Magnolia, hafif tadı ve pratikliğiyle en sevilen tatlılardan biri. Genelde meyve ve sade bisküviyle magnolia için süt kreması kullanılıyor. Ancak siz de evinizde kendi kremanızı yapabilirsiniz. Peki kremasız magnolia nasıl yapılır? Kremasız magnolia tarifi...
#Kremasız Magnolia TarifiArkestra’nın şef sahibi Cenk Debensason restoranın girişindeki alanı kapatıp keyfine göre bir şık bistro açtı. Gelenler çoğunlukla arkadaş grupları. Özel partiler düzenleyenler de çok oluyormuş. Yemeklerin de çoğu ortaya söylemelik, paylaşımlık tabaklar.
#ArkestraMasterChef trileçe tarifi ve malzemeleri merak edilen konular arasında yerini aldı. Sevilen lezzetlerden biri olan trileçe son yıllarda ülkemizde popülerliğini artırmıştır. Karamelli, çikolatalı, frambuazlı, çilekli, karışık meyveli ve limonlu trileçe çeşitleri vardır. Peki, trileçe nerenin tatlısı, nasıl yapılır? İşte, orijinal trileçe tarifi ve malzemeleri
#TrileçeTuzz Karaköy’ün şefi Nilay Lale yerel malzeme kullanımında her daim çok bilinçli. En bilindik yemek ve malzemelere bile öyle bir ayar veriyor ki... Özellikle Hint mutfağının baharat karışımlarını ve Uzakdoğu mutfağındaki tat dengelerini bazen bir sosla bazen de şaşırtan malzeme birliktelikleriyle çok iyi yakalıyor.
#Ebru Erkeİtalyan mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan risotto tarifi evde kolay yapımı ile sofralarınıza geliyor. Menülerde de son yıllarda sıklıkla tercih edilen risotto pratik bir şekilde hazırlanabiliyor. Risotto pirinci ise tarifin en önemli detaylarında biri. Mantarlı, safranlı, sebzeli, veya peynirli gibi farklı çeşitlerle hazırlanan risottoyu şık misafir sofralarınız için sizler de hazırlayabilirsiniz. Peki, evde kolay risotto nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte risotto tarifi ve yapılışı...
#RisottoYemediyseniz size önerim Bitez’in kuytu bir sokağında mandalina ağaçlarının arasına inşa edilmiş bir villanın taraçasına ve 6 dönümlük bahçesine masaların serpiştirildiği Trattoria il Mandarino... İşletmeciliğini Melina Di Cristina’nın yaptığı mekan, taze el yapımı makarnalardan özel soslu et yemeklerine harika lezzetler bulabileceğiniz bir yer.
#1YOKUŞ başına geldiğinde / Bodrum’u göreceksin / Sanma ki sen / Geldiğin gibi gideceksin / Senden öncekiler de / Böyleydiler / Akıllarını hep Bodrum’da / Bırakıp gittiler. ‘Halikarnas Balıkçısı’ Cevat Şakir Kabaağaçlı o kadar güzel anlatmış ki adeta üzerine söylenecek söz bırakmamış. Gerçekten de Bodrum, 3 bin 500 yıllık tarihi, kadim medeniyetlerden miras aldığı kültürü, sanatı, doğal güzellikleri, özgün mimarisi, muhteşem koyları, sabaha kadar süren eğlence hayatı, ziyaretçilerin her ihtiyacına cevap veren farklı konseptteki nitelikli konaklama tesisleri, gastronomisi ile cennetten farksız. Ve her köşesi keşfedilmeyi bekliyor. Ben de sizi bu hafta tarihin hemen yanı başında hizmet veren bir lezzet durağına götürmek istiyorum: Tyro...
