Amerikalı malzeme fiziği uzmanı Lawrence D. Woolf1 “Öğrencilere Cyan, Magenta ve Sarı (CMY) renklerini boyanın ana renkleri olarak öğretmek bu kadar kolayken, onlara yanlış bir şey öğretiyor olmamız utanç verici’’ der. Böyle bir yazıyla dünyanın bir başka köşesinde de benimle aynı düşünceleri paylaşan birisi ile karşılaşmanın heyecanını yaşadım. Burada söz edilen, sevgili çocuklarımıza resim derslerine ait bilgilerin yanlış öğretilmesi. Bilim insanı bu yanlışlığın Amerika’da da olduğundan söz ediyor.
#Konuk YazarÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk. Kime sorsanız uyku problemi yaşıyor. Çareyi melatonin takviyelerinde bulanlar de eşine dostuna kullandığı takviyeyi tavsiye ediyor fakat uzmanlar bu takviyelerin gelişigüzel kullanımı konusunda herkesi uyarıyor.
#Sağlıklı UykuUyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin hormonu, vücudumuzda doğal yollardan üretiliyor. Salınımı karanlık olunca artıyor, aydınlıkla düşüyor ancak bunun yanında birçok etken melatonin seviyesini etkiliyor. Uyku bozukluğu yaşayan pek çok kişi eş dost tavsiyesiyle melatonin takviyesi alıyor fakat uzmanlar gelişigüzel kullanımının sakıncaları konusunda uyarıyor.
#MelatoninDünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan yüksek tansiyon, tüm ülkelerde alarm verici boyuta ulaştı. Rapora göre her üç kişiden biri tansiyon hastası ve bunların yüzde 80’i etkili tedavi görmüyor. Peki yüksek tansiyon neden bu kadar arttı? Hastalığın ülkemizdeki seyri nasıl? Artık gençlerde de yüksek tansiyon görülüyor mu? DSÖ’nün verileri ışığında konuyu uzmanlarla masaya yatırdık…
#Sağlıkİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#SağlıkDüşünme zihnimizin sınırsız bir becerisidir. İnsanlar bu beceriyi kullanarak öğrenir, kendini geliştirir, çevresini ve dünyayı anlar. Düşünme bilgiyi alma, kullanma, sorgulama ve üretme işlemlerinin temelidir. Ayrıca zihinsel bağımsızlığı geliştirir, etkili karar alma ve geleceğe yön vermeyi sağlar. Düşünme sırasında zihnimizde sıralama, karşılaştırma, seçme, akıl yürütme, sorun çözme gibi bir dizi işlem yapılır. Bunlar zihinsel becerileri ve süreçleri geliştirir. Düşünme aynı zamanda bireyin zihinsel işleyişinin bir göstergesi olur ve zihin yapısını analiz etmeye yardım eder. Öğrencilerin zihinsel yapısını ve işleyişini anlamak, bunları üst düzeyde geliştirmek için sesli düşünmeden yararlanılır.
#Konuk YazarSınav takvimi yaklaşınca sosyal medya hızlı okuma kurslarının verdiği reklamlarla, hızlı okuma kursları ise bu teknikle sınav başarı oranını yükseltmek için başvuranlarla doldu. Ancak uzmanlara göre; hızlı okuma kursları sayesinde başarı elde etmek için doğru zaman ve doğru eğitim modeli önemli.
#LGS10 sene önce alışverişin, yemeğin, sergilerin, festivallerin, gece hayatının ortak adresiydi Beyoğlu. Son yıllarda şehrin kültür-sanat ve eğlence rotasının biraz dışında kalmıştı, müdavimleri buradan elini ayağını çekmişti. Ancak geçen eylülde kapılarını açan AKM, ardından hayata geçirilen festivaller, yeniden bölgeye gelen galeriler derken semt tekrar hareketlendi. Dorock XL, Jolly Joker gibi eğlence mekânları da Beyoğlu’na dönmeye başladı. Burayı özleyenler pek İstiklal’e çıkmasalar da arka sokaklardan eğlence mekânlarına geliyor, aynı şekilde sessizce geri gidiyorlar... Acaba bu değişim rüzgârını arkasına alan Beyoğlu tam da ‘bitti’ derken, küllerinden yeniden doğar mı?
#BeyoğluTEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, Atatürk Havalimanı'nda kapılarını ziyaretçilere açtı. 6 gün boyunca birçok etkinliğin ve teknoloji yarışmasının düzenleneceği festivalde genç mucitler de yerini aldı. İşte yakın geleceğin yeni Vecihi Hürkuşları yeni Selçuk Bayraktarları...
#TEKNOFEST 2021Gençlerimizin hayatlarındaki kritik zamanlardan birisi de gelecekteki mesleki kariyerlerini belirleyecek olan YKS sınavıdır. Ebeveynler ve gençler için uzun bir maratonun sonu olarak nitelendirilecek bu sınavın sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, bazı gençler mesleki tercihleriyle çeşitli üniversitelerin yolunu tutarken bazı gençler ise tekrar hazırlanma sürecine geçeceklerdir. Tabii kimi ebeveynler ve öğrenciler sınavlara vermiş oldukları anlamlar doğrultusunda mutluluk, gurur, başarı hissini yaşarken, kimileri de hayal kırıklığı, kaygı, suçluluk, umutsuzluk gibi duygular hissederler.
