Paylaş
Rusya’da bütün dünyayı kalıcı olarak değiştiren Bolşevik Devrimi’ni ve yol açtığı iç savaşı ünlü İngiliz tarihçi Antony Beevor’un kaleminden okuyacağız.
Bu döneme ilişkin çalışmalar genellikle siyaset ve ideolojiye odaklansa da Beevor, Rus arşivlerinden elde ettiği yeni materyallerle desteklediği savaşın ham gerçekliğini bir askeri tarihçi becerisiyle tasvir ediyor.
“Rusya: Devrim ve İç Savaş 1917-1921”, Rusya’da başlayan işçi hareketlerinin ve nihayetinde yol açtığı iç savaşın dünyayı nasıl değiştirdiğini merak edenler için vazgeçilmez bir kaynak.
Arkadaşlık Şiirdir
Haydar Ergülen, “Arkadaşlık Şiirdir” adlı eserinde dostlukları ve arkadaşlıkları derinlemesine işliyor. Ergülen’in yazıyı şiir gibi yazmayı sevdiğini, bu yazılarında arkadaşlık ve yoldaşlık temasını öne çıkarıyor. Bu kitap, şairlerin arasında upuzun, acı-tatlı bir yolculuk demek. Ahmet Erhan’dan Küçük İskender’e, Behçet Aysan’dan Nilgün Marmara’ya, Dağlarca’dan Ruhi Su’ya uzanan isimlerle olan anıların her biri okuru, şiirle yaşayan, şiirin içinde yaşayan o insanların birbirleriyle olan unutulmaz arkadaşlıklarına götürüyor. Sia Kitap’tan yayınlanan “Arkadaşlık Şiirdir”, yaşamı, edebiyatı ve sanatı bir araya getirerek okuyucuya derin bir deneyim sunuyor.
Korhan Abay’ın 50. sanat yılı
Geçenlerde Korhan Abay’ın YouTube kanalını görünce kendisini aradım, “Neler oluyor” diye sordum.
Abay, 50. sanat yılında eski görüntüleri gün ışığına çıkarıp kısa bölümler halinde YouTube kanalında paylaştığını ve fikrin de oğlu İlker’den çıktığını söyledi. Abay’ın konuk listelerinde kimler yok ki?
Sakıp Sabancı’dan Mehmet Ali Birand’a, Berkant’tan Rauf Denktaş’a, Ferhan Şensoy’dan Türkan Saylan’a, Fatih Erkoç, Demet Akbağ ve Ferzan Özpetek’e birçok sanatçının da yeni yeni tanınmaya başladıkları halleri yer alıyor.
O günlerin aktüel konularını konuşuyorlar. Abay’ın çeşitli festivallerde sunduğu dünyaca ünlü kişilikler de var: Shirley Bassey, Peter O’Toole, David Carradine, Bernardo Bertolucci, John Savage, Bo Derek gibi sayamayacağım kadar çok yıldız.
“Verdi &Wagner” gala konseri
Giuseppe Verdi ve Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak noktalarının buluştuğu AKM’deki ‘Verdi&Wagner Gala Konseri’ne gitmek iyi geldi. Bu iki bestecinin ortaya koydukları yapıtlarından seçkiler dinledik.
Konserde, “Nabucco”, “Macbeth”, “Rigoletto”, “Il Trovatore”, “La Traviata”, “Otello” gibi dünya opera literatürünün en çok sahnelenen eserleri yer aldı.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı şef İbrahim Yazıcı’nın yönettiği konserin koro şefliğini ise Paolo Villa üstlendi.
Özenle saklanan sırlar
Özlem Çadırcı’nın yeni öykü kitabı “Lüfer Mevsimi” çıktı. 15 öykünün yer aldığı kitapta farklı hayatlar süren karakterler yer alıyor.
Kabuk tutmuş yaraların, özenle saklanan sırların, gerçekleşmesi imkansız hayallerin, ertelenen hayatların içinde patinaj çeken kahramanların öykülerinden oluşan “Lüfer Mevsimi”, okuru yaşamın dipnotlarına bakmaya davet ediyor.
İlk kitabı “Birtakım Fısıltılar” Tara Kitap etiketiyle çıkan Özlem Çadırcı’nın kaleme aldığı yeni kitabının editörlüğü Samet Altıntaş’a kapak fotoğrafıysa İ. Kerem Öztürk’e ait.
Edebiyatımız 100. yılında daha da güzel!
Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Edebiyatı adlı kitabı şair ve yazar Ahmet Bozkurt hazırlamış, İBB Kültür Yayınları da yayımlamış. Roman, öykü, şiir ve edebiyata yer veren yazılar da dikkat çekiyor. Bu çok amaçlı, çok faydalı, çok yazarlı kitabı, Pen Yazarlar Derneği “ayın kitabı” olarak seçti. Bu vesileyle Ahmet Bozkurt’u kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.
Kim ne okuyor?
◊ Hale Soygazi, Annie Ernaux’un “Boş Dolaplar” adlı eserini okuyor.
◊ Yunus Göksu, Dr. Mustafa Merter’in “Dokuz Yüz Katlı İnsan” adlı eserini okuyor.
◊ Arzu Sandal, Ebru Çaloğlu’nun “Gölgesine Tutsak” adlı eserini okuyor.
Paylaş