Ciğer, zengin bir protein kaynağı olmasının yanı sıra D, A vitaminleri ve mineraller açısından da çok besleyici. Üstelik çok da esnek bir malzeme. Farklı pişirme teknikleriyle ciğeri oldukça lezzetli hale getirebilirsiniz. İşte öneriler...
#Ciğer TarifleriEltisi ile çok iyi anlaşan insanlar olsa da genellikle gelin-kaynanaların kavgalarını aratmayacak derecede çekişmeler eltiler arasında da yaşanıyor. İzlenme rekorları kıran filmlerde, dizilerde yaşanan komik elti atışmaları bizi kahkahalara boğuyor. Elti kavgaları kültürümüze öyle bir yerleşmiş ki ‘elti boğan, elti çatlatan’ diye tatlı isimlerimiz bile var. Peki nedir bu eltilerin birbirinden alıp veremediği? Neden savaş halindeler? Eltisi ile iyi anlaşanlar bunu nasıl başarıyor?
#EltiAtaşehir’deki The Salaş sakatat ağırlıklı bir menü sunuyor. Özellikle kuzu ve oğlak... Ayrıca burada, yediğim en lezzetli yağlı kara, bir de Kıbrıs’ta tattığım en lezzetli şeftali kebabı düzeyinde bir şeftali kebabı var... Bunlara gününe göre değişen süper bir çorba, tatlı ve piyasa düzeyinin 10 kat üstü bir şalgamla ayran da ekleyin...
#The SalaşBazen insan yaptığı işe, yazdığı yazılara yabancılaşıyor. İnsanlık suçları işlenirken, tek günahı o bölgede doğup yaşamak olan binlerce insan terör saldırılarıyla veya bombalar altında yaşamını yitirip, yüz binlercesi evinden yurdundan kaçarken, aç susuz kalırken yeme-içme ve seyahat yazmalı mıyım diye düşünüyor.
#Müge AkgünHer dönemeçte bir başka güzel manzaradan göz kırpar size Akdeniz. Yolları biraz virajlıdır ama begonviller en güzel haliyle boy verir Kaş sokaklarında. Lezzet dolu o güzel kokuların peşine sonbaharda düşmek ayrı bir mutluluk verir.
#Koray GÜNYAŞAREt, balık, sebze ve sakatat... Bunların çoğunu başarılı şekilde pişirmek kolay değil. Hele hele bazı başyapıtlar yaratmak... Nazende bunu başarıyor. Neler mi yedim? Söğüş beyin çok iyi temizlenmiş ve beyin tam kıvamında haşlanmıştı. Mezgit balığı kızartması kusursuzdu. Oğlak kol ve oğlak kaburga, taş fırında ağır ağır pişmişti. Leziz sularına tırnak pideyi şamandıra yapmak ayrı bir zevk verdi. Bu kadar başarılı oğlak yemeklerini ülkemde gördüm ama İstanbul’da ilk kez rastladığımı itiraf edeyim.
#EtIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapVaktiyle steakhouse konseptini ülkemize getirip başarı yakalayan Emre Mermer, bir süre önce açtığı ocakbaşı lokantayla büyük ilgi görüyor. Tattığımız ciğer iyi, uykuluk süperdi fakat servis kalitesi ve yemeklerin masaya geliş sırası gibi konularda bazı önemli sorunları aşmaları gerekiyor.
#OcakbaşıTerbiyeli nohutlu işkembe çok iyi, işkembesi pamuk gibi... Dana etli soğan dolma belleğimde kaldı, baklava yufkasında ciğer sarma damağımda iz bıraktı. Mimi’nin başarısının sırrı ne? Bence şefinin damak zevkinin iyi olması ve yemekleri kendi evinde, sevdiklerine hazırlar gibi pişirmesi... Lokantanın küçük, yemeklerin günlük ve sınırlı sayıda olması da kalitenin devam edeceğinin göstergesi...
#MimiSevdiği eski bir dostuyla karşılaşan herkes onu iyi bulmak ister. Karaköy’ün simgelerinden Liman Lokantası’nın şaşaalı günlerine yetişemedim belki ama kapısından girip yemek yeme fırsatı bulmuştum. Yıllar sonra Galataport’ta yeniden açılan mekân, Tarihi Yarımada manzarası, yemekleri, dolup boşalan masalarıyla omuzlarına aldığı nostaljik yükü iyi sırtlanıyor.
#Liman LokantasıEskiden bozacılar ellerinde iki güğüm boza, bellerinde bir bardaklık, bir tarçın kutusu ve fenerle mahalleleri maniler söyleyerek gezermiş... Şimdilerde akşam karanlığı düşünce “Booozaaa” diye seslenerek dolaşan seyyar satıcılar, geçmişte olduğu gibi bize kış mevsiminin geldiğini hatırlatıyor.
