Kişilik bozukluğu, bireyin iş, aile ve sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkiliyor. Kişilik bozukluğu olan bireylerin kendisini çevreye değil, çevresini kendisine uydurmaya çalıştığını belirten uzmanlar, kişilik bozukluğunun gelişmesinde aile ve toplumsal çevrenin rolüne dikkat çekiyor. Klinik Psikolog Sera Elbaşoğlu, kişilik bozukluğu hakkında soruları cevapladı. Kişilik bozukluğu nedir, neden olur? Kişilik bozukluğunun belirtileri nelerdir?
#Kişilik Bozukluğu Neden OlurOyuncu Zeynep Koçak, bir süredir mücadele ettiği derealizasyon hastalığı ile ilgili ilk kez konuştu. Hayranları tarafından derealizasyon nedir araştırmaları hız kazandı. Psikolojik bir hastalık olan derealizasyon belirtileri çocukluktan başlayabiliyor. Peki, derealizasyon nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, derealizasyon belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler
#DerealizasyonBirleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi'nde yaşlanma üzerine çalışan ve Biogerontologist Dr. Clancy, Business Insider’a yaptığı açıklamada uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla aldığı takviyelerin bazılarını bilimsel araştırmalarda okuduğu faydaları nedeniyle, bazılarını ise yaptırdığı kan testlerinde bazı değerlerin eksik çıkması nedeniyle aldığını söyledi. Örneğin Dr. Clancy balık yemeyi sevmediği için balık yağı alıyor, D vitamini ve magnezyum takviyelerini onun yaşındakilerin alması gerektiği için kullanıyor.
#Gıda TakviyesiUzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek elbette hepimizin hayali… Bu uğurda kimilerimiz spor yapıyor, sağlıklı besleniyor, kimi ruhuna iyi gelen hobiler ediniyor, kimi de besin takviyeleri alarak kendini korumaya alıyor. Yaşlanma üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanı olan Dr. David Clancy de uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla 6 vitamin takviyesi aldığını açıkladı. İşte Dr. Clancy'nin aldığı o takviyeler ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ'ın bu takviyelerin yaşlanma üzerine etkileri hakkında yorumları...
#Gıda Takviyesiİzmir’de taksi şoförü Oğuz Erge’nin ortada hiçbir neden yokken- gerçi bir neden olsa ne yazar, hiçbir neden insan canına kıymak için yeterli değildir- insanlık yoksunu Delil Aysal tarafından 3 kurşunla öldürülmesinin ardından yasta ve isyandayız! Nasıl olmayalım?... O kurşun sadece Erge’ye değil bize, bizi biz yapan değerlerimize daha da önemlisi insanlar ve diğer canlılar için dünyayı daha güvenilir bir yer kılan merhamet duygumuza da sıkıldı. Ki sırf bundan sebep ayrı bir ceza daha verilmeli katil zanlısına. Dolayısıyla bugün merhamet duygusunu masaya yatırmak isterim. Tabii bir de katil zanlısının ne ceza alacağı da tartışma konusu.
#İzmirDeğerli okurlar... Bu haftaki yazımda sizlere, son birkaç yılda gerek sosyal medya gerek diğer yayın araçlarında uzmanlar tarafından sıkça altı çizilen ve bu doğrultuda toplumsal hafızada da yer eden bir kişilik tipinin, ‘narsisizm’in özelliklerinden bahsederek bu konudaki farkındalığı daha da artırmayı hedefliyorum.
#Serenad AltanKulakta uğultu, baş ağısı, denge kaybı ya da görme bozuklukları… Tüm bunlar basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir. Bazılarımız bu belirtilerden birini yaşadığında, ‘Basit bir şeydir geçer nasıl olsa’ diye önemsemez, bazıları da rahatsızlığını hemen en kötü hastalığa yorar, ‘Beynimde tümör mü var acaba?’ diye soluğu hastanede alır. Tıpkı 60 yaşındaki Karen Griffiths gibi…
#Beyin TümörüBeyin tümörleri günlük hayatımızda bazı değişikliklere neden olarak kendilerini belli eder. Ancak bazen beyin tümörünün işaretleri baş ağrısı, kulak uğultusu, denge kaybı, görme bozukluğu gibi başka nedenlerle yaşanan şikayetlerle aynı olabilir. Öte yandan bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşamak da beyin tümörünün varlığı hakkında net bir bilgi vermez. Peki hangi işaretleri dikkate almalıyız? Beyin tümörünün gözden kaçan belirtileri neler? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek ile konuştuk.
#Sağlık‘Son Akşam Yemeği’ isimli filmde ‘Atatürk’ü canlandıracağını duyduk. Hemen kapısını çaldık. Ama yeni projeleri bununla sınırlı değil. Sırada üç sinema filmi, iki dizi ve yeni şarkıları var. Onur Tuna’yla hayatını, bilinmeyenlerini ve oyuncu Yasemin Yazıcı’yla ilişkisini konuşuyoruz: “Kendisini ortak bir arkadaşım aracılığıyla gördüm, daha sonra sosyal medyadan ulaştım.”
