Güncelleme Tarihi:
Aras, bebeklerin ağızlarına mikroorganizmaların yerleşmesinin dişlerin küçük yaşlarda çürüme riskini arttırdığını anlattı. Çürük yapıcı mikroorganizmaların anneden ve ailenin diğer bireylerinden bebeğin ağzına taşınabildiğine işaret eden Aras, "Bunu önlemek için
anne hamilelikten itibaren ağız bakımına dikkat etmeli, çürük ve diş eti hastalığı varsa tedavi edilmelidir. Annenin bebeğin kullandığı emzik veya kaşığı ağzına sokarak vermesi ile ağzındaki mikroplar bebeğine bulaşır" diye konuştu.
ZAYIF DOĞAN ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA
Aras, bebeğin elini annenin ağzınıza sokması veya dudaklarından öpmesiyle de mikropların taşınabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Düşük doğum ağırlığı, annenin geçirdiği ağır hastalıklar, gebenin yetersiz beslenmesi ve erken doğum, çocuğun dişlerinin gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Bu çocuklarda dişlerin çürüme riski daha yüksektir. İnsanlarda ağız diş sağlığının temeli bebeklik çağlarında atılıyor. Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı konusundaki eğitimin 1,5-2 yaşında verilmesi gerekmektedir."
"BARDAK KULLANIMI DİŞ ÇÜRÜĞÜNÜ ENGELLİYOR"
Anne sütünün bebekler için en ideal besin olduğuna dikkati çeken Aras, "Yapısındaki şeker nedeniyle çürük yapıcı etkiye sahip olduğu unutulmamalıdır. Biberonla beslenmenin yanı sıra bebeğin gıdasını püre şeklinde besinler oluşturduğundan dişlerin çürüme riski yüksektir. Süt ve mamalara şeker ilave edilmemelidir" ifadesini kullandı.
BARDAKLA BESLEYİN ÇÜRÜĞÜ ENGELLEYİN
Aras, özellikle gece son beslenmeden sonra bebeğin dişlerinin temizlenmesi gerektiğini belirterek, çocuklara bir yaşından itibaren bardak kullanmasının öğretilmesi gerektiğini anlattı.
Çocuklara süt ve meyve suyu gibi içecekleri bardakla vermenin diş çürüğünü engellemede önemli rol oynayacağını aktaran Aras, şöyle devam etti:
"Bebeğin emziği asla bal, şeker, pekmez gibi tatlı besinlere batırılmamalıdır. Eğer bebeğinize geceleri yatarken biberonla mama, şekerli süt, meyve suyu veya sık sık anne sütü veriyorsanız dişleri çürüyebilir. 1 yaşından sonra biberonla gece beslenmesi önerilmemektedir. Çocuk biberon emmeden uykuya dalamıyorsa emzik veya biberonla sadece su verilmelidir. Gece beslenmesine devam ettiğiniz durumda dişler çıktıktan sonra beslenme sonrası temiz ve nemli tülbentle bebeğinizin dişlerini temizleyiniz."
Aras, süt dişlerinin insan gelişiminin en aktif döneminde görev yaptığını dile getirerek, "Çocukların rahatça gülebilmeleri için süt dişlerine ihtiyaç vardır. Çürük veya zamanından önce çekilen dişler çocukların arkadaşları tarafından aşağılanmasına ve alay konusu olmasına yol açar. Küçük yaşta ruhlarında onulmaz yaralara neden olur. Ön diş eksiklikleri, bazı seslerin hatalı telaffuz edilmesine neden olduğundan çocuklar doğru ve güzel konuşamaz" şeklinde konuştu.