#BozaYemek eleştirmeni Vedat Milor, sekiz bölümlük yeni bir YouTube programına başladı. ‘Geleneksel mi Modern mi?’ adlı programda baklava, tarhana, kuru fasulye ve içliköfte dahil, Türk mutfağının çok sevilen sekiz ürününün hikâyesini, bu lezzetlerin hem geleneksel hem de modernleştirilmiş versiyonlarını görüyoruz. Milor “Ustalarımız değer görmeyince geleneksel yemeklerimiz kayboluyor. Geleneği yaşatmanın tek yolu, o yemekleri günümüze adapte etmek... Elbette özünden kaybetmeden… Bu konuya kafa yordum, kendimde bir misyon gördüm” diyor.
#Vedat MilorTaklit etmeyen, farklı mutfak ve teknikleri güzel bir araya getiren yemekler, ille de kocaman lüks bir mutfağa ya da havalı malzemelere ihtiyaç duymuyor. İşini iyi yapan bir şef bunu basit koşullarda, minik bir alanda da uygulayabiliyor. Şef Cem Ekşi’nin restoranı Mabou’da, ayran soslu ceviche, dana yanak rossini gibi lezzetleri tatmak kadar Beyoğlu’nun havasını solumak da iyi geliyor.
#MabouYaz geldiğinde sanki Türkiye’de Bodrum ve Alaçatı’dan başka tatil yapacak yer yokmuş gibi bir algı yaratılıyor. Ya da tatil sadece deniz kıyısında yapılırmış gibi... Oysa yönümüzü biraz daha güneye ya da biraz daha kuzeye çevirsek daha ne özel yerler keşfedeceğiz... Belki de en güzeli kendimize “Huzur mu huzursuzluk mu, ben ne istiyorum?” diye sormak. Her neredeyseniz iyi bayramlar ve tatiller dileğiyle. Tabii hijyen, maske ve mesafe kuralını unutmadan.
#Müge AkgünDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriEfsanelere konu Hevsel bahçelerinin mahsulleriyle pişen yemekler, Dağ kekiğiyle lezzetlenen etler, günün her saati ciğer... Kullanılan tek bir baharatın bile önemli olduğu, ince ayrıntılarla dolu bu mutfağın tadı damağımda kaldı gerçekten. Diyarbakır’ın heybesinde sizi şaşırtacak pek çok lezzet, kulağınıza fısıldayacak onlarca öykü var…
#Diyarbakır5-6 sene önce Adana'nın 5 Ocak Meydanı'nda esnafların sıkıntılarını konuşmak için röportaj yaptığımda küçük bir kafesi vardı. Şimdi emek emek gezdiği gördüğü ve patlattığı mekanlardan sonra aranılan insan oldu. Hem de 147 bin civarında bir takipçi sayısına ulaşarak...
#ADANA'Türkiye'de mutfağı en iyi olan şehir deyince aklınıza neresi gelir?' diye bir soru sorulsa sanırım bir çok kişi Gaziantep cevabını verir. Öyle bir şehir ki, Gaziantep'in tarihi güzellikleri, müzelerinin önüne geçmiş yemekleri... Katmerden yuvalamaya, kebaptan baklavasına bir çok detay var. Gaziantep'i hâlâ görmediyseniz, yemeklerini tatmadıysanız hayatınızda büyük bir eksik var demektir. Gaziantep, gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağı”na giren Türkiye’deki iki şehirden biridir.
#GaziantepBu hafta Seyahat eki heyecan arayanlara önerilerde bulunuyor. Eğer sizin tercihiniz heyecan değil de keyifli bir gezintiyse bu yazı size yardımcı olabilir. Bu haftaki güzergahımızda Edirne var. Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı, eski başkent, serhat kentinde bir yanda geçmiş öte yanda ise lezzetli yemekler.
#Edirne YemekleriBir varmış bir yokmuş, eski çağlarda dünyada bilinen sadece tek bir deniz varmış. Bu denizin tam ortasında el ele tutuşmuş çember adacıklar varmış. Bu adacıklara ‘Çember’ anlamına gelen ‘Kiklad’ adaları denirmiş. Bu adalar çemberinin tam ortasında, merkezde minnacık bir adacık daha varmış ki, eski dünyada bilinen bu en eski denizin göbek deliği imiş, buranın adına da ‘Delos’ derlermiş. Bu yazıda çemberin sadece bir kısmını anlatacağım. Hepsini yazmaya kalksak kitap olur.
#Yunan AdalarıŞef Bernard Pacaud, 40 sene uğraşarak bazı yemekleri mükemmelleştirmiş ve gastronomi tarihine geçecek hale getirmiş. Paris’teki restoranının mönüsüne yeni bir yemeği eklemeden önce 1000 kez deniyor. Elbette çok pahalı bir restoran ama bu fiyatı hak ediyor.
#Vedat Milor