#1Beş farklı kebapçıda tattıklarımı anlatacağım bu hafta... Kiminin muhammarasını çok seviyorum, kiminin çiğköftesini... Önder Ocakbaşı’nda Adana yassı şişte pişiyor, nefis. Tam kuzu ve gerçek zırh kıyma... Bıçak kesince dağılıyor. Tuzu ve biberi yerinde. Kuyrukyağı miktarı da beni tatmin etti. Ama içlerinde bir yer var ki ustası benim için kebap işinin ordinaryüs profesörü... Fikret Yılmaz Adana Ocakbaşı’ndan söz ediyorum. Buranın özellikle içliköftesini ve ciğerini de kaçırmayın. İçliköftenin içindeki dolgu, kuzu kafes ve but karışımı... Ciğer iyi temizlenmiş, lezzetli; kekiği, pul biberi, kimyonu ve kuyrukyağıyla dürüme sarıp yemek için ideal. Pek ciğer yemeyen kızım Ceylan Handan da sevdi.
#KebapYumuşacık bir ekmek, pişerken içi sulu sulu kalmış bir köfte ve köfteden rol çalmayacak miktarda sosla yapılmış, dışarıda yediklerimizi aratmayacak bir burger için ne lazım? Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’ya sorduk. Sadece ekmek ve köfteyle kalmadık, patates kızartması, karamelize soğan ve burger sosunun lezzetine lezzet katacak öneriler de aldık.
#Burger EkmeğiSabahları canımız hamurişi çektiğinde elimizin gittiği iki nefis ürün... Poğaça ve son yıllarda poğaçanın tahtını sallamaya başlayan kruvasan... Okurlarımız sosyal medyada ikisini kıyasladı, hangisini nasıl yemeyi sevdiklerini anlattı. Şef Gizem Gedik evde yapmak isteyenler için püf noktalarını paylaştı.
#PoğaçaNarımor Butik Otel’in restoran şefi Atilla Heilbron, modern Türk yemeklerini yerel malzemelerle hazırlıyor. Hamur yerine ayva jölesi kullanarak yaptığı ravioli benzeri cevizli kereviz, kereviz çıtırlarıyla bir başyapıt. Dana kontrfile 2 gün tuza yatırılıp 1 gün kurutulmuş, baharatlı bir yağdan geçirilip pastırma gibi ince ince kesilmiş; mısır püresi, patlamış mısır, jalapeno turşusu gibi kullandığı diğer tüm malzemelerle bütünlük içinde...
#Atilla HeilbronBitter çikolatayla uyumu müthiş, yaş pastaya çok yakışıyor. Sosunu yapıp muhallebilerin veya cheesecake’in üzerine dökmek nefis sonuç veriyor. Ekşi bir meyve olduğu için tuzlu tatlarla eşleştirmek de hiç zor değil. Vişneyi pancar, roka ve keçi peynirli salataya katabilir veya et suyuyla pişirip kuzu pirzolanın yanında sunabilirsiniz.
#Musİtalyan mutfağının önemli lezzetlerinden olan risotto, pek çok farklı şekilde hazırlanabiliyor. Menülerde de son yıllarda sıklıkla tercih edilen risotto evde yapımı merak ediliyor. Mantarlı, safranlı, sebzeli, veya peynirli gibi farklı çeşitlerle hazırlanan risottoyu şık misafir sofralarınız için sizler de hazırlayabilirsiniz. Peki, risotto nedir, nasıl yapılır? İşte, risotto tarifi ve püf noktaları...
#RisottoPaketli gıdaları evde kendim yapmaya dondurmayla başladım. Hem çok kolay hem de kesinlikle çok daha lezzetli oluyor. Meyvelisinden yoğurtlusuna, çikolata parçacıklıdan kurabiyelisine deneyebileceğimiz sınırsız tarif var. Şu sıcak yaz günlerinde çocukları da büyükleri de tavlayacak önerilerime buyurun.
#DondurmaSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimBurger bir zamanlar fast food zincirleriyle ilişkilendirilse de yıllar içinde onu layıkıyla yapan gurme dükkânlarımız çoğaldı. Hayatımıza brioche ekmekler, kurumadan tam kıvamında pişmiş özel karışım köfteler, ev yapımı soslar, baharatlı, parmesanlı ve trüflü patates kızartmaları gibi eşlikçiler girdi. Haliyle lezzet beklentimiz de oldukça yükseldi. Jürimize hamburgerin en iyisini yapan mekânları sorduk.
