Güncelleme Tarihi:
''Su'' ve ''Göz'', Türk edebiyatında en çok kullanılan imgeler arasında yer alıyor. Örnek şairler ve şiirleri:
1- Ahmet Telli - Su Çürüdü
2- Harun Yakarer - Sulara Yansıyan
3- Cemal Süreya - Gözlerin
4- Küçük İskender - Gözlerim Sığmıyor Yüzüme
5- Ahmet Gürlek - Susasa Su İçer Yansa Bade
Sulara Dalan Gözler Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır?
Sulara Dalan Gözler, Beş Hececiler akımının temsilcilerinden biri olan Halit Fahri Ozansoy'un bir eseridir. 12 Temmuz 1891 tarihinde İstanbul'da doğan Halit Fahri Ozansoy, lise yıllarında şiir yazmaya başladı. Bu dönem yazdığı şiirler Rübab ve Yeni Mecmu isimli dergilerde yayımlandı.
İlk şiir kitabı Rüya 1912 yılında yayımlandı. Sembolizm akımından etkilenen şair, bu kitabındaki şiirlerde, düşsel imgeleri yoğun bir şekilde kullandı. Bir sonraki şiir kitabı Cenk Duvarları ise, I. Dünya Savaşı, yoksulluk , göç gibi toplumsal meselelerin ele alındığı toplumcu gerçekçi bir çizgide kaleme alınmıştır.
Çok yönlü bir şair - yazar olan Halit Fahri Ozansoy, roman, anı ve tiyatro türünde de eserler yazdı. İlk tiyatro oyunu Baykuş, 1917 yılında sahnelendi. İki romanı Sulara Giden Köprü ve Aşıklar Yolunun Yolcuları ise aynı yıl (1939) yayımlandı.
Sulara Dalan Gözler Konusu
Sulara Dalan Gözler kitabının ilk bakısı 1936 yılında yapıldı. Şairin, 1931 yılında çıkan Balkonda Saatler kitabından çıkardığı Sulara Dalan Gözler, dönemin en beğenilen ve okunulan şiir kitapları arasında yer aldı.
Sulara Dalan Gözler Özeti
Şair bu kitabında, aşk, ölüm, geçmişe özlem, gençlik günleri, zaman gibi farklı konular hakkında kaleme aldığı şiirleri bir araya getirmiştir.
Sulara Dalan Gözler Türü ve Özellikleri
Sulara Dalan Gözler, Halit Fahri Ozansoy'un 11 şiir kitabından biridir. Kitapta yer alan şiirlerin tamamı hece ölçüsüyle yazılmıştır. Şiirlerin nazım şekli kıta, türü ise liriktir. Kitaba ismini veren şiirde sular zamanı simgeler. Şair birçok şiirinde akıp giden zamanın arkasından, geçmiş günlerine özlem duyan kişilerin duygularını, kendi özlemleri ile birlikte dile getirmiştir.