiye ilgisi sürüyormuş.Michelin’den sonra, gazeteci ve yemek eleştirmenleri Henri Gault ile Christian Millau tarafından ilk sayısı 1969’da Paris’te yayımlanan Gault&Millau da Türkiye’yi 17’nci ülke olarak bünyesine katmış.

Haberin Devamı


Duyduğuma göre rehber, geçtiğimiz hafta, Sözen Organizasyon işbirliği ile girdiği ülkemiz için hazırladığı ilk seçkisini açıklamış.
İstanbul, İzmir, Çanakkale, Balıkesir (Ayvalık), Aydın (Kuşadası), Muğla (Bodrum ve Fethiye), Antalya, Gaziantep ve Nevşehir’i (Kapadokya) kapsayan listede 500 restoran arasından seçilen 212 mekan ve 10 bar yer almış.
Ayrıca, 46 adet de özel ödül verilmiş.
Hizmet-fiyat-restoranın atmosferi hakkında ayrı ayrı yapılan değerlendirmelerle birlikte yemeğin kalitesi ve lezzeti üzerinden 1-20 arasında puan verilerek oluşturulan seçkide, Gault&Millau imzalı şef şapkalarından 1-5 arasında kazanan bu işletmeler, 2024’te Türkçe ve İngilizce yayımlanacak rehberde yer alacakmış.
Baktım Ege medyamızda Michelin kadar ses getirmedi, bölgeden kimler şapka almış, kimlere özel ödül verilmiş sizler için derledim.
Mükemmel masa kategorisinde İzmir’den OD Urla (Osman Sezener, 16/20), Teruar Urla (Osman Serdaroğlu, 15.5/20) ve Vino Locale (Ozan Kumbasar, 15.5/20) 3 şapkaya değer bulunmuş.
Şef masasında 2 şapka alanlar arasında Urla’dan Narimor (Atilla Heilbronn, 14/20), Bodrum’dan Kitchen (Osman Sezener, 14/20), Maça Kızı (Ali Ronay, 14.5/20), Sakhalin (Vladimir Mukhin, 14/20) varmış.
Gurman masasında geleneksel yemekler dalında Balıkesir’den Aslanboğa Kokoreç (Erdal Aslanboğa, 11/20), Çeşme’den Beğendik Abi (Hikmet Kaygusuzer, 12/20), Çeşme’den Söğüşçüm (Ersin İnceoğlu, 11/20), Bodrum’dan Kısmet (Barış Erdem, 11/20) 1’er şapkayla taçlanmış.
Deniz ürünlerinde 1’er şapka Kuşadası’ndan Bottarga Restaurant (Cengiz Taner, 11/20), Cunda’dan Bay Nihat (Volkan Bekit, 11/20), Çanakkale’den Yalova Restaurant (Emrah Aktaş, 11.5/20), Çeşme’den Horasan Balık (Ahmet Horasan, 12/20), İzmir’den Deniz Restaurant (Şenol Öztürk, 11/20), Bodrum’dan Mimoza (Fikret Alphan, 11.5/20), Sait (Hikmet Hasçelik, 11.5/20), Memedof (Mehmet Çuhadar, 11.5/20), Söğüt’ten Manzara Restaurant’ın (Ali Işık, 12/20) olmuş.
Modern mutfakta Cunda’dan Ayna (Nihal Sayın&Ezgi Güven, 11/20), Eceabat’tan Caeli (Celal Gürkan Yılmaz, 11/20), İzmir’den Balmumu Dükkan Lokanta (Ahmet Güzelyağdöken, 11.5/20), Scappi (Erkan Özdemir, 11/20), Eşlikçi (Can Doğan, 11/20), İsabey Bağevi Restaurant (Uşar Alibey, 11/20), Urla’dan Hiç Lokanta (Ekin Can Kün, 11/20), Gia Urla (Serkan Çakır, 11/20), Gula Urla (Cemal Yıldırım, 11/20), Kürkçü Dükkanı (Gökhan Başeğmez, 11/20), Manej (Aylin Güvenen Aydemir&Yaşar Güvenen, 11/20), Hus Wines (Doğukan Buyruk, 11/20), Fethiye’den Buka (Tacan Oruç, 11/20), Bodrum’dan Dereköy Lokantası (Zişan Altıncaba, 11/20), Naru (Anıl Karaduman, 12/20), Tuti (Hakan Süven, 11.5/20), The Galliard Cove House (Muharrem Tenekeci&Ahmet Uras, 11/20), Lucca by the Sea (Hüseyin Kılıç&Tuncay Uçar, 12/20) 1’er şapka almış.
Uluslararası mutfakta 1’er şapkayı Bodrum’dan Zuma (Emrah Orak, 12/20) ile İzmir’den Roku Sushi Omakase (Barlas Günebak, 11/20) kazanmış.
Şef restoranlarında Kuşadası’ndan Çiy (Damla Uğurtaş, 11/20), Alaçatı’dan Amavi (Ahmet Can Aras, 11.5/20), Bodrum’dan ENT Restaurant (Yoldaş Sönmez, 12/20), Sia Eli Restaurant (Tolgar Mireli, 12/20), Tuzz (Nilay Lale, 12/20) 1’er şapka ile onurlandırılmış.
En iyi deniz restoranı ödülü Çeşme’den Horasan Balık’a (Ahmet Horasan), en iyi resort oteli food&beverage başarı ödülü Marmaris’ten D Maris Bay’a (Binnaz Uludağ Yiş), yükselen şef ödülleri Alaçatı’dan Amavi’ye (Ahmet Can Aras), Bodrum’dan Nari’ya (Anıl Karaduman), en iyi sürdürülebilirlik ödülleri de Urla’dan OD’a (Osman Sezener) ve Hiç’e (Ekin Can Kün) verilmiş.
Hepsini gastronomimize katkıları nedeniyle kutluyorum.
Bu kadar yoğun bir listeyi tararken gözden kaçırdıklarım varsa onlardan da affımı diliyorum.

