Tarihe yolculuk

8 bin 500 yıllık tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan İzmir, hala o dönemlerin izlerini taşıyan sokaklarıyla da bir cazibe merkezi. Kentin kalbinin attığı Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin birbirine paralel o daracık sokakları her defasında konuklarını büyülü bir dünyaya götürmeye aday. Sağlı sollu sıralanan binaların büyük çoğunluğu tarih kokuyor. Geçmişte bu evlerde kimler oturmuş, neler yaşanmış, neler konuşulmuş bilinmez ama korunmuş olanların büyük çoğunluğu günümüzde yeme-içme, eğlence dünyasına ev sahipliği yapıyor. Her birinden hayatın döngüsüne paralel müzik, kahkaha ve sohbetler yükseliyor. Bugün Muzaffer İzgü Sokağı’ndayız. Mekanımız, Mandela’s Ubuntu.

Haberin Devamı

 

Tarihe yolculuk

Bu mekanın ruhu var

BU hafta sizi adından etkilenip keşfettiğim bir mekana götürmek istiyorum: Mandela’s Ubuntu...
İzmir’de yaşamın aktığı Kıbrıs Şehitleri Caddesi Muzaffer İzgü Sokağı’nda tarihi bir Rum evinde hizmet veren sıra dışı bir yer.
‘Mandela’ bildiğiniz gibi hayatını ayrımcılık, ırkçılık, fakirlik ve eşitsizliği engellemeye adamış Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk siyahi devlet başkanı.
‘Ubuntu’ ise insanların birbirlerine bağlılık ve ilişkilerine odaklanan etik ya da hümanist bir felsefe.
“Ben, biz olduğumuz zaman benim” sloganıyla özdeşleşmiş bir düşünce tarzı.
Zuzu dilinde ‘insanlık’ demek.
Aynı zamanda başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever olmak demek.
Ünlü din adamı Desmond Tutu’nun tanımlamasıyla Ubuntu’ya inanan bir insan diğerlerine açıktır, olumludur. Diğerleri iyi ve yetenekli olduğunda kendini tehdit altında hissetmez. Onun daha büyük bir bütünün parçası olduğunu bilmekten gelen bir özgüveni vardır. Diğerleri aşağılandığında, küçük düştüğünde, zulme uğradığında ya da ezildiğinde kendini de aşağılanmış hisseder.
İşte sahipleri de, barışın simgesi ‘Nelson Mandela’ ve onun dünya görüşünü oluşturan ‘Ubuntu’dan esinlenerek bu mekanı hayata geçirmişler.
İzmir’in 8 bin 500 yıllık geçmişinde öne çıkan sevgi, saygı, hoşgörü, tevazu, huzur, barış, özgürlük, dayanışma vs. kavramları da yaptıkları bu yatırımda etkili olmuş.

Haberin Devamı

Tarihe yolculuk

KENDİNİZİ AFRİKA’DA HİSSEDİYORSUNUZ
Dediğim gibi, mekanın bulunduğu yer İzmir’de kültür, sanat ve eğlencenin kalbinin attığı Muzaffer İzgü (ya da Barlar) Sokağı’nda.
Alsancak’ın tam göbeğinde, Kıbrıs Şehitleri’nde.
Karşılıklı tarihi binaların yer aldığı dar ama sevimli bir lokasyonda.
Mandela’s Ubuntu, bir Levanten’e ait 100 yıllık 2 katlı bir Rum evinde hizmet veriyor.
Burası daha önce meyhaneymiş, pandemi döneminde kapanmış.
2021’in Temmuz’unda sihirli dokunuşla farklı bir konseptte yeniden açılmış.
Daha kapıdan içeri girer girmez kendinizi bambaşka bir dünyada hissediyorsunuz.
Duvarlar Afrika’yı yansıtan tablolar, masklar, Mandela’nın fotoğrafları ve özlü sözleriyle dolu.
Çeşitli yerlere serpiştirilmiş objeler göz alıcı.
Hele bir fil kafası var ki etkilenmemek, birlikte fotoğraf çektirmemek mümkün değil.
Mekan gruplara özel düşünülmüş 6 oda, teras, bahçe ve bardan oluşuyor.
Odalar sizi evinizde gibi rahat ve konforlu hissettiriyor.
3’lü ve 2’li deri koltuklar, sandalyeler, orta masa, Kara Kıta’dan görüntüler eşliğinde Afrika müziklerinin yankılandığı televizyon yayını, yine onlarca görsel ve minik heykellerle dolu büyülü bir atmosfer.

