Nedim Gürsel, bu defa çok farklı bir gezi kitabıyla okurlarının karşısına çıkıyor. ‘Son Fasıl’da Gürsel, Van Gogh, Leonardo da Vinci, Rubens, Tolstoy, Rilke, Sartre, Semprun, Nâzım Hikmet gibi büyük ustaların yapıtlarını etkilemiş kentleri ve coğrafyaları anlatırken onların son yıllarına da ışık tutuyor. Da Vinci’nin tablolarında, Van Gogh’un aklın sınırlarını zorlayan dünyasında ya da Nâzım’ın sürgün yaşadığı kentlerde okuru unutulmaz bir yolculuğa çıkaran Gürsel’le ‘Son Fasıl’ı konuştuk.
#Nedim GürselSeyahat çantanızı şimdiden ayarlayın. Bu kitaplardan birini okuduktan sonra sizi seyahat etme duygusundan kimse alıkoyamaz. Kendinizi keşfetmenin, tanıklık etmenin, maceraya atılmanın, yeni insanlarla ve kültürlerle tanışmanın sürükleyici duygusunun ortasında bulacaksınız. Altı jüri üyemizin ilk tercihi Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatname’si oldu.
#En İyi KitaplarBüyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük ŞehirGizem ve Gülay bu hafta çocuklara seyahati sevdirmenin yollarından biri olan kitaplardan bahsettiler. Saffet Emre Tonguç ve Serda Büyükkoyuncu’nun yeni çocuk kitabı serisini yazarlarına sorup maceraya ailece atılmak isteyenler için kitabın turlarının da yapılacağını öğrendiler.
#ÇocukTüm kariyeri boyunca gerek ekran başında gerekse beyaz perdede canlandırdığı rollerle herkesi güldüren usta oyuncu artık kendisi gülmekten vazgeçti… Neredeyse bir ömür sayılacak kadar uzun süre evli kaldığı eşini geçen yıl kaybeden efsane isim sözleriyle herkesin yüreğini burktu.
#Michael PalinYazar bir annenin, Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden bir çiftin çocuğu olarak dünyaya geliyor. Gençlik yıllarında sevdiği ve girdiği tiyatrodan 12 Mart sonrası dönemde yazar olarak çıkıyor. İlk romanı Yarın Yarın’ın yayınlanmasının üstünden dile kolay 48 sene geçmiş… Yazar Pınar Kür’leyiz... Son zamanların çok tartışılan, ‘sanat, müzik, edebiyat bitti’ mi konusuna Kür’ün yorumu, “Yeni dönemden iyi yazarlar var ama duvarları yıkacak kişi görmüyorum. Bundan sonra edebiyat dünyasında, dünyanın herhangi bir yerinde büyük çıkış yapabilecek şey yok. Kafka’dan sonra bitti bu iş” oluyor.
#Pınar KürDünyaca ünlü seyahat içerikleri yayıncısı Lonely Planet, 2024’te mutlaka ziyaret edilmesi gereken ülke ve şehirlerini sıraladı. Görülmesi önerilen ülkelerde Moğolistan ve Hindistan ilk sıralarda yer alırken, İzmir de keşfedilmesi gereken şehirler listesinde ilk 10'da yer aldı. Biz de buradan hareketle uzmanlarımıza “İzmir’in sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri neler?” diye sorduk. İşte ‘Güzel İzmir’in keşfedilmeyi bekleyen 8 adresi…
#Rota- Almanya’da yaşayan Özge M. Kabukçu, dünyanın önemli gezi rehberi serisi Droste için ‘Glücksorte in İstanbul’ (İstanbul’un Mutlu Köşeleri) isimli kitabı hazırladı. Kabukçu, kitabında Avrupalılara Balat’taki gazozcudan Kuzguncuk’taki bostana kadar kentte ‘mutlu olabilecekleri’ yerleri anlattı.
