Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) nedir, şikayetler nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) nedir, şikayetler nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2018 16:11

Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), son derece önemli akademik, sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen bir hastalıktır. Her 100 çocuktan 5’inde görülmekte ve %60-70 oranında yetişkinlikte de devam etmektedir. Bileşik DEHB, dikkat eksikliği belirgin DEHB, hiperaktif/dürtüsel DEHB olmak üzere 3 farklı alt tipi vardır.

Haberin Devamı

Dikkat süresinin kısa olması, dikkatini yaptığı işe veya oyuna vermekte zorlanma, eşya unutma/kaybetme, detayları gözden kaçırma, ilginin kolayca dağılması, görev ve sorumlulukları sürekli erteleme, yerinde duramama, oturması gereken durumda oturamama, çok konuşma, olaylara veya konuşmalara müdahale edip yarıda kesme, sorulan soru bitmeden cevabı yapıştırma, sıra beklemekte zorlanma

Şikayetleri: Odaklanamama, dikkatin çabuk dağılması, aşırı hareketlilik, sabırsızlık, unutkanlık

Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır?

Günümüzde tanıya yardımcı olacak herhangi bir laboratuar testi (kan testleri, idrar testleri vs), beyin görüntüleme yöntemi (beyin tomografisi vs) ya da psikolojik test yoktur. Hastalığın tanısı, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları alanında uzman hekim tarafından anne-babadan, öğretmenden, çocuğun kendisinden ve olabildiğince çok bilgi kaynağından bilgi elde edinilerek klinik olarak konur.

Haberin Devamı

Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır?

DEHB’nin tedavisinde sık olarak kullanılan yöntemler ilaç tedavisi, bireysel eğitim, anne-baba eğitimi, aile tedavisi ve grup tedavisidir. İlaç tedavisinin bugüne kadar yapılmış olan bilimsel çalışmalarda en etkin tedavi biçimi olduğu ispatlanmış, hem kısa hem de uzun dönemde güvenilir ve diğer seçeneklerden daha üstün olduğu tespit edilmiştir. Tedavide kullanılabilen farklı ilaç seçenekleri mevcuttur.

Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

DEHB tedavisi uzun süreli bir tedavi biçimidir. İlaç tedavisinin hekimin önerdiği şekilde uygulanmasına azami dikkat gösterilmesi ve doktor kontrollerine düzenli olarak devam edilmesi oldukça önemlidir.

BAKMADAN GEÇME!