DEHB haberleri sayfasında DEHB hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 172 DEHB haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Üç çocuklu kariyer sahibi bir anne olan Asha'nın hayatı, oğlunun okula başlamasıyla değişti. Oğlunun okulda yaşadığı sorunların benzerlerini çocukken yaşadığını hatırlayan Asha, kendiyle ilgili çok önemli bir gerçeğin farkına bu sayede varmış oldu.
#SağlıkKat Brown’ın yaşadığı sorunlar çok uzun yıllar önce, çocukluğunda başladı. Kendini hiçbir zaman bir yere ait hissetmeyen Kat, kızıl saçları ve henüz 13 yaşındayken 1.80 olan boyu ile okulda zorbalığa maruz kaldı. Uzun boylu olduğu için bir üst sınıfa alındı ama bunun da yaşadığı zorbalığa ya da ait hissetmeme duygusuna bir faydası olmadı.
#Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuKendini hiçbir yere ait hissetmeyen, çocukluğunda zorbalığa maruz kalan ve uzun yıllar boyunca yaşadığı şeyin depresif bir uykusuzluk hastalığı olduğunu sanan Kat Brown’ın hayatı, sosyal medyada tesadüfen gördüğü bir paylaşım sayesinde konan teşhis ile kökünden değişti
#(Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuAşırı konuşan biri genelde girişken ya da öz güveni yüksek olarak nitelendirilir ancak uzmanlar bunun kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, otizm gibi bazı zihinsel hastalıkların bir işareti olabileceğini söylüyor. Sohbet sırasında karşısındakine söz hakkı vermeyen ve aşırı konuştuklarının farkında bile olmayan bu insanların hangi nedenlerle bu davranışı sergilediklerini Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik ve Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli ile konuştuk.
#SağlıkÇok sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) son günlerde gündemde yer alıyor. Akademik, sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen DEHB tanısı ile tedavisi bu açıdan önem taşıyor. DEHB her 100 çocuktan 5’inde görülüyor ve %60-70 oranında yetişkinlikte de devam edebiliyor. Peki, DEHB nedir, belirtileri nelerdir? Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı ve tedavisi
#DEHBDikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), kişinin sosyal yaşama ayak uydurmasını zorlaştıracak düzeyde odaklanma ve dürtü kontrolü yetersizliği yaşaması durumu. Çok sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan bu durumun tedavisi mümkündür. Peki dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) nedir, belirtileri nelerdir?
#DEHBTürkiye’de her yıl Ekim ayı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Farkındalık Ayı olarak anılıyor. Pandemi sürecinde eğitimlerin online olarak yapılmasının dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) bulunan çocukları daha fazla etkilediğini belirten uzmanlar, bu dönemde çocukların duygusal ve sosyal alandaki desteğe daha fazla ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor. Kontrolün mümkün olduğunca DEHB’li çocuğa bırakılarak bir işi yapması konusunda motive olmasının sağlanabileceğini ifade eden uzmanlar, çocuk için bir iş listesi oluşturulmasının faydalı olabileceğini vurguluyor.
#DEHBDikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, yaygın görülen bir sorun olsa da konu ile ilgili ailelerin bilinçsizliği çocukların doğru gelişimini engelliyor. Bu bozuklukla ilgili bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, belirtileri sıraladı ve ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
#DEHBDikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğunun (DEHB), kişinin davranışlarını kontrol etmesini ve odaklanmasını zorlaştıran psikiyatrik bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Seheryeli Yılmaz, ailelerin kliniğe başvurusunda okul hayatında yaşadıkları zorlukların önemli bir rolü olduğunu belirtti. Bu hastalığın erişkinlerde de görülebildiğini belirten Yılmaz, “DEHB, zekadan bağımsız bir hastalıktır” dedi.
#DehbDikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olarak tanımlanan durumun tedavisi olan bir hastalık iken dikkat dağınıklığının farklı durumlara bağlı olarak gelişen, değişken bir sorun olduğunu ifade eden uzman yazarımız Psikoterapist Şamil Saribaş dikkat dağınıklığı hakkında önemli bilgiler veriyor.
