Paylaş
Ağız ve diş sağlığı ne zaman başlar?
- Bir bebeğin ana rahmine düşmesiyle başlar. Temeller rahim içi yaşam dediğimiz dönemde, yani bebek gelişirken atılır. Annenin hamilelik dönemindeki beslenmesi, kullandığı ilaçlar, geçirmiş olduğu hastalıklar, çeşitli kimyasallara veya radyasyona maruz kalması gibi çevresel faktörlerin yanı sıra, kalıtımla taşınan etkenler de çocuğun yaşamı boyunca sahip olacağı ağız ve dişlerin durumunu belirler. Ancak çürükler bu sözü edilen durumların dışında kalır; çünkü dişler ağızda ilk çıktıkları dönemde çürüksüzdür.
Diş çürüğünün nedeni ağızdaki bakteriler mi?
- Bebek doğduktan sonra genellikle anne sütü verilmesi ile başlayan beslenme, altıncı aydan sonra katı ve lifli gıdaların eklenmesi ile zenginleşir. İşte tam da bu dönemde bebeğin ilk dişleri ağızda görünür. Ama diş çürüğüne neden olan bakteriler de sürmekte olan dişlerin yüzeyine yerleşip çoğalmaya başlar. Bu aylarda yanlış olduğu bilinmeden yapılan, yemeğin ısısının kontrol edilmesi için bebeğin kaşığını annenin ya da bakım veren kişinin ağzına sokması, yere düşen emziği temizlemek amacı ile anne ya da babanın kendi ağzına sokması, bebeğin ağzına çok yakın bir bölgeden öpülmesi gibi davranışlar, bebeğin ağzına çürük yapıcı bakterilerin bulaşmasını kolaylaştırır. Bu nedenle dişlerin çıkmaya başladığı dönemden yaklaşık iki yaşına kadar bu davranışlardan kaçınılmalıdır.
Anne sütü diş çürüğüne neden olur mu?
- Anne sütü laktoz adı verilen süt şekeri ihtiva eder. Özellikle bir yaşından sonra gece boyu, bebek her ağladığında veya her istediğinde anne sütü verilirse uzun süre temizlenmeden diş yüzeylerinde kalır. Diş çürüğü bu erken dönemde gözle görülmeyebilir, fark edilmeyebilir. Aynı alışkanlıklar uzun süre devam ederse, bebeğin üst ön dişlerinde başlayan çürük, tüm süt dişlerine yayılabilir. Ne yazık ki, bu tablo süt dişlerinin erken kaybedilmesine kadar devam edebilir.
Biberon çürüğü nedir?
Biberon yanlış kullanıldığında çok erken yaşta diş çürüklerine neden olabilir. - Özellikle biberonun içine konulan sütün şeker, bal, bisküvi, pekmez vb. katılarak tatlandırılması, çocuğun yatakta uyuyana kadar emmesine izin verilmesi, gece her uyandığında acıktığı düşünülerek bu uygulamaların devam ettirilmesi diş çürüklerinin oluşması için uygun bir ortam yaratır.
Neden dişler gece kolay çürür?
- Gece beslenmesinin diş çürüğüne neden olmasının başlıca nedeni, gece uykuda ağızda tükürük akış hızının azalması, yani ağız ortamının kuruması ve dişlerin üzerinde kalan maddelerin temizlenememesidir. Yatmadan 2 saat önce beslenme kesilmeli ve mutlaka dişler fırçalanmalı. Bu bilgi tüm yaş grupları için geçerli.
Küçük çocuklarda diş çürüğünün oluşması nasıl önlenebilir?
- Diş çürükleri başlamadan bebek ve ailesi bir uzman diş hekimiyle tanışmalı. Bunun için en uygun zaman çocuğun ilk süt dişinin çıkmasını izleyen altı aydan bir yaşına kadarki süredir. Bu erken dönemde diş hekimi çocuğu muayene eder, ebeveynlerine doğru beslenme ve ağız bakımı bilgilerini verir. Çocuk ve ailesini düzenli izleme programına alır, böylece tıpkı bir çocuk doktorunun büyüme ve gelişimi izlemesi, gerekli aşıları tamamlaması gibi, çocuğun ağız diş sisteminin gelişimini takip eder ve zamanı geldiğinde diş çürüğünü önleyici yöntemleri uygulamaya başlayabilir.
Paylaş