Haberin Devamı

HAFTANIN 7 GÜNÜ, 10.00’DAN 03.00’E
300-350 kişi kapasiteli Mandela’s Ubuntu, haftanın 7 günü de açık.
Hizmet saat 10.00’da başlıyor, hafta içi 02.30’a kadar devam ediyor.
Hafta sonu ise kapanış 03.00’ü buluyor.
İnanılmaz bir sirkülasyon var.
Adeta önce gelen yerleri kapıyor.
Gençler burayı çoktan keşfetmiş.
20-35 yaş aralığının neredeyse ikinci adresi olmuş.
İşletme müdürleri Sabri Mert Tuna ve Felat İçen yönetimindeki çalışanlar karınca gibi.
Bitmek tükenmek bilmeyen enerjileri var.
İki kat arası, kapı önü, teras, bahçe arasında adeta mekik dokuyorlar.
Servis onca kalabalığa rağmen inanılmaz hızlı ve kusursuza yakın.
Yoğun tempoya rağmen yüzler hep güleç.
Kuruluş felsefesi olan kokteyl bar ve yemekte iddialı bir mekan burası.
-Kendi ifadeleriyle- İzmir’in en büyük barına sahip işletmede her damak zevkine uygun evrensel kokteyllerin yanında Mandela’s Ubuntu imzalı tatlar da bulunuyor.
İşinin ehli barmenler, bar şefi ve kokteyl danışmanları var.
Bu nedenle diğer mekanlardan farklı olarak yüksek sayıda kokteyl satışları mevcut.
Kesinlikle yapay şurup tatlandırıcı kullanmıyorlar.
Her şey günlük taze meyve-sebzelerden sıkılıyor.

Haberin Devamı

Tarihe yolculuk

BU MENÜ İZMİR’DE BAŞKA BİR YERDE YOK
Mutfağın başında Mahmut Kaya var.
Tecrübeli, başarılı, işini tutkuyla yapan biri.
16 yıldır sektörün içinde.
Türkiye’nin farklı yerlerinde, marka restoranlarında şeflik yapmış.
Özellikle İtalyan ve Meksika mutfağında uzman bir isim.
Menü; atıştırmalık, burger, bowls, burritos, pizza, makarna, ana yemek ve salatadan oluşuyor.
Let’s free, buffalo wings, parmesan buffalo wings, honey buffalo wings, BBQ buffalo wings, baby artichoke, crispy chicken, çıtır patates, kaşık patates, kajun patates, surumi bruschetta, somonlu bruschetta, avokado bruschetta, patlıcan ve naneli bruschetta, peynir tabağı, çerez ve meyve olmak üzere 17 çeşit atıştırmalık var. (15-80 TL)
Extrame, mac&cheese, dried eat, hoender ve Ubuntu burgerler 42-55 lira aralığında.
Chia, granola, Mecixan ve tahin bowlslar 30-34 TL.
Hoender, Chili con carne, R.I.B’ten oluşan burritosların fiyatı 44-54 lira.
Vier, Bombardier, Eggplant, Bacon, Margarita ve Kalf olmak üzere 6 çeşit pizza mevcut. (52-75 TL)
Makarna olarak 6 alternatif var:
Crispy artichokes, drie kase, super eggplant, smoked meat, tamatie, chicken tortiglioni. (43-52 lira)
Sesame, kaas, caesar, falafel salatalar 32-42 TL etiket taşıyor.
Ana yemekler ise 5 çeşit:
Calf asado, beesbors, African chicken, orange chicken, artic chicken.

Haberin Devamı

Tarihe yolculuk

TAM 18 SAAT PİŞEN ETTEN ‘CALF ASADO’
Atıştırmalıklarda tavuk kanatları, ev yapımı soğan halkası, çıtır piliç, baby enginar kızartması, bombardier sosis, volcano sos, honey BBQ sostan oluşan ‘Lets fry’ı deneyin derim.
Burger seviyorsanız önerim ‘Ubuntu Burger’... Füme kaburga parçaları, volcano sos, ev yapımı BBQ sos, cheddar sos, kornişon turşu ve parmak patatesten oluşan enfes bir lezzet.
Bowls olarak tavsiyem, yoğurt, süzme yoğurt, chia, çilek, muz, granola, kuru üzüm, çiğ kabak çekirdeği, kurutulmuş aronya meyvesi ve kuru kayısıyı aynı kasede buluşturan ‘Gronala Bowl’.
Tortilla lavaşı, tavuk göğsü parçaları, African sos, salsa sos, cheddar peyniri, jalepeno, Meksika fasulyesi, BBQ sos, patates, volcano sos, sour creamin birleşimi ‘Hoender’, burritos sevenler için iyi bir seçim olabilir.
Siz de benim gibi mozarella peyniri, köz patlıcan, baby enginar ve beyaz peynir seviyorsanız ‘Eggplant Pizzas’ sipariş edebilirsiniz.
Gelelim makarnaya: Karabiberli hindi füme et, krema, labne peyniri, parmesan, iç dolgulu trüf mantarlı tortellini birleşimi ‘smoked meat’ damağınızda lezzet patlaması yaratıyor.
Maskolin, roka, kırmızı ve yeşil biber, baby turp, poloroso, mascarpone peyniri, labne peyniri ve zeytinyağını buluşturan ‘kaas’ ağızlara layık bir salata.
Ana yemekte ise kendi adıma ‘calf asado’yu tek geçiyorum. Smoke fırınında 16-18 saat arası pişen füme dana kaburga, mini maskolin, ev yapımı BBQ sos, Fransız patates püresi, fümelenmiş mısır, mısır ekmeği aklınızı başınızdan almaya aday.
Benzerlerini taklit etmek yerine dekorasyonu, lezzetleri, ambiyansı ve ruhuyla bulunduğu destinasyonda öne çıkan; konuklarına farklı deneyimler yaşatan, aradıkları her şeyi üstün kalitede sunan mekanların sayısının artması dileğiyle...

LEZZET: İyi

LEZZET: İyi

AMBİYANS: Pekiyi

HİZMET: Pekiyi

KALİTE: İyi

FİYAT: İyi

GENEL PUAN: 9

Yazarın Tüm Yazıları