Bu hafta gastronominin kış turizmindeki yurtdışı örneklerini anlatmak istiyorum. Alpler’deki favori restoranım Chabichou çünkü Michelin yıldızlı olmasına rağmen daha eski usul bir servis veriyor. Amerika’nın Vail Colorado kasabasında 200’den fazla pist ve aynı sayıda restoran var. Japon kayak merkezlerinde o kadar iyi restoranlar var ki vakit kayaktan çok yemekle geçiyor.
#GastronomiAkhisar’daki 11 bin metrekaresi kapalı, 11 bin metrekaresi de açık alan olmak üzere 22 bin metrekare alanda çevre dostu üretim gerçekleştiren Baktat Zeytin’in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Baklan, “2022 yılı dış ticaret anlamında oldukça verimli geçti. Her sene bir önceki yıla oranla ihracatımız artıyor. Gıda alanında bir çok ürünü bünyemize ekleyip ihracat ağımızı genişletip daha çok kitleye ve ülkeye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
#Baktat ZeytinGastromasa yedi yıl içinde dünyanın en önemli dört gastronomi kongresinden biri haline geldi. Sayısını yazamayacağım kadar fazla Michelin yıldızlı şef, bu konferanstaydı, ben de takip edebildiğim kadar çok konuşmacıyı takip etmeye çalıştım. Ama beni üzen bir şey oldu. Konferansa giden gastronomi öğrencilerinden çoğu zamanını, belki de kariyerlerine damga vuracak bu konuşmacıları dinlemek yerine dışarıdaki stantlarda ürün tadımı için sıraya girerek geçirdi...
#GastromasaAmerikalı şef Dan Barber, gastronomi dünyasının en ilham verici ve efsanevi isimlerinden... 2 Michelin yıldızının üzerine 1 yeşil yıldız alan restoranı Blue Hill’le tarladan tabağa konseptini zirveye taşıyan şef, artık bunun bir adım öncesine, yani en iyi malzeme için en iyi tohuma odaklandığını söylüyor. Barber’la bu yıl 7’ncisi düzenlenen Gastromasa konferansında buluştuk.
#Dan BarberMasterChef’in yakaladığı başarı, gastronomiye olan ilgiyi her yıl arttırıyor ama ön plana çıkmayan farklı etkileri de var. Sıfır atığa önemle eğiliyor ve dünyada gıdanın 3’te 1’inin kullanılmadan çöpe gitmesi konusunda alınması gereken önlemleri paylaşıyoruz. Coğrafi işaretli yöresel ürünlere dikkat çekip özvarlıklarımıza sahip çıkmanın önemini anlatıyoruz. Usta-çırak ilişkisinin, ekip çalışmasının; kazanırken tevazunun, kaybederken sebatın önemini yemek üzerinden işlemeye çalışıyoruz.
#Yemek ProgramlarıYemeklerin lezzeti kadar yaşanan tadım deneyiminin bütününe de odaklanan günümüz gastronomisi ‘Yemek sanat mıdır, değil midir’ tartışmasını gündeme getiriyor. Yemek blog’u Gastromondiale’in editörü Besim Hatinoğlu’nun bu konuda kaleme aldığı kapsamlı makale, geçen pazar gerçekleşen Gastromasa konferansının ana teması ‘tasarım’la üst üste denk gelince, konuyu bilenlere danıştık…
#YemekYeme-içme sektörünün en güçlü kadınlarından Helene Pietrini’yle, restoran derecelendirmesinde yeni bir çığır açan La Liste’i konuştuk. Kurdukları sistem; geniş veritabanıyla, algoritmik hesaplarla ve sağlam bir kadroyla dünya çapında bir listeleme yapıyor. La Liste sayesinde mutfağından bahsettirmeye başlayan Afrika’dan şeflerle tanışmak ya da yerel cevherleri bulmak mümkün.
#GastronomiHer yıl merakla beklediğimiz ‘Gastromasa’nın zamanı geldi. Sektör profesyonelleri, yeme-içme meraklıları, genç şefler, gastronomi öğrencileri, kısaca dünyaca ünlü şeflerden ilham almak isteyenler bu buluşmayı kaçırmasın. Konferans yarın, Haliç Kongre Merkezi’nde...
#GastronomiBasit bir pilav olarak görünse de halk yemeği olması ve içinde pek çok tekniği barındırmasıyla, İspanya’nın en bilinen lezzetlerinden. Arapların pirinci, Romalıların yemeğe ismini veren tavayı getirdiği ülkede, çiftçilerin kalan malzemeyi tavada pişirmesiyle ortaya çıkan paella, tarihsel zenginliği iyi anlatan bir yemek.
#YazarYemek için seyahate çıkmak, lezzetli keşifler yapmak bu yılın da yükselen trendlerinden. Benim de bu yıl ajandam oldukça kalabalık. Hangileri için seyahat edebileceğimi henüz kestiremiyorum ama gönlüm hepsine katılmayı istiyor. Listeye göz atın. Belki birinde karşılaşırız.
#2020 Yemek FestivalleriGaziantep Büyükşehir Belediyesi, 5’inci Gastromasa Konferansı kapsamında Türkiye’de ilham yolculuğuna çıkan dünyaca ünlü 20 şefi ağırladı. Şefler, Gazi şehrin, yemeğine, sanatına, kültürüne ve tarihine hayran kaldı.
#GaziantepBu yıl 5.’si düzenlenecek olan Gastromasa, 30 Kasım’da İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde meraklılarıyla buluşacak. Her yıl özel bir tema örgüsüyle yola çıkan Gastromasa, bu yıl yaratıcılığın önemli unsurlarından “ilham” temasını işleyecek.
#Gastromasa