Kolları Bağlı Odysseus Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Kolları Bağlı Odysseus Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:34

Mitolojik bir kahraman olan Odysseus, genellikle Truva Savaşının anlatıldığı öykülerde geçer. İstemediği halde savaşa zorla götürülen Odysseus, düşmanlarını yenmek için Truva atı yapılmasını önerir. Yapılan Truva Atı'nın içine mevzilenen askerler, gece olduğunda dışarı çıkarlar ve uykuda olan düşmanlarını alt edip savaşı kazanırlar. Kolları Bağlı Odysseus eserinin hem özetini hem yazarına dair bilgileri detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Türk ve dünya edebiyatında birçok şair ve yazar, eserlerinde mitolojik karakterlere yer vermiştir. O yazarlardan bazıları ve eserlerinin isimleri şu şekilde sıralanabilir. 

 1- Edip Cansever - Meduza

 2- Vedat Akdeniz - Zeus

 3- Ezra Pound - Ve Ben Treisas

 4- Yeşim V. Tandoğan - Hera'ya Ağıt

 5- Küçük İskender - Medusa'nın Makası 

 Kolları Bağlı Odysseus Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Kolları Bağlı Odysseus şiiri Garip akımının temsilcilerinden biri olan Melih Cevdet Anday'a aittir. Şiir dışında tiyatro oyunu, roman ve öykü de yazan Melih Cevdet Anday, 15 Temmuz 1915 tarihinde Çanakkale'de doğdu. Yazarlık yıllarının ilk döneminde Garip akımı ile birlikte hareken eden yazar, daha sonra farklı bir şiir anlayışını benimsemiştir.

  İlk gençlik yıllarında geçimini sağlamak amacıyla Murat Tek takma adıyla 4 roman yazmıştır. Bu romanların arasında en bilinenleri Dullar Çıkmazı ve Yağmurlu Sokak'tır. Paul Eluad ve Edgar Allan Poe gibi dünya çapında ünlü şairlerin eserlerini çeviren Melih Cevdet Anday, 7 tane de tiyatro oyunu kaleme almıştır. 

Haberin Devamı

 Eserlerinde insan var oluşunu derinlemesine sorgulayan yazar, Gizli Emir romanıyla 1970 yılında TRT Roman Ödülüne layık görülmüştür. Melih Cevdet Anday sadece şiir çevirileri yapmamış, Gogol ve Turgenyev'in romanlarını da Türkçeye kazandırmıştır. 

 Kolları Bağlı Odysseus Konusu 

 Kolları Bağlı Odysseus, Melih Cevdet Anday'ın 1963 yayımlanan kitabıdır. Şiir toplam 4 bölümden oluşur ve her bölümde farklı bir hikaye anlatılır. 

 Kolları Bağlı Odysseus Özeti 

 Melih Cevdet Anday, Kolları Bağlı Odysseus adlı kitabında, insan var oluşunun gizemlerini, ölümün bilinmezliğini ve insanın içindeki yabancılığı mitolojik karakterler üzerinden anlatılır. ''Kolları bağlı'' olan Odysseus, çaresizliğin simgesi olarak kullanılmıştır. 

 Kolları Bağlı Odysseus Türü ve Özellikleri 

 Melih Cevdet Anday'ın başta Stephen Mallerme ve Charles Baudelaire olmak üzere birçok şairden alıntı yaptığı Kolları Bağlı Odysseus, felsefi şiirdir. Ünlü yazar, bu şiir ile ülkemizde felsefi şiir akımın öncüsü sayılır. 

Haberin Devamı

 Şiirde Odysseus dışında eşi Penelepoia ve İthaki isimleri de geçer. Yer yer epik şiir özellikleri de taşıyan şiir serbest vezinle kaleme alınmıştır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!