Sosyetik, pahalı, Allah için güzel bir ada Paros. Kısa tatilimizde ancak üç lokanta denedik ve hiçbiri tam olarak memnun etmedi. Son akşam aile işletmesi bir tavernayı seçtik: Katsounas. Diğer iki lokantaya kıyasla çok daha ucuz. Girit salata, kabak ve domates mücverleri. Midye saganaki özellikle iyi. Adanın nohut yemeği müessese ikramı olarak geliyor ve lezzetli.
#ParosTinos Adası’ndaki To Thalassaki lokantası bence tüm Akdeniz’in en iyilerinden. Onu benim için özel kılan sadece şefi Antonia Zarpa’nın yemek zevki ve yaratıcılığı değil, ürün kalitesi. Özellikle de sebze, meyve ve tahıl ürünleri... Olağanüstü peynirlerini de kendileri yapıyorlar.
#LokantaHayatta denenen birçok lezzetli yemek tarifleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sürekli olarak yeni lezzetler keşfedilmekte veya var olan lezzetler daha da çeşitlendirilmeye devam etmektedir. Et, balık, tavuk ve sebzeler ile birçok çeşitli yemekler, ara sıcaklar ile soğuk mezeler yapılmaktadır. Yapımı ve lezzeti en çok merak edilen lezzetlerden bir tanesi de deniz ürünleri arasında sayılan havyarlardır. Peki, havyar nasıl pişirilmektedir? Taze havyar nasıl tedarik edilir ve nasıl bulunur? İşte, havyar hakkında merak edilen unsurlar.
#HavyarJapon, Çin, Kore, Tay... Uzakdoğu mutfağı denince aklımıza gelen mutfak çeşitliliği ve bu çeşitliliği sunan restoranların sayısı giderek artıyor. Michelin Rehberi’nin 2024 yılı seçkisinde de yıldız alan ve tavsiye listesine giren isimler dikkat çekmişti. Jürimize İstanbul’da Uzakdoğu mutfağının en iyi örneklerini sergileyen adresleri sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞSuşiyle ülkemde tanıştım, Japonya dışında da epey yedim. İlk kez gerçek suşi yiyince anladım ki o zamana kadar suşi yememişim, muşi yemişim. Japonya dışında gerçek suşi bulmak kolay değil. Gerçek suşi yediğinizde o zamana kadar varlığını bile bilmediğiniz lezzetlerle karşılaşıyorsunuz. Bildiğinizi sandığınız lezzetli deniz ürünlerinin bilmediğiniz yönlerini ve nüanslarını da keşfediyorsunuz. Bu şölenin adı, omakase...
#SuşiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiKimileri için meze sofrasının olmazsa olmazı günlük hazırlanmış, tazecik bir taramadır. Balık yumurtasının sıvıyağla çırpılmasıyla yapılan bu lezzete süt ve soğan ekleyen de var, ekmek içi katan da... Jürimizden taramanın en iyilerini bulabileceğimiz 10 adres...
#Balık YumurtasıGözümün önünden bir meze sofrası geçiyorsa aklıma düşen ilk lezzet taramadır her zaman. Mayonez tekniğiyle yapılan ve balık yumurtasının lezzetini katlamakla kalmayıp ekmeğin üzerine sürünce devleşen bu geleneksel tadın en iyisini bulabileceğimiz adresleri ve inceliklerini bilelim, bilelim ki hiç kaybetmeyelim...
#MayonezBalat’taki Smelt&Co.’nun ortamını çok sevdim. Menüde formüllerin değil, kendi zevklerinin peşinden gitmeye çalışmaları, az sayıda yemekten oluşan bir seçki sunmaları bence olumlu... Üzerine çalışmaları gereken konular var ama rokfor ve wasabi kremasıyla gelen ‘ılık hurma’, ‘kakao yağında kum midyeleriyle kereviz-badem mousseline’ gibi tabaklarını dengeli ve lezzetli buldum.
#RestoranÇağımızın en büyük hastalıklarından birisi egzamadır. Çünkü bu hastalık neredeyse 10 kişiden 7'sinde görülür. Ayrıca egzamanın çok sayıda alt türü olduğu için oldukça yaygındır. Tabi egzamaya karşı önlem almakta mümkündür. Egzamaya iyi gelen yiyecekler nelerdir? Egzamaya iyi gelen meyveler ve sebzeler nelerdir detayları ile derledik.
#Egzamaİstanbul’un kültür zenginliklerine canlılık katmak üzere hayata geçirilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali dün başladı. 12 Haziran’a kadar 7’den 70’e herkes için 2 bine yakın etkinlik yapılacak. Bölgenin köklü tarihine ışık tutan bir lezzet rotası da oluşturuldu. Şehirdeyseniz atın kendinizi Beyoğlu’na; ister tatlı rotasını takip edin, isterseniz de sokak yemeklerinin peşinden gidin.
#GASTRONOMİKökeni oldukça eskiye dayanan en önemli balık türleri içerisinde kolekant balığı gelmektedir. Peki kolekant balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Kolekant balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Balık çeşitlerine bakıldığında birbirinden farklı özelliklere sahip pek çok balık bulunduğunu görmekteyiz. Bu çalık çeşitlerinden birisi de koi balığıdır. Koi balığı özellikleri itibari ile merak edilen bir türdür. Peki Koi balığı nedir ve özellikleri nelerdir? Koi balığı bakımı, yemi ve üremesi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Sardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy ÇarşıKırlangıç balığı MasterChef yarışması ile birlikte en çok araştırılan balıklar arasında yer alıyor. Kültürümüzde pek bulunmayan kırlangıç balığı yenir mi, nasıl temizlenir ve nasıl pişirilir merak ediliyor. İşte oldukça lezzetli fakat bir o kadar da pahalı kırlangıç balığı hakkında merak edilenler, çorbası ve buğulama tarifi...
#Kırlangıç BalığıHem Delicatessen’de hem Foxy’de yemekler belli bir düzeyin altına düşmüyor; çaba gösterildiği belli. Delicatessen’de yediğim manda sucuğu ve eski kaşarlı tost hayal kırıklığı yaratmadı, brownie’yi de beğendim. Foxy’nin kaz terini erik turşusuyla sunması hoş bir sürprizdi ama balık yumurtalı spaghetti beklentimin altındaydı.
#Nişantaşıİtiraf edeyim; birkaç ay önce İzmir’e taşınmamın en büyük nedenlerinden biri, istediğim kalitede malzemelere, üreticilere daha yakın olabilmekti. Havra Sokağı’nın bitmeyen hareketi, pazarları, peynircisi, turşucusu ve elbette mis gibi kokan zeytinyağıyla burada alışveriş bir başka!
#İzmirTrabzon'da, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle 32 milyon lira yatırımla kurulacak somon balığı yumurtası ve yavru üretim tesisiyle Türkiye'nin somon balığı yumurtası ithalatının yüzde 50 azaltılması hedefleniyor.
#Trabzon