#Hakan GENCE6 Şubat’ta yaşadığımız büyük afetin travmatik sonuçları ilk günden beri birçok kişinin ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar travma sonrası stres bozukluğunun olaydan aylar sonra da ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Bu durum ‘gecikmeli başlangıçlı’ olarak tanımlanıyor.
#Travmaİş ve sosyal yaşam arasında denge kurmak, iyi bir gece uykusunun feda edilmesi anlamına gelebiliyor. Uyku eksikliği ise biraz yorgun hissetmenin ötesinde, geniş kapsamlı ve ciddi sağlık sorunlarını da tetikleyebiliyor. Peki yeterince uyumadığınızı gösteren işaretler neler? Uzmanlarla konuştuk…
#SağlıkToplum olarak büyük bir afet yaşıyoruz. Elbette depremin etkilediği 10 ilimizde yaşayanların karşı karşıya kaldığı zorluklarla kıyaslanamaz ama birçoğumuz zorlu duygularla başa çıkmaya çalışıyor. Uzmanlara göre bu toplumsal travmayı atlatmanın yolu içimizdeki mücadele duygusuna, dayanışma isteğine kulak vermek: “İyileşmek için gerçekten birlikte hareket etmek zorundayız.”
#DepremÜlke olarak zorlu ve acı dolu bir süreçten geçiyoruz. 85 milyon tek yürek olmuş halde, deprem bölgesine yardım etmeye çalışırken sayıları çok olmasa da bazıları bu durumu eğlenceye çevirmiş durumda. Herkes kaybedilen canlar için üzülürken bazıları bu felaketle neden dalga geçiyor?
#DepremBiri size, konu fark etmeksizin -bu romantik bir ilişki de olabilir iş ilişkisi de- sürekli olarak ‘Aşırı tepki veriyorsun’, ‘Kafanda kurmuşsun’, ‘Çok hassassın’ gibi cümleler kuruyor ise muhtemeldir ki ‘gaslighting’e uğruyorsunuz. Amerika’nın en eski sözlük yayıncılarından Merriam-Webster yılın kelimesini seçti: ‘Gaslighting.’ Buna en büyük etken 2022’de ‘gaslighting’ kelimesinin yüzde bin 740 artarak aranması. Gaslighting için ‘Akıl sağlığınızdan şüphe duymanızı sağlayacak, manipülasyona dayalı, sinsi bir psikolojik şiddet’ demek mümkün. Peki, kimler kurbanı? Kim, nasıl, neden uyguluyor? Neden ‘Gaslighting’ (gaz lambası) deniyor? Buyurun yanıtı.
#GaslightingTüm Türkiye günlerdir "sahte doktor" olarak anılan Ayşe Özkiraz'ı konuşuyor. Akıllara durgunluk veren ayrıntılar peş peşe ortaya çıkıyor. Ancak anlaşılan o ki Özkiraz ne ilk ne de tek. Çok benzer bir vaka geçtiğimiz günlerde ABD basınında manşetlere taşındı. Christopher Massimine isimli Amerikalının söylediği yalanlar en az Özkiraz'ınkiler kadar şoke edici. İşte tüm ayrıntılar...
#Patolojik YalancılıkTürkiye günlerdir Tekirdağ Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde kendisini ‘pratisyen hekim’ olarak tanıtan, sahte diploma ile ameliyatlara ‘gözlemci’ olarak giren 20 yaşındaki sahte doktor Ayşe Özkiraz’ı konuşuyor. Öyle ki genç kadının babası Ali Özkiraz kızını okutmak için traktörünü satıp tıp kitapları için 35 bin lira harcadığını söyledi. Anne Semra Arslan da şokta, “Kızım beni hastaneye götürdüğünde ‘doktor arkadaşımızın annesi’ diye bana ilgi gösteriliyordu. Doktor, ikinci sınıf öğrencisini nasıl ameliyata aldı? Hepsi mi yalan?” diye soruyor. Kendisine, doğum gününde çelenk gönderecek ve hatta plaketler yaptıracak kadar ne yaşamıştı ki bu genç kadın? Hasta mı yoksa suçlu mu? Bu kez ben onu masaya yatırdım. Durumun röntgenini çektik.
#Sahte DoktorDaha yeni İstanbul Bağcılar’da yaşanan anne vahşeti ile sarsılmışken başka bir vahşet haberi de Gaziantep’ten geldi. 3 yaşındaki bir çocuğun aç bırakılıp işkence edilerek öldürüldüğü ve cesedinin de aylardır derindondurucuda saklandığı ortaya çıktı. Bakın! ‘Öldürüldü, gömüldü’ demiyorum... Derindondurucudan bir çocuk cesedi çıkarmaktan bahsediyorum. Tacize uğrayan, vahşice katledilen, çöp evlere bırakılan, işe giderken yalnız bırakılıp kusmuğunda ölen çocuklar... Her yeni gün farklı bir vahşete uyanıyor, ‘Kıyamet kopsun artık’ diyoruz ama kıyamet kopmadan da tüm bu cinayetlerin önüne geçilemez mi? Çocuklarımızı, kadınları korumanın bir yolu yok mu?
