Güncelleme Tarihi:
100’ÜNCÜ YILA ÖZEL KİTAPLAR
Altınbaş Üniversitesi tarafından hayata geçirilen ‘Cumhuriyetin 100. Yılına Armağan 100 Kitap’ projesi çerçevesinde ‘Leziz Diyet Mutfağı’ kitabı hazırlandı. Obezite ve diyabet tedavilerine yeni metotlar getiren genel cerrah Prof. Dr. Turgut İpek, diyetisyen Seda Yağız ve şef Rıza Belenkaya’nın imzasını taşıyan kitapta diyet ve sağlıklı beslenmenin aslında mutfağımızda yıllardır süregelen bir kavram olduğunun altı çiziliyor. Besin değeri yüksek, doyurucu ve lezzete odaklanan yaklaşık 80 tarif var. Ürünün besin değerini kaybetmeden özünü ortaya çıkaracak Türk mutfağından reçeteler içeriğe dahil edilmiş. Sağlıklı yemeklerin de lezzetli olabileceği vurgulanmış. Ayrıca Atatürk’ün sevdiği yemeklerden kuru fasulye, karnıyarık, kuşkonmaz, bamya gibi tarifler de var. Kitabın lansmanına bu yemeklerle hazırlanan şef Belenkaya menüdeki kuşkonmazın çok dikkat çektiğini söylüyor. Kuşkonmaz yemek kültürümüze çok yerleşmese bile Atatürk’ün 1926’da Yalova’da tohumunu ektirdiğinin bilindiğini ekliyor.
YEMEKLERİMİZ TANITILACAK
Kültür çalışmaları yürüten kurumlarla birlikte içeriklerini dijital ortamla buluşturan Google Arts&Culture, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’yle güzel bir projeye imza attı. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, mutfağımızı dünyaya tanıtmak hedefiyle Türk yemek kültüründen seçkileri de artık platformdan inceleyebileceğiz. Sitede Türk kahvaltısı, çay kültürü, meze, tatlılar, ekmekler, köfte, börek, dolma, Türk kahvesi gibi çok sayıda konu başlığı bulunuyor. Detaylı bilgi için: artsandculture.google.com/project/treasures-of-turkiye/food
TÜRKİYE’DEN İLHAM ALAN SOFRALAR
Dünyaca ünlü davet tasarımcılarının elinden çıkan ‘Türkiye’nin 100. Yılı Sofralar Sergisi’ 31 Ekim-2 Kasım arasında Hilton İstanbul Bosphorus’ta gerçekleşecek. Emmy ödül töreni ve Grammy ödül töreninin partisini tasarlayan Brian Worley gibi dokuz ismin Türkiye konseptli sofralarının yanı sıra paneller, atölye çalışmaları ve çeşitli tadım aktiviteleri de program dahilinde.
İKİNCİ ‘ŞAPKA’ MÜJDESİ
Avustralya’nın Michelin muadili sayılan Good Food Guide ödülleri açıklandı. Şef Somer Sivrioğlu’nun 2021’de açtığı Maydanoz bu yıl ikinci ‘şapka’sını kazandı. Maydanoz, Türkiye’nin Ege sahillerinden ilham alan, vejetaryen ve zeytinyağlı meze ağırlıklı bir menüye sahip. Ege kültürünü bölgenin taze lezzetleriyle bir araya getirerek Sidneylilere sunuyor. Menüsündeki taze ve yerel ürünlerle sıfır atık felsefesinin de önemli bir savunucusu. İmza yemekleri arasında acılı lahana kebap, Hindistan cevizli kuru cacık, bıldırcın yumurtalı çılbır gibi lezzetler var. Ayrıca narince, yapıncak, çalkarası gibi üzümlerle Türk şaraplarını sunarak tanıtıyor.
DÜNYACA ÜNLÜ ŞEFLER GELİYOR
Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı’nın 8’incisi bu yıl ‘Coğrafya’ temasıyla 4-5 Kasım’da Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Dünyanın en iyi kadın şeflerinden Dominique Crenn, Kopenhag’daki Restaurant Jordnær’in şefi Eric Vildgaard, İspanya’daki Elkano’nun şefi Aitor Arregi dinleyebileceğimiz isimlerden yalnızca birkaçı.