#BurgerTütsülenmiş dana sosisli hot dog... Tikka masala soslu tavuk... Fajita... Süt reçelli churros... Galataport’ta açılan Vandal’ın menüsüne uluslararası mutfaktan örnekler ve modernize edilmiş sokak yemekleri hâkim. Ayrıca Türk usulü serpme kahvaltı da var. Reçelleri ev yapımı, bal Erzincan’dan...
#Galataport8 bin 500 yıllık tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan İzmir, hala o dönemlerin izlerini taşıyan sokaklarıyla da bir cazibe merkezi. Kentin kalbinin attığı Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin birbirine paralel o daracık sokakları her defasında konuklarını büyülü bir dünyaya götürmeye aday. Sağlı sollu sıralanan binaların büyük çoğunluğu tarih kokuyor. Geçmişte bu evlerde kimler oturmuş, neler yaşanmış, neler konuşulmuş bilinmez ama korunmuş olanların büyük çoğunluğu günümüzde yeme-içme, eğlence dünyasına ev sahipliği yapıyor. Her birinden hayatın döngüsüne paralel müzik, kahkaha ve sohbetler yükseliyor. Bugün Muzaffer İzgü Sokağı’ndayız. Mekanımız, Mandela’s Ubuntu.
#1Ukrayna’yı gezmeye devam ediyoruz... Lviv’den sonra yerel tatlarıyla ünlü Transkarpatya bölgesindeyim. Mukacheve, Uzhgorod, Berehove isimli üç küçük şehirden oluşuyor. Farklı kültürlerin birbirine karıştığı kozmopolit bölgenin yemekleri neredeyse uçağımızı kaçırtacak kadar lezzetli. Diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslanamayacak kadar da ucuz.
#HürriyetBugün soframda güzel bir kahvaltı salatası olacak. Roka, avokado ve kuru domatesli bu salataya bazen nar, bazen maydanoz ekliyorum. Çocuklarım ‘sucuklu tereyağı’nı çok seviyor, bense soğan, mantar ve biberli göz yumurtayı... Bir de bayat ekmek varsa yumurta, krema, tarçın ve şekerli karışıma bulayıp tavada kızartıyorum.
#KahvaltıPastanızı algoritmik piramitler, kinetik dilimler ya da Pentagon şeklinde seçme fikri nasıl geliyor? Tüm dünyada büyük bir merak uyandıran geometrik pastaların yaratıcısı Ukraynalı şef Dinara Kasko, 3 boyutlu tasarlayıp bastığı silikon kalıplarla yenebilir olduğuna şaşırtan lezzetler hazırlıyor. Marka şefliğini üstlendiği Flosophia isimli pastaneyi yakında İstanbul’da açmak için hazırlanan Kasko’ya merak ettiklerimizi sorduk.
#Dinara KaskoTaklit etmeyen, farklı mutfak ve teknikleri güzel bir araya getiren yemekler, ille de kocaman lüks bir mutfağa ya da havalı malzemelere ihtiyaç duymuyor. İşini iyi yapan bir şef bunu basit koşullarda, minik bir alanda da uygulayabiliyor. Şef Cem Ekşi’nin restoranı Mabou’da, ayran soslu ceviche, dana yanak rossini gibi lezzetleri tatmak kadar Beyoğlu’nun havasını solumak da iyi geliyor.
#MabouAtlas da Alp de mutfakta olmaya hevesli... Karidesleri ben haşlıyorum, onlar soyuyor. Çorbaların üzerine süt köpürtüyoruz, ekşi maya ekmeklerin kenarlarından ufak krutonlar yapıyoruz. Meyve suyu karışımları deniyor, tadıp yorumluyoruz. Bir de kendi jölemizi pişirince çok eğleniyorlar.
#Panna Cotta