#GöçmenTürkiye’de seyahat her şeye rağmen en ucuz eğlencedir. Gittikçe pahalılaşan restoranlarda, pek de kalınması gerekmeyen lüks otellerde daha çok para harcarız. Ama benim gençliğime göre halen Türkiye’de makul fiyatlara kalınacak basit otel ve pansiyonların sayısı hayli kalabalık ve bunların fiyatları uygun. Bayram vesilesiyle müsaadenizle size bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
#TürkiyeÇocuklar karne aldı, yaz tatili başladı. Eğitime verilen bu uzun ara çocukların öğrenme kaybı yaşamasına sebep oluyor. Eğitim Bilimci Dr. Bahar Eriş, eğitimin sürekli bir eylem olduğunu belirtiyor ve yaz dönemini verimli geçirmenin öneminin altını çiziyor. Peki, ama yaz tatilini verimli geçirmek için neler yapılmalı? İşte öneriler...
#ÇOCUKKitap yakmak, barbarlığın ve engizisyon devri yobaz Katolikliğin bir kalıntısıdır. Modern devirdeki kalıntısı da Nazizm’in kendisidir. 17. asırdan beri Avrupa devletler sahnesinde yeri olan İsveç’in devlet ciddiyetinin bazı pasajlarına ulaşamadığı anlaşılıyor.
#Kitap YakmakYedi gün boyunca sabahtan geceye İstanbul’da sıradışı deneyimler sunmayı vaat eden ‘Monday to Sunday Istanbul’ kitabı basit bir turist rehberi değil. Gezilecek tarihi ve sanatsal yerlerin yanında en iyi yeme-içme, eğlence, alışveriş mekânları hakkında da öneriler veren, şehri tadına vararak gezmemizi sağlayan bir kaynak…
#Monday To Sunday IstanbulKıbrıs Barış Harekâtında Magosa’yı bir ay savunarak şehre Gazilik unvanı kazandıran Kur. Kd. Alb. Oğuz Kalelioğlu’nun oğlu Uğur Berk Kalelioğlu, Atatürk sevgisiyle büyümüş birisi. Yemek masasında bile inkilap tarihi konuşulan bir çocukluk geçirmiş.
#1Ülkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaHürriyet Seyahat gezginlerimizden Serda Büyükkoyuncu, ‘Antik Yunan Mitolojisi: Tanrıların Aşk Hayatı’ adlı ilk kitabının heyecanını yaşıyor. Lisansta bilgisayar mühendisliği, yüksek lisansta istatistik okuyan ve on parmağında on marifet olan gezgin yazarımızla kitabını konuşmak için buluştuk. Bize ‘bu kadar meraklı nasıl olunur’u anlattı.
#HeraklesPatrik Bartholomeos, Ortodoks Kilisesi’nin uzun tarihinde Roma’da tahsil gören tek Ortodoks din adamı. İtalyanca, Almanca, kendi kuşağının yabancı dili olan Fransızca ve İngilizce biliyor. Olaylara ve Türkiye Ortodoksluğunun tarihine soğukkanlı bakan bir tarihçi. Hiç şüphesiz çok takdir toplayan bir çevre filozofu. Türk devlet kurallarına, devlet protokolüne ve memleketin kutsallarına en çok saygı gösterenlerden biri.
#Patrik BartholomeosAyşe Nur Canoğlu, 1984’ten beri 88 ülkeyi, 500’den fazla şehri görmüş gezgin bir doktor. Gezi notlarından ve hatıralarından iki kitap çıkaran Canoğlu, gezgin olmayı ‘hastalık’ diye tanımlıyor: “Gezi hastalığının ilacı da yeni yerler, yapılar, tarihi eserler görmek, yeni insanlar tanımak. Ülkemizde ve dünyada o kadar çok gezmeye değer yer, tanımaya değer insan var ki… Hiç ilaçsız kalmıyorum.
