Güncelleme Tarihi:
Küflü peynir, peynirlerin küflendirilmesi yöntemi ile elde edilir. Hijyenik koşullarda üretilmesi sağlık açısından çok önemlidir. Bağırsak florasını güçlendiren küflü peynirin antibiyotik etkisi de mevcuttur.
Küflü Peynir Faydaları Nelerdir?
Kalsiyum açısından zengin olan küflü peynir kemik gelişimi için önemlidir.
Kemik erimesi ve romatizma gibi hastalıkların engellenmesine yardım eder.
Kemiklerin kırılması ya da çatlamasına karşı direnç oluşturur.
İçerdiği mineral ve vitamin ile vücut direnci ve bağışıklık artar.
Antibiyotik etkisi ile hastalıklardan ve mikroplardan korur.
Yüksek düzeyde kalsiyum içermesi sayesinde diş sağlığı için de katkısı yüksektir.
Küflü peynir bağırsaklarda bulunan floraları güçlendirir ve tüm hastalıklara karşı direnç oluşturur.
Zararları Nelerdir?
Küflü peynirlerin yararları kadar eğer özenli ve olması gereken gibi hazırlanmazsa bazı zararları da bulunur. Küflü peynir üretilirken mutlaka hijyenik olunması gerekir. Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları:
Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir.
Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez. Yeşil küflü peynirlerde zararlı olan aflatoksin maddesi bulunmaz.
Küflü peynirin zararlı olmasının sebebi küflenme sırasında diğer zararlı olan küfler ile temas etmesidir.
Kötü koşullarda hazırlanan ya da hazırlanma sırasında bekletilen küflü peynirlerin zararlı küfleri ortaya çıkmaya başlar.
Küflü peynirin faydalarını saymakla bitmez. Ülkemizde de sevilen bir peynir türüdür. Küflü peynir çeşitleri rokfor, çeçil, parmesan, gruyer, çedar ve asiago peyniridir. Küflü peyniri direkt kahvaltılarda peynir olarak tüketebilirsiniz. Lezzetli olduğu için salatalara ve birçok yemeğe de yakışır. Özellikle makarna soslarında ya da fırın yemeklerinin üzerinde küflü peynir lezzetli olur. Börek ya da peynirli yumurta için de küflü peynir tercih edebilirsiniz. Şarap ya da farklı içeceklerin yanına hazırlanan peynir tabaklarında da küflü peynir kullanılabilir. Evde hazırlanabildiği gibi güvenilir ve sağlıklı markalardan da satın alınabilir. Küflü peynirin bozuk tadı ve kokusu olması nedeniyle korku yaratması normaldir. Fakat küflü peynirin kendine has bir yapısı vardır ve diğer peynirler gibi cam kaplarda ya da buzdolabında uzun süre sağlıklı bir şekilde saklanabilir.
Ne İşe Yarar?
Her ne kadar vücuda sağlıklı olması için üretilse de zararlı olanların muhakkak uzak durulması gerekir. Yapılış koşullarına dikkat edilmesi gereken bir peynirdir. Bu nedenle de yüksek düzeyde bir hijyen koşulu gerektirir. Küflü peynir seçerken yeşil küflü olanları tercih etmek gerekir. Siyah, kırmızı ya da beyaz renk küfe sahip olan peynirlerden mutlaka uzak durulması gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise camembert, brie, süzme, krem ve ricotto peynirlerinin küflü çeşitlerini tüketmemektir. Bu peynirlerin küflü olanları tüketilmez. Lezzetli olması dolayısıyla kahvaltılık olarak, salatalarda, makarnalarda ve soslarda sıkça kullanılır. Özellikle şarap tabaklarında da küflü peynir mutlaka ikram edilir. Küflü peynir içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişmesini ve güçlenmesini sağlar. Doğal bir antibiyotik olarak görülen küflü peynir tüketen kişilerin bağışıklık sistemleri de gülü olur. Hastalıklara karşı daha çok direnç gösterilmesi ve güçlü olunması için de tüketilmesi önerilir.