#Lina NazlıKişinin, insanlara karşı duygularında ya da ikili ilişkilerinde problemlere sebep olan psikolojik rahatsızlığa borderline kişilik bozukluğu denilir. Borderline; belirsiz, sınırda anlamına gelmektedir. Psikoz ve nevroz diye adlandırılmış olan psikiyatrik durumlar arasında sınır olarak kabul edilmektedir. Genellikle ergen ya da genç erişkinlik zamanında ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde borderline kişilik bozukluğu hakkında ayrıntıları derledik.
#ErkekSürekli her yere geç kalmak bir hastalık belirtisi mi? Çevrenizde mutlaka sürekli işe ya da randevularına geç kalan, bunu alışkanlık haline getiren pek çok insan vardır. Hatta belki de o kişi sizsinizdir. 'Bekletme hastalığının' derinliklerine bakmaya çalıştık. Bekleyenlerle, bekletenlerle ve uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkTürkiye, Bursa’da çöp evin bir odasında 1 yıldır kilitli tutulan 9 yaşındaki Cem Muhammet’i konuşuyor. Eğer bu olay ABD ya da herhangi bir Avrupa şehrinde yaşansaydı -elbette yine normalleştirmezdim ama- Hollywood filmlerine konu olacak kadar çok ‘Seri katil’ ve psikopatlık hikâyesi bildiğimizden sistemin kokuşmuşluğu, komşuluk ilişkilerinin yozlaşmasından dem vurabilirdim. Ancak komşuluk ilişkilerimizle övünen bir toplum olarak, durumundan ‘kira ödenmediği için’ haberdar olunması içime sinmiyor. Anne, teyze kadar çevrenin hiç mi suçu yok? Bu kadar mı yabancılaştık birbirimize? Peki ya ‘Zorunlu’ eğitime devam etmediğinden, rutin çocukluk aşıları yapılmadığından ‘bihaber’ olan devlet kurumları ve yetkililer... Çocuk istismarı ve ihlalleri konusunda çalışan Adli Tıp uzmanı Prof. Dr. Halit Dokgöz ile değerlendirdik.
#BursaÇocuklar doğdukları andan itibaren büyümeye ve gelişmeye başlar. Bu gelişim aşamalarını bulundukları normlara ve sosyal ortama göre düzenlemeleri gerekir. Çocuklarda davranış bozuklukları, bazı zamanlarda normal bir duygusal tepkinin bir parçası olabilir. Ama bu davranışlar aşırı ya da gelişim evreleri bakımından normalin dışında gelişiyorsa, bir sorun olarak görülür. Çocuklarda davranış bozuklukları neden olur sizler için derledik.
#ÇocukUlusal Akıl Hastalıkları İttifakına (NAMI) göre, yaklaşık dört yetişkinden üçü hayatlarında bir dissosiyatif dönem geçirdi, ancak sadece yaklaşık %2'si DPDR kriterlerini karşılıyor. Peki, Derealizasyon nedir, belirtileri nelerdir, tanısı ve tedavisi nasıl yapılmalıdır ayrıntıları ile derledik.
#DerealizasyonMel Lodge, travma kaynaklı kişilik bozukluğu hastalığına sahip bir balerin. Bu nedenle, vücudunu günde en 20 kez ele geçiren 50 farklı kimlikle yaşamak zorunda… Oldukça nadir bir hastalık gibi görülen ‘Dissosiyatif kimlik bozukluğu’ sanılanın aksine oldukça yaygın bir rahatsızlık. Peki son yıllarda hızla artan hastalığı ne tetikliyor? İşte Mel Lodge'un yaşadıkları ve dissosiyatif kimlik bozukluğunun tüm bilinmeyenleri…
#SağlıkKripto paraya olan ilgi Türkiye’de de hızla artıyor. Haber kanallarında, futbol maçlarında, sosyal medyada artık karşımıza sıkça kripto para reklamları çıkıyor. Pek çok kripto para meraklısı ‘kazanmak’ için gözünü kırpmadan, 7/24 piyasaları takip ediyor. Öyle ki İskoçya’daki Castle Craig Hastanesi ilk kripto para bağımlılığı merkezini açtı. Tevekkeli değil, kripto para ‘meraklıları’ arasında işini bırakanlar da var, okulunu donduranlar da, ilişkisi bozulanlar da... Gözünü kripto paradan ayırmayanlara, kendini bağımlı olarak görenlere, henüz kabul etmeyenlere ve uzmanlara merak ettiklerimizi sorduk...
#Kripto Para