#DOÇ. DR.SAFİYE SARICI BULUT KİMDİR?‘Kontrollü normalleşme’ başladı, sevdiklerimizle buluşabiliyoruz. Ancak ses tonumuzdan dışarıda ne giyeceğimize kadar birçok basit rutinde çeşitli acemilikler yaşıyoruz... Bu daha yolun başı, ya pandemi bitene kadar sosyal becerilerimizi tamamen kaybedersek? Uzmanlara sorduk; korkmayın, bazıları kalıcı olarak sorunlar yaşasa da çoğunluk için sosyalleşmek de bisiklete binmek gibiymiş...
#GazetehaberleriDünyanın önde gelen dijital müzik platformlarından Spotify, 300 milyonu aşkın kullanıcıya sahip ve kullanıcı kitlesini gün geçtikçe genişletiyor. Peki şu an kaç kişi Spotify'ı ücretini ödeyerek kullanıyor? Podcast'lere ilgi nasıl? Türkiye'ye özel neler yapılıyor? Bu kapsamda Spotify Güney ve Doğu Avrupa Yönetici Direktörü Federica Tremolada, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
#SpotifyÇocuklardaki kaygı ve olumsuz düşüncelerin gelişmesini azaltmak adına pandemi ile ilgili konuşurken ebeveynlerin dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Doç. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat, “Çocuklar pandemiyle ilgili olarak kaygı ve olumsuz düşünce geliştirmeye aday kişilerdir. Kaygı düzeyinin artmasıyla birlikte çocukluk döneminde en sık ortaya çıkabilecek ruhsal hastalıklar; yaygın kaygı bozukluğu, ayrılma kaygısı bozukluğu ve okul fobisi olarak sınıflandırılabilir” dedi.
#Pandemi‘Başa Gelen’, beklenmedik bir karşılaşmayla başlayan bir yolculuğun hikâyesi. Bodo Kirchhoff, yitip giden zamanın hüznünü ve yitirdiklerinin acısını duyan iki karakter özelinde varoluşsal sorunlara açılırken güncel önemli meselelere temas etmeyi de ihmal etmiyor. Ustaca anlatılmış bir hikâye; sürükleyici, yürek burkan, dili ve kurgusuyla göz kamaştırıcı bir metin.
#Başa GelenHer öğrenci başkalarına benzeyen birtakım özelliklere sahip olduğu gibi, benzemeyen bazı özelliklere ve kendi gelişimsel ağına sahiptir. Bireysel farklılıkların kökeninde, tüm gelişimsel özellikler gibi hem kalıtım, hem de çevrenin etkilerini görmek mümkün.
#Uzaktan EğitimDünyada her yıl 9.4 milyon insanın hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İlhami Gültepe, “Aşırı tuzlu yemeklerimiz, bir de tadına bakmadan bu yemeklere ekstra tuz eklememiz yüksek tansiyona neden oluyor. Hipertansiyon inme, kalp krizi, böbrek hastalıkları, diyabet ve körlüğe kadar varan göz bozukluklarına sebep olabilir, ölüme yol açabilir” dedi.
#TuzDoğru nefes almanın vücudumuza pek çok etkisi var. Bunlardan biri de mide. "Nefes ne kadar iyi olursa tüm organlar ve sistem o kadar iyi çalışıyor. Nefes, mide rahatsızlıkları ile de doğrudan ilişkili" diyen Nefes Uzmanı ve Yazar Nevşah Karamehmet, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Doğru Nefes AlmakHer çocuğun uyku düzeni ve süresi birbirinden farklıdır. Bazı çocukların uzun süre uykusuz geceler yaşadığını, bazılarının ise uykularının doğdukları ilk günden itibaren düzenli seyrettiğini söyleyen Psikolog Nur Dinçer Genç, “Anne ve baba tutumlarının, çocukların uyku ile yaşadığı problemler üzerinde etkisi büyüktür. Doğumdan sonraki ilk günlerde, annenin oldukça yorgun olması nedeniyle, bebeği uyutabilmek için kazandırılan bazı alışkanlıklar, ileride uyku ile ilgili sorunlara yol açabilir” diyor.
#AlışkanlıkGünümüzün önemli sorunlarından biri olan stres, hatalı beslenme, uykusuzluk ve yoğun bir tempoda çalışmak gibi etkenler migreni tetikleyen önemli faktörler arasında yer almaktadır. Bunlara bir de sıcak hava ve nem eklenince yaz aylarında migren atakları kaçınılmaz oluyor. Yapılan birçok çalışma gösteriyor ki diğer mevsimlerle karşılaştırıldığında yazın migren atakları daha fazla artıyor. Yine çalışmalara göre; sıcaklıktaki her 5 santigrat yükseliş migren atağının gelişme riskini yüzde 7,5 oranında artırıyor.
#Migren Ağrısı ÇözümSömestr tatili, birçok öğrenci için okula bir ara vermek demek. Hatta veliler için de bu durum geçerli. Ama bunların arasında öyle bir grup var ki, yarıyıl tatili onlar için daha yoğun bir çalışma temposu getiriyor. Uzmanlar, YKS adaylarına “Ders çalışmayı bırakmayın, ama kendinize de zaman ayırın” diye seslenirken, bu dönemi verimli geçirmeleri için bazı önerilerde bulunuyor.
#YKS