#SeyahatOğlumla bebekliğinden beri farklı şehirlere trenle seyahat ettik. Brüksel’den Brugge’e, Londra’dan Oxford’a, İstanbul’dan Eskişehir’e pek çok tren yolculuğu yaptık. Şimdi hayalimiz trenle Kars’a gitmek. Tren yolculukları çocuklar için hem çok eğlenceli hem de oldukça öğretici ama zorlukları da yok değil. İşinize yarayacağını düşündüğüm 10 önerim var!
#Hürriyet10 yılda 50 ülkeyi gezen tarih öğretmeni Temel Kahveci “Gezginlik turistik bir faaliyet değildir. Parayla yapılmaz, istekle yapılır!” diyor. Farklı kültürleri tanımanın fikirlerini zenginleştirdiğini ve dahası mesleğine de katkısı olduğunu söyleyen Kahveci, birçok öğretmen ve öğrenciye ilham vermiş.
#Temel KahveciSuat Taşer, önde gelen tiyatro insanlarından, hoca, şiiri anadal olarak sürdüren bir şair. Dünyanın faşizmle boğuştuğu, içerdeyse savaşın gidişatına göre politika yapıldığı 40’lı yıllardan nasibini almışlardan. Çoğunlukla şiir olarak, zaman zaman da yargılanma ve ceza olarak nasiplenmiş bu dönemden.
#Suat TaşerYeni çıkanlarda bu hafta; çevreci ve belgesel yapımcısı Sir David Attenborough’un 50 yıllık efsanevi kariyerini anlatan “David Attenborough: Gezegenimizden Bir Yaşam”, James McBride’ın ödüllü kitabından ekrana uyarlanan Ethan Hawke’lu mini dizi “The Good Lord Bird”, Haydar Ergülen’in A’dan Z’ye kelimeleri yeniden tanımladığı kitabı “Nişanlılar İçin Şarkılı Alfabe” ve Oceanvs Orientalis’in yeni EP’si “Gran Tribulación” var.
#Uğur YÜKSELBugün Türkiye’nin her yerinden 16 milyondan fazla kullanıcısı var, günde ortalama 530 bin sipariş alıyor... 2015’te Türk internet tarihinin en yüksek değerlemesiyle dünyanın en büyük online yemek sipariş platformu Delivery Hero’ya katılan Yemeksepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın ile geçmişine yolculuk yaptık… İşte yerli ve milli ‘garaj çocuğu’muz Nevzat Aydın’ın hikâyesi...
#Gazetehaberleri12 Eylül darbesinin 40. yılında, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda Vesayetten Demokrasiye Milli İrade Sempozyumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Darbe haberi, Washington'a ulaştığında birilerinin 'bizim çocuklar başardı' demesi 12 Eylül'ün gerisindeki karanlık yüzü ifade ediyor. Hiç şüphe yok ki 15 Temmuz gecesi yine "bizim çocuklar yine başardı" demek için bekliyordu." diye konuştu. Doğu Akdeniz'deki gerilim ile de konuşan Erdoğan, "İsim olarak anmak istemiyorum ama mecburum anmaya çünkü o şahsımla çok uğraşıyor. Diyor ki, "Türk milleti ile değil ama bizim Erdoğan ile sıkıntımız var" Sayın Macron senin şahsımla daha çok sıkıntın olacak." ifadelerini kullandı. Yunanistan'a da seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zodyaklarla dolaşıp duruyorlar. Yanlış iş yapıyorsunuz, bu yollara girmeyin. Yeri geldiği zaman komşu komşu diyorsun, o zaman komşuluğun hakkını ver." dedi. Daha sonra TOBB Hukuk Fakültesi Mezuniyet Töreni'nde konuşan Erdoğan, "S&P açıklama yapıyor. Şu anda Türkiye ekonomide pik yapıyor, dibe değil tavana. Onlar da kalkmışlar bizim şimdi puanımızı düşürme tekrar düşürme yoluna gidiyor. Ne yaparsanız yapın bu puanlamalarınızın kıymeti harbiyesi yok. Gerçek neyse o, bizim gerçeklerimiz çok daha farklı." dedi.
#Erdoğan