Küçük İskender haberleri sayfasında Küçük İskender hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1743 Küçük İskender haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Adını tarihimize kazımış pek çok ismin yolu Kabataş Erkek Lisesi’nden geçerken, köklü lisenin tam 116 yaşındaki arşivi o isimlerin öğrencilik yıllarından kalma belgelerle dolu. Okul müdürü Muharrem Bayrak, bu belgeleri güvende tutmak için lise arşivini dijitalleştirdi. Hürriyet, 116 yıllık Kabataş Erkek Lisesi’nin arşivine girdi.
#Kabataş Erkek Lisesi28 Mayıs 1964’te doğan küçük İskender, doğumunun 58’inci yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacak olan bir sempozyumla anılıyor. Küçük İskender Sempozyumu, 28 Mayıs Cumartesi günü saat 13.00-17.30 arasında Gonca Özmen ve Olcay Akyıldız moderatörlüğünde iki panel olarak gerçekleşecek.
#Küçük İskenderCiltli özel baskısıyla yeniden okurla buluşan küçük İskender’in ‘Gözlerim Sığmıyor Yüzüme’si unutulmaz ilk kitaplardan biridir. Şairin gelişini haber verir çünkü. Onun şiirinin nehirler gibi yatağına sığmayışını, çağlayanlar gibi yüksekten dökülüşünü, denizler gibi derinliğini ve okyanuslar gibi genişliğini de içerir. ‘Gözlerim Sığmıyor Yüzüme’ dediği gibidir, şiir de kitaba sığmıyordur.
#Haydar ErgülenŞair Haydar Ergülen, küçük İskender’in vefatının ardından okurlarımız için bir yazı kaleme aldı: “1990’lardan başlayarak yazılan şiirde büyük payı vardır ve şiirimizin en büyük adlarından biri olarak daha da olacaktır. Nâzım Hikmet nasıl 20’nci yüzyılda Türk şiirinin temsilcisiyse, o da 21’inci yüzyıldaki temsilcisidir.”
#Küçük İskenderküçük İskender’inki hazır cevapları olan bir şiir değildi. Tersine, kumaşı sağlam her şiir gibi sorularıyla geliyordu hayatımıza. Ya da biz de onun gibi yeni sorularımız olmadan hayatla ilişki kuramıyorduk. Buydu İskender’le beni/bizi bulaştıran. Çıktı sokaklara, çıktı dünyaya, hayat neyse onu yazdı onu konuştu küçük İskender. 55 yaşında veda eden küçük İskender’in ardından...
#Küçük İskenderKüçük İskender adıyla tanınan, gerçek adı Derman İskender Över olan ünlü şair, 55 yaşında hayata veda etti. Çağdaş şiirimizin önde gelen isimlerinden Küçük İskender'e geçen yılın haziran ayında kanser teşhisi konmuş ve tedavisi sürüyordu. Paşabahçe Devlet Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavisi süren Küçük İskender gece saatlerinde hastalığa karşı verdiği mücadeleyi kaybetti. Küçük İskender'in ölümü sanat camiası ve hayranlarını yasa boğdu.
#Küçük İskenderTürk Edebiyatı'na farklı bir ivme kazandıran Küçük İskender 55 yaşında hayata gözlerini yumdu. Küçük İskender'e geçen yılın haziran ayında kanser teşhisi konmuş ve tedavisi sürüyordu. Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Küçük İskender, yarın Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Peki, Küçük İskender kimdir? İşte, Küçük İskender'in gerçek adı ve hayatı
#Küçük İskenderEdebiyat dünyasının yakından tanıdığı bir isim olan Küçük İskender'in kim olduğu son günlerde merak konusu oldu. Yazdığı şiirler ile geniş kitleler tarafından tanınan Küçük İskender'in özel yaşamını, kariyerini ve gerçek ismini merak eden vatandaşlar konu hakkında araştırma yapıyor. Peki, Küçük İskender kimdir? Gerçek ismi ne?
#Küçük İskender Kimdir?Yıl bitmeden ikisi yeni üç kitapla birden okur karşısına çıkan usta şair küçük İskender, “Bütün zamanımı kelimelerin asıl söylemek istedikleriyle geçiriyorum. Yeryüzü ile bir nehir söyleşi yapıyorsunuz ister istemez ve hiçbir şey kaybolmasın diye yazıyorum. Gezegen mutlaka kayıt altına alınmalı” diyor.
