Paylaş
Bir geziye nasıl çıkarsınız? Önceden gideceğiniz yer hakkında bilgi alır mısınız? Yoksa dolaşa dolaşa keşfetmek mi hoşunuza gider?
Yazarların, seyyahların verdiği bilgiyi önemser misiniz? Hiç kuşkusuz gidip oraya yerleştikten sonra dolaşmaya çıkarsınız.
Her yerin çok tanınmış, mutlaka görülmesi gereken yerleri vardır, bu açıdan bir rehbere muhtaçsınız. Kısa sürede en önemli yerleri görmek için başvuru kitaplarına her zaman ihtiyaç duymuşumdur. Yalnız yabancı kentler için değil, Türkiye sınırları içinde de bilgi sahibi olmalısınız.
Heybeliada’ya giderseniz Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın evini ziyaret edin, hayatının geçtiği yer size yazar hakkında bazı bilgiler sunacaktır.
Turizme dair her şey
Yıllar öncesinin Heybeliada’sını düşünerek gezin. Çam Limanı’nda çalınan akordeonların sesi çam ağaçlarına sinmiştir. Büyükada’ya da birçok yazar uğramıştır. Kınalıada’da yokuş yukarı çıktığınızda İhap Hulusi’nin oturduğu evi görürsünüz, Fazıl Ahmet Caddesi adını taşır. Bodrum’a gittiğinizde Halikarnas Balıkçısı’nı okumadınızsa oranın geçmişinden bugüne gelen tarihini bilemezsiniz.
Yabancı kentlerde de yazarların, bestecilerin yaşadığı evleri görün, anılar size birçok bilgi verecektir. Adana’yı tanımak için Yaşar Kemal’i, Orhan Kemal’i okumanız şart. Rıfat Ilgaz’sız Cide bir edebiyat meraklısına zevk vermez. Ben Venedik’e her gidişte Thomas Mann’ın ‘Venedik’te Ölüm’ünü okuduğum için gondol sefasından uzak dururum. Rodin’in atölyesini görünce eserlerini daha derinden yorumluyorsunuz. Bunlar belleğime düşen ilk isimler.
Türkiye Turizm Ansiklopedisi
Editörler: Prof. Dr. Nazmi Kozak
Prof. Dr. Metin Kozak
DETAY Yayıncılık
Tabii ben gezi kitaplarından söz etmiyorum sadece. Rusya’ya gittiğinizde Rus yazarlarını, Puşkin’i düşünmeden edemezsiniz. Gezenler yazarların, bestecilerin, ressamların evinden mutlaka bir anı eşyası almalılar. Hatırlamak için en iyi usul. Bilerek gezebilmeniz için bazı kitaplar, ansiklopediler gerekiyor. Polisiye kitapları da unutmayın. George Simenon, Agatha Christie buna iyi birer örnek. Bunca kişi Frankfurt Kitap Fuarı’na gidiyor, acaba kaçımız Ahmet Haşim’in ‘Frankfurt Seyahatnamesi’ni okudu?
Bütün bu bilgilerin ışığında turizmin her aşamasından size yardımcı olacak bir ansiklopedi yayımlandı: ‘Türkiye Turizm Ansiklopedisi’.
Editörler Prof. Dr. Nazmi Kozak ve Prof. Dr. Metin Kozak.16 ciltten oluşan ansiklopediye 2 bin 240 yazar 8 bin 84 madde yazdı. Türk akademisyen, araştırmacı ve lisansüstü öğrencilerinin katkılarıyla hazırlandı.
1300’lü yıllarla 2022 yılı arasında Türklerin yönetimindeki coğrafyada turizm ve ilgili alanlardaki gelişmeleri içeren bir zamandizini de var.
Turizme dair her şeyi bulabileceğiniz bir ansiklopedi.
Paylaş