Gupse Özay, Hazal Türesan ve Esra Ruşan... Bu üç yetenekli başarılı kadını bir araya getiren, bu hafta vizyona giren ‘Lohusa’ filmi oldu. Senaryosu Gupse Özay imzalı film bir anne-babanın doğumdan sonraki 40 gününü merkezine alıyor. Üç isimle buluştuk; güldürme garantili filmlerini, kadın olmayı, anneliği ve aşkı konuştuk.
#Gupse ÖzayÜst ön grup dişlerin diş etine yakın yüzeylerinde tebeşirimsi, beyaz nokta şeklinde başlayıp kısa sürede ilerleyen çürük tipine erken çocukluk dönemi çürüğü ya da halk arasında biberon çürüğü dendiğini ifade eden Diş Hekimi Zafer Kazak, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#BebekMERSİN’de 15 yaşında iken kuzeniyle ile nikahsız evlendirilen bir yıl sonra da anne olan 18 yaşındaki Ayşe A., mahkeme kararına rağmen oğlunun kendisine verilmemesi üzerine bunalıma girip çok sayıda hap içti. Son anda fark edilip kaldırıldığı hastanede hayata döndürülen genç kadın, hasta yatağında çocuğunun emziği ve patiklerini sevip, kazağını koklayarak ona kavuşacağı günün hayalini kuruyor.
Erken çocukluk dönemi Diş çürüğü önlenebilir bir hastalık mıdır? Bu önemli sorunun cevabı günümüzde artık “EVET”. Diş çürüğünün önlenmesi konusunda uzmanlar ve bilim adamları 1900’lü yılların başlarından beri çalışıyor. Yapılan araştırmaların sonuçları, bilimsel toplantılarda sunulan raporlar, uzman diş hekimleri için oluşturulan klinik kılavuzlar özellikle birkaç anahtar noktanın yerine getirilmesi ile diş çürüğünün hiç başlamadan önlenebileceği, ya da başlangıç aşamasında durdurulabileceği görüşünde birleşiyor. Bunun başarılabilmesi için önce hekimlerin, sonra diğer sağlık çalışanlarının, eğitimcilerin, toplumun ve ebeveynlerin eğitilmesi gerekiyor.
#EğitimAnkara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaziye Aras, düşük doğum ağırlığı, annenin geçirdiği ağır hastalıklar, yetersiz beslenmesi ve erken doğumun çocukların dişlerinin gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Oktay Sepet, emziğin en geç 2 yaşında bıraktırılması gerektiğini belirterek, "Emziğin uzun süreli kullanımı, ağız-diş yapılarında kalıcı zararlara, konuşma ve telaffuz bozuklukları ile orta kulak enfeksiyonlarına da neden olabilmektedir.
Laurie Kilmartin, Karen Moline, Alicia Ybarbo, Mary Ann Zoellner... Hepsi kendince birer ‘Çakma Anne’. Neden mi? Çünkü hepsinin çocuğuyla evcilik oynarken kendini camdan atmak istemişliği var. Domingo Yayınevi’nden çıkan ‘Çakma Anne’ kitabında da her annenin bir gün tadacağı kaçınılmaz kriz anları sıralanıp, kimseye fark ettirmeden bu anların üstesinden gelmenin sırları anlatılıyor.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Küçükeşmen, emziklerin bal, pekmez ve şekere batırılması ile yere düştükten sonra bir erişkinin ağzında temizlenerek tekrar çocuğun ağzına verilmesinin, diş problemlerine yol açtığını bildirdi.