#KitapsanatAdını tarihimize kazımış pek çok ismin yolu Kabataş Erkek Lisesi’nden geçerken, köklü lisenin tam 116 yaşındaki arşivi o isimlerin öğrencilik yıllarından kalma belgelerle dolu. Okul müdürü Muharrem Bayrak, bu belgeleri güvende tutmak için lise arşivini dijitalleştirdi. Hürriyet, 116 yıllık Kabataş Erkek Lisesi’nin arşivine girdi.
#Kabataş Erkek LisesiHüseyin Ferhad şair kavminin itibarlı bir üyesi olmakla kalmayıp, şiirinde dert ettiği, eskiden yeniye pek çok meseleyi yazısıyla da genişletip sürdürmek gibi bir inadın içinde yıllardır. Karada ve denizde pusulası aynı olan, bazen birinde bulamadığını diğerinde arayan, birindeki ipucuyla diğerine yollanan savaşkan bir şöhreti var onun.
#Türkçenin Sol AnahtarıMesut Kara'nın yeni kitabı ‘Bir Uyumsuzun Hatıra Defteri’, son yıllarda edebi bir tür olarak yükselen otobiyografi kitapları arasına, hem eleştirel hem de özeleştirel öğeleriyle yeni ve farklı bir çalışma olarak katılıyor. Bir diğer yenisi ‘Sanatlarıyla İz Bırakıp Geçtiler Hayatımızdan’ ise sinema ve tiyatro dünyasından portrelere yer veriyor.
#Mesut KaraI.Meşrutiyetin ilan edilmesinden sonra sadece sosyal hayatta değil edebiyatta da birçok yenilik yaşandı. Birçok yeni akımın kurulması ile birlikte edebiyatımıza çok seslilik hakim oldu. Beş Hececiler de bu dönemde ortaya çıkmış akımlardan biridir. Şiirlerini hece ölçüsüyle kaleme alan şairler, şiirlerinde destansı ögelere ve yerel deyişlere yer verirler. Beş Hececiler akımının temsilcilerinden birinin kaleme aldığı Sulara Dalan Gözler eseri hakkında detayları derledik.
Mitolojik bir kahraman olan Odysseus, genellikle Truva Savaşının anlatıldığı öykülerde geçer. İstemediği halde savaşa zorla götürülen Odysseus, düşmanlarını yenmek için Truva atı yapılmasını önerir. Yapılan Truva Atı'nın içine mevzilenen askerler, gece olduğunda dışarı çıkarlar ve uykuda olan düşmanlarını alt edip savaşı kazanırlar. Kolları Bağlı Odysseus eserinin hem özetini hem yazarına dair bilgileri detayları ile derledik.
Yağmur hem mazmun eserlerde hem de öykü, roman, masal gibi olay yazılarında sembol olarak kullanılır. Lirik şiirlerde yağmur, sonbahar mevsimi ile birlikte hüzün, özlem, ayrılık acısı gibi duyguları yansıtır. Köy romanlarında ise yağmur, bolluğun ve bereketin bir sembolü olarak yer alır. Edebiyat tarihimizde en çok okunan şiirlerden biri olan Yağmur şiirini detaylı olarak derledik.
28 Mayıs 1964’te doğan küçük İskender, doğumunun 58’inci yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacak olan bir sempozyumla anılıyor. Küçük İskender Sempozyumu, 28 Mayıs Cumartesi günü saat 13.00-17.30 arasında Gonca Özmen ve Olcay Akyıldız moderatörlüğünde iki panel olarak gerçekleşecek.
#Küçük İskenderEdebiyattaki yazı tekniklerinden bir tanesi küçürek hikaye tekniği olmaktadır. Küçürek hikaye minimal hikaye olarak da adlandırılan bir hikaye türüdür. Bu hikaye türü ile çeşitli kaynaklar üzerinden araştırma yapmak söz konusu olmaktadır. Geçmişte çok fazla bilinmeyen ama günümüzde popüler olan bir yazı türüdür. Özelikleri ve yazım şekli ile diğer edebi eserlerin yazım şeklinden ayrılmaktadır.
#EğitimEdebiyatta denem türü sık sık herkesin karşısına çıkan konulardan biridir. Özellikle çoğu metinlerde deneme ile karşılaşan kişiler bu türün ne olduğunu merak etmekte araştırmalar yapmaktadır. Deneme türünün özelliklerini sizler için detaylı olarak derledik.