///

Haberin Devamı

Hafızamızı tazeleyelim

Haberin Devamı

HİÇ şüphe yok ki bu seçimin en çok medak edilen kentlerinin başında İzmir geliyor.
İYİ Parti adayını çoktan açıkladı.
Prof. Dr. Ümit Özlale, 20 Eylül’den bu yana sahada.
AK Parti, muhtemelen 15 Aralık’tan itibaren adaylarını açıklamaya başlayacak.
İzmir’i ne zaman duyurur bilinmez ama görünen o ki ibre Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’dan yana.
CHP’de ise mevcut Başkan Tunç Soyer’le birlikte şimdilik toplam 9 aday adayı var.
Kulislerde, Buğra Gökçe’nin bir adım önde olduğu konuşuluyor.
İsterseniz Gökçe ile ilgili hafızamızı bir tazeleyelim:
Buğra Gökçe, 1974 doğumlu.
Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü mezunu.
Şehir plancısı.
2006-2007’te TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanlığı yaptı.
2007’de Japon Hükümeti’nin verdiği bursla bu ülkeye gidip Japon kentlerinde planlama ve kentsel ulaşım yatırımları konusunda lisansüstü eğitim aldı.
2008’de ODTÜ Şehir Planlama Anabilim Dalı’ndan doktora derecesi kazandı.
İzmir’le yolu ilk kez o yıl kesişti.
2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Üyeliği’ne atandı.
2009’da aynı kurulun bölge kurulu başkanlığına seçildi.
2014 yerel seçimleri sonrası (Aziz Kocaoğlu döneminde) İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Fen İşleri Daire Başkanı olarak göreve başladı.
Aynı yılın ekim ayında genel sekreter yardımcılığına atandı.
Eylül 2016’da vekaleten atandığı İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevine Mart 2017’de asaleten getirildi.
Mayıs 2022’ye kadar bu görevini sürdürdü.
Yani (2008-2022) 15 yıl İzmir’de çalıştı.
1 Haziran 2022’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı’na getirildi.
Bu görevle birlikte İETT Genel Müdürlüğü’nü de üstlendi.
İzmir’den önce Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi’nde üst düzey görevler yapmıştı.
Yani 3 büyük şehrin belediyesinde üst düzey görev yapmış Türkiye’deki tek bürokrat.
Unutanlar için sadece hatırlatmak istedim.

Yazarın Tüm Yazıları