Nasıl koktuğu sorulduğunda herkes farklı bir cevap veriyor ancak berbat koktuğu konusunda herkes hemfikir. Üstelik bu iğrenç koku 20 metre uzaktan bile alınabilecek kadar da güçlü. En tuhaf olanı da sadece dünyadaki sayılı botanik bahçelerinde bulunan bu bitkiyi koklamak isteyenlerin saatlerce sıra beklemeyi göze alıyor olması...
#Amorphophallus TitanumTürkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaTescilli lezzetlerimizden şerbetli pide MasterChef ile yeniden gündeme geldi. Şerbetli pide Aksaray yöresine özgü bir pide türüdür. Şerbetli pide, Türk Patent ve Marka Enstitüsü tarafından tescillenmiş. Tescilin ardından, "coğrafi işaretli" geleneksel ürünler listesine eklenmiştir. Aksaray geleneksel mutfak kültürünü temsil eden yemeklerden biridir. Peki, şerbetli pide nasıl yapılır, malzemeleri ve püf noktası nedir? İşte şerbetli pide tarifi ve yapımı...
#Şerbetli Pide Tarifi10 kişilik köydeki nefis pizzacıdan Sivrice’deki aile meyhanesine, Güre’deki şef restoranından Edremit’teki özel üretim peynirlere Kaz Dağları ve çevresinde keşfetmeniz gereken çok sayıda özel adres var. Bölgenin en güzel zamanı gelmişken gurme bir tura çıkmak isterseniz işte o liste!
#Ebru Erke14 yaşındayken bir otelde bulaşıkçı olarak işe başlamış, mutfağa hevesini gören ustaları onu tezgâhın başına almış. Azimle çalışırken şef Şemsa Denizsel’le yolları kesişmiş, ondan malzemeyi korkmadan kullanmayı, farklı lezzet katmanları oluşturmayı öğrenmiş. 24 yaşındaki Ulaş Durmaz bugün Yeniköy’deki The Red Balloon’un şefi... Burası, semtin en güçlü müdavim mekânlarından biri olacağa benziyor.
#The Red BalloonTereyağlı hamuru iki kat yağlı kâğıt arasına alıp merdaneyle açıyoruz. Biraz yamuk mu oldu? Hiç dert değil... Tuzlu veya tatlı; o an canımız ne çekiyorsa hamurun ortasına sebze-meyve dilimleri, belki biraz peynir, kuruyemiş veya baharat... Hazırlaması kolay, üstelik bir o kadar lezzetli... Kahvaltıdan ana yemeğe her öğüne uyum sağlayabilen galette’lerin dünyasına dalalım.
#TereyağTereyağlı hamuru iki kat yağlı kâğıt arasına alıp merdaneyle açıyoruz. Biraz yamuk mu oldu? Hiç dert değil... Tuzlu veya tatlı; o an canımız ne çekiyorsa hamurun ortasına sebze-meyve dilimleri, belki biraz peynir, kuruyemiş veya baharat... Hazırlaması kolay, üstelik bir o kadar lezzetli... Kahvaltıdan ana yemeğe her öğüne uyum sağlayabilen galette’lerin dünyasına dalalım.
#Elmalı GaletteBir yılı daha geride bırakırken geçen yılın en heyecan verici gurme rotalarını ve başarılı gastronomi etkinliklerini sizlerle paylaşmak isterim. Aromatik otlarla 4 günde hazırlanan sos, ayvalı lahmacun, vişneli küflü peynir, lüfer tuzlama ve ardından yola çıkılacak daha nice yemek var.
#GASTRONOMİKüflü peynir içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Kemik ve diş sağlığı için de küflü peynir tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Kullanım alanı olarak ise salatalar ve makarna sosları gösterilebilir. Lezzeti çoğu yemek ile uyum sağladığından çok fazla kullanım alanına sahiptir. Küflü peynirin faydaları ve zararları ile beraber ne işe yaradığını ayrıntıları ile derledik.
#Küflü PeynirGünümüz insanının modern yaşamında ne yazık ki doğa çok az yer tutmaktadır. Genellikle şehir hayatının yoğun temposunda, kapalı mekanlarda geçen bu yaşamı sahiplenilecek bir evcil hayvanla renklendirmek pek çok kişinin arzusu olmaktadır. Öncelikle yaşam alanlarının buna elverişli olmasına bakılırken ikinci sırada da can dostlarının bakım ve beslenmesi konusunda bilgilenmek gelmektedir. Köpek ve kediler en fazla tercih edilen ev hayvanlarıdır. Bu bağlamda kedilerin beslenmesi merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız kediler peynir yer mi, kediler krem peynir yiyebilir mi, kediler kaşar, beyaz ya da üçgen peynir yiyebilir mi, kediler küflü ve bozuk peynir yiyebilir mi ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#KediKonya’nın doğal güzellikleri, köklü tarihi ve mutfağı her geçen gün biraz daha fazla gezgini kendine çekiyor. Antik kentlerinden bahçelerine, camilerinden müzelerine gezip görülesi yerlerini jürimize sorduk. Birçok Mevlana sevdalısının beklediği Şebi Arus zamanı kenti ziyaret edeceklere ‘10 adımda Konya’ rehberi hazırladık.
#KonyaHürriyet Hafta Sonu ekibi bu hafta İstanbul sokaklarındaydı... Ebru Erke özlediği restoranlarına kavuştu: ‘Yeni normal’de kafelerin, kahvehanelerin, fine-dining restoranların son halini inceledi. Uygar Taylan, kentin sahillerinde dolaştı. İpek İzci, AVM’leri denetledi. Fırat Karadeniz spor salonlarına geri döndü. Melis Yılmaz uzun bir süre kapalı kalan kuaförlerdeki son durumu izledi.
#GazetehaberleriOnlar Türkiye’nin en ünlü şefleri. Hepsinin mutlaka şık bir restoranı olmuş ya da halen var. Ama şu anda hepsinin baş tacı sokak lezzetleri; artık kimi dürümcü, kimi burgerci... Peki sokak yemekleri, şef restoranlarının tahtını sallıyor mu? ‘Fine dining’ diye bilinen üst düzey mutfağın pabucu dama mı atıldı, yoksa gönüllerinde, planlarında hâlâ yer tutuyor mu? Dürümde, burgerde, taco’da farkı nasıl yaratıyorlar? Zincirleşmek istiyorlar mı? Yakın zamandaki yeni projeleri neler? Akımın öncüsü şeflerle bir sofraya oturup enine boyuna konuştuk.
#ŞefLokantanın adına bakarsanız burada etli ekmeğin çok iyi olması lazım. Öyle de! Gerçek Konya etli ekmeği. Yani öncelikle bir miktar sert tam buğday unu kullanılmış. Elle açılmış. Kıyma koyun. Zırhla kesilmiş. Azıcık kuyrukyağı. İçinde malzeme olarak da sadece domates, biber, maydanoz... Tabii ki odun ateşiyle yanan fırının koltuk bölümünde pişmiş...
#Konya