#Deneme Türünün Özellikleri Nelerdir?İş Bankası Kültür Yayınları, toplumcu şiirin büyük ismi Hasan Hüseyin külliyatına en bilinen kitabı ‘Acıyı Bal Eyledik’le başladı. Halk şiirinin katlarını aça aça, gözlerine yeni sözler, alışılmadık söyleyişler koya koya, sanki halk kumaşından imgeler biçe biçe geldi Hasan Hüseyin’in şiiri. Sesi gür, akışı yüksek, acısı ve neşesiyle tek kişilik ‘düğün ve cenaze orkestrası’ gibi...
#Hasan HüseyinMehmet Erte, şiirinin, öyküsünün tutkunu olduğum adlardan. Öncelikle çok şey öğreniyorum ondan. Az yazan demeyeceğim, gerektiği zaman yazan bir şair. Mehmet İşten’in ilk şiir kitabı ‘Taşın Fazlalığı Yoktur’. İşten’i iyi bir şiir okuru olarak biliyorum öncelikle, bunun sonucu da iyi oldu ve ilgiyle okuduğumuz bir kitabı oldu.
#Mehmet ErteCevat Turan, ‘Kibele’nin Laneti’ adlı son romanında bir seri katilin ruhsal haritasının izini sürerek bir insanın neden öldürdüğünün cevabını arıyor. Romanı yazmadan önce gerçek bir seri katille de görüştüğünü belirten Turan, “Romanın tamamında esas aranan kör nokta ‘İnsan neden öldürür?’ sorusuna yanıttır. Amerikan seri katillerinin işleniş gerekçelerindeki takıntı, çıkış noktası ile işlenme biçimleriyle buradakiler arasında büyük farklar olması normal. Biz daha feodal alt bilince ve değerle sahibiz. Öfkemiz de, kavgamız da hâlâ feodal. Ancak katil karakterinin egosu, öfkesi, kişilik yapısı, empati yeteneğinin olmaması ve narsist kişilikleri benzerlik gösteriyor. Romandaki Mirza Hud karakteri işlediği bazı cinayetlerin başında ağlıyor mesela” diyor.
#Cevat TuranBazı adları yan yana görmek bile heyecan vericidir; edebiyatta, şiirde de: Necatigil, Nilgün Marmara, Mustafa Irgat, Hulki Aktunç, Anita Sezgener, Bülent Keçeli, Elif Sofya, Şeref Bilsel, küçük İskender... Bazı adların yan yana geldiği kitapları okumak da bir o kadar heyecan vericidir. ‘Açıklığa Doğru’ işte o kitaplardan biri. Yazarı Asuman Susam, şair-eleştirmenlerden değil. Sık değil, sıkı yazan bir şair-okur..
#Asuman SusamMetin Solmaz’ın; şarkı sözü yazarı, prodüktör, işletmeci, DJ Mehmet Teoman ile hazırladığı nehir söyleşi kitabı ‘Anılar Saçılmış Odaya, Her Yere’ sizi oradan oraya sürükleyen, meraktan çatlatan bir macera. İçinden Tanju Okan, Timur Selçuk, Ajda Pekkan, Nükhet Duru, Ayşegül Aldinç, Zuhal Olcay, Uzay Heparı gibi saymaya yetmeyecek kadar müzik insanının geçtiği uzun bir muhabbet...
#Mehmet TeomanBozacı naraları, yoğurtçu çıngırakları, kunduracı tıkırtıları ve sokak müzisyenlerinden yayılan ezgiler… Kadim şehrin kaybolmaya yüz tutmuş nostaljik seslerini, İstanbul âşığı isimlerin duygularında aramaya ne dersiniz? Selim İleri’den Peyami Safa’ya, Fatih’ten Cihangir’e edebiyat dolu bir geziye çıkalım.
#GazetehaberleriŞiirimizin iyi seslerinden Salih Bolat, titiz ve özenli demeyi de unutmayayım, olgunlaşan, özellikle son yapıtları ‘Atların Uykusu’ (2014) ve ‘Rüya Zamanı’ (2019) ile yetkinleştirdiği şiirinin yanına bir de deneme kitabı ekledi: ‘Gittikçe Yakın’
#Salih Bolat