Güncelleme Tarihi:
Uluslararası Diyetsiz Yaşam Günü’nün önemli bir konuya dikkat çektiğini belirten Dr. Ümit Aktaş, “Bu günün amacı; vücudunu olduğu gibi kabullenmek ve her vücut tipinin kişinin biyolojisine göre olduğunu vurgulamak, bunun doğal olduğuna dikkat çekmek. En önemlisi de bedenleri tek bir forma sokmadan, her beden için sağlıklı yaşam tarzının seçilmesi gerektiğini hatırlatan bir gün. Asıl hedef, kilo vermek ya da bir beden formuna kavuşmak değil, vücudunuzu sağlıklı beslemek, sağlığın gerektirdiği hareketi, mental ihtiyacı sağlamak olmalı. Zaten siz vücudunuza ihtiyacı olan besinleri verdiğinizde kilo da verir, ideal kilonuza kavuşursunuz” dedi ve önerilerini sıraladı.
Diyet Yapmadan Zayıflamak Mümkün
Rejim yaparak, aç kalarak verdiğiniz kiloları, hatta verdiğinizden daha fazlasını kısa bir süre sonra geri alıyorsunuz, sonra yine rejime giriyorsunuz. Bu kısırdöngüyü kırmak, diyet yapmadan kilo vermek ve kilonuzu korumak mümkün! Sağlıklı yağlar ve kaliteli protein kaynaklarını birlikte tükettiğinizde açlık atakları yaşamazsınız. Derisi alınmamış tavuk, somon, hamsi gibi yağlı balıklar ve kırmızı ette bu mükemmel ikili bir arada bulunur. Bol tereyağına iki – üç yumurta kırdığınızda, ev yoğurdunun içine ceviz ya da badem kattığınızda da sizi uzun süre tok tutacak birlikteliği yaratmış olursunuz.
Yağ ve protein kombinasyonuna mevsim salatası ya da mevsim sebzeleriyle hazırlanmış zeytinyağlı bir yemek ve ev yoğurdu, ev turşusu gibi zengin probiyotik kaynakları eklediğinizde ihtiyacınız olan tüm besin maddelerini, vitaminleri alır ve diyet yapmadan kilo verirsiniz. Çünkü kan şekeriniz dengeli seyretmeye başlamıştır. Tatlı, börek, çörek, ekmek ve makarna, yani tüm unlu gıdalar kan şekerinin fırlamasına, sonra da aynı hızla düşmesine neden olur. Kilo kontrolünün sırrı dengeli kan şekeridir.
Yağ Yedikçe Yağ Kaybedersiniz
İlk önce onlarca yıldır bize öğretilen yağ fobisini çürütelim. Yağ yedikçe yağlanmaz aksine zayıflarsınız. Tereyağı, soğuk sıkım sızma zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar tüketeceksiniz, et yerken yağıyla, tavuk yerken derisiyle, ev yoğurdunu kaymağıyla birlikte yiyeceksiniz.
Yağsız ya da yağı kısıtlayan bir diyet yaptığınızda kendinizi çok halsiz hissedersiniz bu vücudunuzun size verdiği tehlike sinyalinden başka bir şey değildir. Neden? Çünkü sağlıklı yağların glisemik indeksi sıfırdır, birlikte yendikleri yiyeceklerin glisemik indeksini düşürmek gibi harika bir marifetleri de vardır. Kan şekeriniz dengeli seyrettiğinde sizi şekere, tatlıya, böreğe, çöreğe doğru çeken mekanizma da devre dışı kalır, saatlerce tok hissedersiniz.
Diyet listesi olmadan sağlıklı zayıflama için 5 önemli madde:
1. Mikrobiyomuzu lehinize çevirin: Sadece bağırsaklarınızdaki dost bakterilerin sayısını artırarak zayıflayabilirsiniz. Araştırmalara göre bağırsak floramızdaki dost bakteriler kilomuzu, hatta yeme alışkanlıklarımızı belirliyor. Diyetinize ev yoğurdu, kefir, ev turşusu, şirden mayasıyla yapılmış peynir gibi probiyotik zengini fermente gıdalar eklediğinizde bağırsak floranız kilo kontrolüne destek verecek şekilde şekillenir. Daha da ilginci bağırsaklarınız dost bakterilerden yana zenginleştikçe canınız salata, sebze yemekleri gibi probiyotiklerin ana besin kaynağı olan bitkisel lif zengini yiyecekler çekmeye başlar.
2. Kalori saymayı bırakın: Önemli olan kaç kalori tükettiğiniz değil, o kalorileri ne yiyerek aldığınızdır. İkizlerle yapılan bir araştırmada her gün yaklaşık aynı kaloriyi tüketen ikizlerden birinin diğerine kıyasla çok daha kilolu olduğu görüldü. Kilolu olan kalorilerini hamur işlerinden, tatlıdan alırken zayıf kardeş sebze ağırlıklı besleniyor, bol salata yiyor, yağlı kuruyemişler, mercimek, kuru fasulye gibi yiyecekler tüketiyordu. Kalori saymayı bırakıp sağlıklı beslenme modelini benimsediğinizde ideal kilonuza inmekte zorlanmazsınız.
3. Tatlandırıcı tuzağına düşmeyin: Kilo vermek isteyenlerin yaptığı ilk şeylerden biri çaylarını, kahvelerini şeker yerine tatlandırıcıyla içmeye başlamaları, gazlı içeceklerin diyet versiyonlarına geçmeleridir. Bu çok büyük bir hata! Bunların kansere yakalanma riskini ciddi oranda artırmaları bir yana kilo almanıza neden oluyorlar. Sıfır kalori diye tükettiğiniz bu sağlık zararlıları beyin tarafından şeker olarak algılanıyor ve aynı şekerde olduğu gibi sisteme insülin salgılanıyor. Böylece daha çok yiyor, daha da kötüsü ekmek, börek, tatlı gibi yiyeceklere yöneliyorsunuz.
4. Yağlı kuruyemişleri düşman değil dost belleyin: Ceviz, badem gibi kuruyemişler yağ içerikleri yüzünden kilo aldırdığı söylense de gerçek bunun tam tersidir. Sağlıklı yağlar içeren tüm besinler gibi yağlı kuruyemişler de saatlerce tok tutar, kan şekerini dengeleyerek açlık ataklarını önler, yani kilo kontrolüne yardımcı olur. Yağlı kuruyemişlerin önemli bir faydası daha var; bağırsak florasındaki, kilo kontrolüyle ilişkisi pek çok araştırmayla kanıtlanmış olan, dost bakterileri besleyerek zayıflamanıza yardımcı olurlar.
5. Destek güçleri unutmayın: Pek çok kişi kilo aldırır korkusuyla besin takviyelerinden uzak durur. Bu çok yanlış! Bazı besin maddelerinin, bazı vitamin ve minerallerin eksikliğinin kilo kontrolünü zorlaştırdığı, hatta kilo almanıza neden olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar var.