#Dikkat EksikliğiYaz tatili, her çocuğun anlamlı ve verimli geçirmesi gereken bir dönem; fakat Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan çocuklarda bu sürecin ekstra önem verilerek planlanması gerekiyor. Çocukların yaz döneminde boşluğa düşmesinin DEHB teşhisi almış çocuklar için risk taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, anne-babalara yaz tatili için önerilerde bulundu.
#İkkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuDikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), son derece önemli akademik, sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen bir hastalıktır. Her 100 çocuktan 5’inde görülmekte ve %60-70 oranında yetişkinlikte de devam etmektedir. Bileşik DEHB, dikkat eksikliği belirgin DEHB, hiperaktif/dürtüsel DEHB olmak üzere 3 farklı alt tipi vardır.
#DEHB‘Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu’ (DEHB) sorunu yaşayan öğrenciler, derse odaklanmakta zorlanır, yerinde duramaz, bu da onların akademik performanslarını olumsuz etkiler. Ancak öğretmenlerin, bu öğrencilere destek olmak için uygulayabileceği birçok strateji var. İşte ABD’li sağlık içerikleri platformu ‘Helpguide’tan 8 dikkat çeken öneri.
#ÇOCUKBeden eğitimi öğretmenleri okula yeni başlayan öğrenciler için tedirgin. Çünkü sokakta oynamamış, pandemi ile birlikte evlerde büyümüş alfa kuşağı çocukların kaba motor becerileri tam olarak gelişmediği için okulun düz koridorlarında bile sık sık tökezliyor ve düşerken de kendisini nasıl koruyacağını bilemiyor. Alfa kuşağı üzerine yapılan araştırmalar da beden eğitimi öğretmenlerinin bu gözlemini destekliyor.
#Alfa Kuşağı Düşmeyi BilmiyorÜç çocuklu kariyer sahibi bir anne olan Asha'nın hayatı, oğlunun okula başlamasıyla değişti. Oğlunun okulda yaşadığı sorunların benzerlerini çocukken yaşadığını hatırlayan Asha, kendiyle ilgili çok önemli bir gerçeğin farkına bu sayede varmış oldu.
#SağlıkSon yıllarda özellikle okul öncesi dönemde yani 4-6 yaş arasında ve ilkokul çağında olan çocuklarda yapılan bilimsel çalışmalar “endişe verici” bir oranda okula başlamaya fiziksel olarak hazır olmadığını ortaya çıkardı. Buna göre çocukların hareket beceri düzeyleri tüm zamanların en düşük seviyesinde.
#Çocuklar Hareket EtmiyorTürkiye eğitim sistemini modernleştirmeye devam ederken, giderek daha fazla dikkat çeken bir alan eğitim psikolojik analizi ve öğrenci mentörlüğüdür. Bu yaklaşımlar, yalnızca akademik başarıyı değil, aynı zamanda öğrencilerin zihinsel ve duygusal sağlığını da ele almakta önemli bir rol oynamaktadır.
#Ebru Doğdu“Game of Thrones”ta Jon Snow rolüyle unutulmaz karakterler arasına giren Kit Harington, HBO’nun sevilen dizisi “Industry”nin kadrosuna dahil oldu. Dizinin 3’üncü sezonunda dramatik, sinir bozucu ama bir o kadar da çekici olan Sir Henry Muck’u canlandıran Harington ile Zoom üzerinden görüştük. Ünlü oyuncu, “Dizinin tamamen benzersiz olduğunu düşündüm ve bu yüzden bu işin içinde olma şansını kaçırmak istemedim” dedi.
#Game Of ThronesÇözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.
#Gizem CoşkunardaBüyük bir aşk yaşayıp evlenmişler, bu evlilikten doğan oğullarını ve güzel yıldızın önceki ilişkisinden doğan kızını mutlu mesut büyütüyorlardı. Gıptayla bakılan bu aşk ve evlilik sadece 3 yıl sürdü.
