Erkeklerde borderline kişilik bozukluğu nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Güncelleme Tarihi:

Erkeklerde borderline kişilik bozukluğu nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir Nasıl tedavi edilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2022 03:53

Kişinin, insanlara karşı duygularında ya da ikili ilişkilerinde problemlere sebep olan psikolojik rahatsızlığa borderline kişilik bozukluğu denilir. Borderline; belirsiz, sınırda anlamına gelmektedir. Psikoz ve nevroz diye adlandırılmış olan psikiyatrik durumlar arasında sınır olarak kabul edilmektedir. Genellikle ergen ya da genç erişkinlik zamanında ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde borderline kişilik bozukluğu hakkında ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Borderline kişilik bozukluğu 1938 yılında ortaya çıkmıştır. Adolf Stern bu kişilik bozukluğunu ortaya atan kişidir. 1975 yılında da psikiyatrist Otto Kernberg tarafından tanımlanmıştır. Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan erkeklerde düşünce ve davranışlarında istikrarsızlık söz konusudur.

Erkeklerde Borderline Kişilik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan insanlarda ani ruh değişimleri olabilmektedir. Bu bozukluğa sahip olsan insanlar kim olduklarını, hangi amaç ile yaşadıklarını sorgulamaktadır. Bu düşüncelere sık sık girmektedir. Bir kişinin bu düşüncelerinde hızlı değişimler mevcuttur. Bu hızlı değişimlerden dolayı da ilgi alanlarında değişmelere neden olur. Bu kişisel bozukluğa sahip olan insanlar karşılaştığı olayları kesin bir şekilde değerlendirir. Bu olaylar bu kişiye göre ya çok iyidir ya da çok kötüdür. Kesinlikle bir ortası yoktur. Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan insanların fikirleri çok çabuk değişir ve bu değişiklikte herhangi bir sebep yoktur. Bir gün çok konuştuğu bir arkadaşına ertesi gün hiç tanımıyormuş gibi davranabilir. Bunun dışında bu kişiler ikili ilişkilerde de yoğun şekilde duygular besleyebilmektedir.

Erkeklerde Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerde şunlar olabilmektedir:

Kendine zarar verme,

İntihar düşüncesi,

Haberin Devamı

Öfke kontrolünde problem yaşama,

Boşlukta hissetme,

Dikkatsiz ve hızlı bir şekilde araba sürmek, dengesiz para harcama, kumar oynama, madde kullanma, abartı cinsel davranışlarda bulunma,

Karşısında olan insanlar hakkında yersiz şüphelere kapılma,

Arkadaş, aile gibi ortamlarda olan kişilerle ilgili hızlı değişin uç duygulara sahip olma,

Bir kişi ile çok hızlı bir şekilde yakınlık kurma veya yakın olduğu kişi ile aniden iletişimi kesme,

Benlik duygusunda bozulma,

Yukarıda saydığımız tüm belirtiler görülmeyebilmektedir. Bazı kişilerde semptomların çoğu var iken bazı hastalarda daha az semptom olabilmektedir. Bu belirtilerin sayısı, şiddeti ve süresi kişiden kişiye de değişiklik gösterebilmektedir. Bu belirtilerin ortaya çıkmasında günlük bazı olaylarda neden olabilmektedir. Özellikle bu kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerde bir ilişkiden ayrılma, kavga etme gibi durumlarda ortaya çıkar ve tetikleyici olabilir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Borderline kişilik bozukluğu doktor ile yapılan görüşme ve hastanın bazı testleri doldurarak psikolojik değerlendirme sonucu bu tanı koyulabilmektedir. Hastanın geçmişi, bulguları da bu tanı için incelemeye alınmaktadır. Çocukluk ve ergenlik döneminde borderline kişilik bozukluğuna sahip olan hastalar, büyümesi ile bu bozukluğun düzelmesi mümkündür. Bundan dolayı çocuk olan kişiler bu kişilik bozukluğu tanısı koyulmamaktadır.

Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan bir kişinin alacağı temel tedavi yöntemi psikoterapidir. Bazı durumlarda da ilaç tedavisi de verilebilmektedir. Eğer doktor hastanın güvenliğinden endişe duyarsa hastanın yatışını da verebilmektedir. Tedavi ile hastanın normal bir şekilde yaşamına devam edebilmesi amaçlanmaktadır.

Psikoterapi bu hastalığın temel tedavi yöntemidir. Bu kişilik bozukluğu çok hızlı bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Hasta olan kişinin etrafında olan kişilerin destekleyici şekilde davranması ve hastanın üzerinde baskı uygulamaması çok önemlidir.

Bu kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin hayat kalitesi olumsuz şekilde etkilenmektedir. Hata kendine zarar verebilir. Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan hastaların sağlık merkezlerine başvurması ve gerekli olan kontrollerinin yaptırması oldukça önemlidir.

 

 

BAKMADAN GEÇME!