#Halle BerryKefir, sağlık trendlerinde yükselişte… Özellikle Avrupa’da perakende sektörü verilerine göre, kefir ilgisi giderek artıyor. Ünlü beslenme uzmanı Tim Spector da kahve ve süt yerine artık kefir gibi fermente süt ürünlerini tercih ettiğini açıkladı. Peki kefirin faydaları neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Pek çok içecek yerine sadece kefir tüketmek doğru mu?
#SağlıkKat Brown’ın yaşadığı sorunlar çok uzun yıllar önce, çocukluğunda başladı. Kendini hiçbir zaman bir yere ait hissetmeyen Kat, kızıl saçları ve henüz 13 yaşındayken 1.80 olan boyu ile okulda zorbalığa maruz kaldı. Uzun boylu olduğu için bir üst sınıfa alındı ama bunun da yaşadığı zorbalığa ya da ait hissetmeme duygusuna bir faydası olmadı.
#Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuŞu sıralar başrolünü oynadığı Reacher dizisiyle konuşulan ünlü oyuncu yıllar önce yaşadığı kâbus dolu günlerle ilgili itirafıyla adeta gündeme bomba gibi düştü. Sektörün karanlık yüzüyle en korkunç şekilde karşılaşan yıldız isim ölümünü kıyısından nasıl döndüğünü anlattı.
#Alan RitchsonBüyük üzüntüleri, özellikle de aşk acısını tarif ederken kullandığımız “kırık kalp” tabiri gerçekte fiziksel karşılığı olan bir durum. Bilim insanları kişilerin yaşanan bu tür büyük üzüntülerin ardından gerçekten de yaşadıkları üzüntüyle hastalanabileceğini kanıtlayan çalışmalara imza attılar…
#Helen FlanaganKendini hiçbir yere ait hissetmeyen, çocukluğunda zorbalığa maruz kalan ve uzun yıllar boyunca yaşadığı şeyin depresif bir uykusuzluk hastalığı olduğunu sanan Kat Brown’ın hayatı, sosyal medyada tesadüfen gördüğü bir paylaşım sayesinde konan teşhis ile kökünden değişti
#(Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuKendini gizleyebilen ve anlaşılması pek de kolay olmayan otizmin yanında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Genellikle 2-3 yaş aralığında kendini belli eden bu iki hastalık, son yıllarda aynı anda görülmeye başladı. ‘AuDHD’ olarak adlandırılan bu durum, gençleri ve yetişkinleri de hedef alıyor. Peki nasıl oluyor da iki hastalık aynı anda ortaya çıkıyor? AuDHD'nin ülkemizde görülme sıklığı nedir? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Semra Yılmaz ile mercek altına aldık.
#SağlıkBeyin ve işlevlerini bilmek ve bu bilgileri eğitim alanına aktarmak günümüzde araştırmacıların temel konularından biri. “Öğrenci öğrenemiyor, dikkat sorunları ile baş edemiyorum, öğrencilerin bireysel öğrenme ihtiyaçları olduğunu hissediyorum ama ona göre eğitimi nasıl bireyselleştireceğimi bilemiyorum” diyen ve “çaresizlik” yaşayan öğretmenlerin imdadına nöroeğitim koşacak gibi görünüyor. Peki, nöroeğitim hangi alanlarda eğitim sorunlarına ilaç olabilir?
#Konuk YazarAşırı konuşan biri genelde girişken ya da öz güveni yüksek olarak nitelendirilir ancak uzmanlar bunun kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, otizm gibi bazı zihinsel hastalıkların bir işareti olabileceğini söylüyor. Sohbet sırasında karşısındakine söz hakkı vermeyen ve aşırı konuştuklarının farkında bile olmayan bu insanların hangi nedenlerle bu davranışı sergilediklerini Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik ve Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli ile konuştuk.
#SağlıkÇok sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) son günlerde gündemde yer alıyor. Akademik, sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen DEHB tanısı ile tedavisi bu açıdan önem taşıyor. DEHB her 100 çocuktan 5’inde görülüyor ve %60-70 oranında yetişkinlikte de devam edebiliyor. Peki, DEHB nedir, belirtileri nelerdir? Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı ve tedavisi
#DEHBSosyal medyada gezinirken gördüğü bir paylaşım sayesinde hayatı değişen ve 46 yaşında otizm teşhisi konan Jane McNeice, asıl şoku çocuklarının da otizmli olduğunu öğrendiğinde yaşadı. Üstelik teşhis konduğunda kızı 26, oğlu ise 10 yaşındaydı. Peki nasıl oldu da otizm kendini bu kadar uzun zaman saklayabildi? Kadınlarda otizmi anlamak daha mı zor ve en önemlisi dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#OtizmBerkeley Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özge Hacıfazlıoğlu ile öğrencilerin ve eğitimcilerin geleceğe nasıl hazırlanması gerektiğini konuştuk. Başarılı akademisyen, hem çocuklara hem de öğretmenlere altın niteliğinde tavsiyelerde bulunurken, pandemi ve deprem gibi travmaları atlatmanın yollarını da anlattı.
#Berkeley ÜniversitesiÇoğu kişi yanındakileri görmezden gelip dikkatini cep telefonuna veriyor. Bu tutumun artık bir adı var: ‘Phubbing’. İngilizce telefon (phone) ile küçümseme (snubbing) sözcükleri birleştirilmiş. Kelime kulağımıza yabancı ama bu davranışa hepimiz çok aşinayız. Uzmanlara telefon bağımlılığımızın boyutlarını; maruz kalanlaraysa ne hissettiklerini sorduk.
#PhubbingUzman Nöropsikolog Alptekin Aydın’ın Cosmos Health’in organizasyonuyla düzenlediği ‘otizm, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve öğrenme güçlüğü (LD) olan çocukların tedavisine odaklanılan etkinlik büyük ilgi gördü. Sabah 09.00 ila öğleden sonra 16.00 saatleri arası gerçekleştirilen çalıştay, alanlarında uzman bilim insanlarını bir araya getirdi.
#LondraDikkat dağınıklığı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilen bir sağlık problemidir. Bir olaya konsantre olamama veya bir iş üzerinde uzun süre çalışamama durumu son zamanlarda çocuklarda çok sık karşılaşılmaktadır. Bu sebeple dikkat dağınıklığı konusunda ebeveynler pek çok araştırma yapmaktadır. Peki, çocuklarda dikkat dağınıklığı ile eksikliği belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Dikkat dağınıklığı nasıl tedavi edilir? Sizlere çocuklarda görülen dikkat dağınıklığı problemleri ile ilgili bilgileri detaylıca derledik.
#ÇocukDikkat dağınıklığının günümüzde popüler tanı veya tanımlardan biri olduğunu belirten Çocuk veGenç Psikiyatristi, Psikoterapist Doç. Dr. Ayşe Kutlu, “Hemen her çocuk veya ergen derslerdebaşarısında düşme gösterdiği zaman ailelerin aklına ‘dikkat eksikliği olabilir mi’ sorusu gelir.Peki, tüm zamanını ekran başında geçirmek isteyen, bir türlü dersin başına oturamayan,sürekli erteleyen, erteledikçe sıkılan, sıkıldıkça kaçınan, kaçındıkça ailesiyle çatışan ve bukısırdöngünün dışına çıkamayan ve hatta okula gitmek istemeyen çocuklarımız için dikkateksikliğinden söz edilebilir mi” dedi. Doç. Dr. Ayşe Kutlu, dikkat eksikliği hakkında bilgiler verdi.
#1Beyin, vücudun neredeyse tüm fonksiyonlarını kontrol eden insan sinir sisteminin merkezi organıdır. İnsan vücudundaki en büyük ve en karmaşık organlardan biridir. 100 milyar sinirden ve trilyonlarca bağlantıyı ileten beyin, birlikte çalışan birçok özel alandan oluşmaktadır. Sinirsel hastalıklar ise direkt beyin kaynaklıdır. Peki, sinirsel hastalıklar nedir tüm detayları ile derledik.
#Sağlık