Paylaş
Yazılardan bazı satırları aktaracağım:
İlk yazı eşi Günay Kut’un:
Ahmet Turgut Kut’un ‘Türk Mutfağı’ ile ilgili yazıları:
2 Temmuz 2021 günü 52 yıllık eşim, yol arkadaşım Turgut Kut’u kaybetmemiz ailemizi sarsmıştır. Onun yazmayı planladığı mutfakla ilgili çok konusu vardı. “Son olarak üzerinde çalıştığı ve bir çok malzeme topladığı çocukluğundaki ve gençliğindeki günlerin izinde kaleme alacağı ‘İstanbul’da Sokak Satıcıları’ adlı makalesini bir kitap olarak kayda geçiremeden birdenbire aramızdan ayrıldı.”
Gönül Tekin – Turgut Kut’a dair izlenimler ve hatıralar:
“Turgut’un Türk edebiyatına, Türk yemeklerine ve tarihine, yiyeceklerin tarihi sürecin içindeki gelişmelerine dair ilgisinin ve bilgisinin yabana atılamayacak kadar fazla olduğunu anlamıştım.
Turgut’un kütüphanesinde sonradan Millet Yazma Eser Kütüphanesi’ne bağışladığı çok kıymetli eserlerin yanı sıra tarih, edebiyat, sanat tarihi, lügatler, İstanbul’la ilgili fevkalade çok sayıda kitap bulunmaktadır.”
Artun Ünsal – Fatih’te ‘kutlu’ bir akşamüstü:
“Turgut ve Günay Kut’un konuğuyum bu akşamüstü. Paranın, pulun, unvanın, şöhretin pek değeri olmayan bir dünya. Varsa yoksa merak, çalışmak, okumak, öğrenmek, öğretmek, eser vermek, bildiklerini paylaşmak ve bunlarla mutlu olmak.”
Musa Dağdeviren – Bir İstanbul beyefendisinin ardından:
“Benim için Turgut Kut, bilge, âlim, çok sevindiğim büyüğümdü.”
Marie - Helene Sauner – Leroy – Turgut Hoca’nın ardından talmouse, börek ve samsanın izinde.
Emin Nedret İşli – Turgut Ağabey’e veda:
“Turgut Ağabey ile birlikte sofraya oturanlar, onunla yemek yeme imtiyazını elde edenler adeta seminer çalışması yapmış olurlardı.
Turgut Ağabey kütüphanelerdeki uzun araştırmalarını belli bir sistem içinde gerçekleştirmiştir.”
Unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif – Turgut Hoca’nın İstanbul mutfağından sevdikleri:
Barbunya Plaki
Tarama (Balık Yumurtası Taratoru)
Lakerda
Çiroz Salatası
Zeytinyağlı Yaprak Sarma (İstanbul usulü)
Safranlı İrmik Helvası
Ihlamur Şerbeti
Melek Gençboyacı – Turgut Bey, Millet Kütüphanesi ve Şirvânî’nin yemek kitabı:
“Turgut Bey, bana bir gün Hz.Peygamberimizin kedisinin adını sormuş ama bilememiştim. Sonra adının ‘Müezza’ olduğunu söylemişti.”
Güzver Yıldıran – Yaşattığı kültürel iklime şükranla.
Ozan Kolbaş - Turgut Bey’in ardından...
Furkan Dirican - Turgut Bey ile tanışmam...
Zeynep Dağdeviren – O muzır ilişkiyi hep özleyeceğim.
Yıldız Cıbıroğlu – Bir kültür tarihçisi Turgut Kut’la söyleşi.
*
SEVGİLİ dostum Turgut Kut, eserlerinde ve anılarımızda yaşayacak.
(Yemek ve Kültür – Üç Aylık Dergi / Sonbahar 2021)
‘YÜZ YÜZE’
TEVFİK Fikret Uçar, çizgiler ve seçme sözlerle hazırladığı ‘Yüz Yüze’ kitabı için bir açıklamada bulunuyor:
“Elinizdeki kitap COVID–19 pandemisi sırasında yaşanan yüz günün göstergeler yoluyla kaydedilip dışavurumu. Bakarak, okuyarak yorumlamak, sorgulamak, hatırlamak için üretildi. Korona ile geçirdiğim 100 günde 156 çalışma yaptım.
Bu kitap sağlığımız için hayatını kaybeden kahramanlara ithaf edilmiştir.”
Alıntılar İngilizce ve Türkçe.
Evde kal çağrısı yapılıyor. Virüs hızlı. Bu musibet bize yabancı. Böylesini ne gören var ne duyan!
“Büyük olaylar her yerde en anlaşılır açıklamayı verirler.” Schopenhauer
Teşekkürler çizgisi çok güzel.
Sağlık çalışanları için ne diyor?
“Emeklerine Saygı Göster, evde kal.”
“Yaşını yıllarla değil, dostlarınla; yaşamını gözyaşlarınla değil, gülümsemelerinle hesapla.” John Lennon
“İyi düşün, iyi söyle, iyi yap.” Zerdüşt
“Sadece yaşayan düşüncenin hakikati vardır.” Eugene Ionesco
“İnsan rüzgârı bekleyen bir yelkenli gibidir.” Mevlânâ
“Mizahsız bir bilgi bizi gericiliğe, dogmatizme ve despotluğa geri getirir.” Walter Benjamin
Koronavirüs ile burun buruna çalışan bütün hemşirelere minnettarız.
Hem eğlendiren, hem düşündüren, hem de görsel tutkunuzu gideren bir kitap.
(the kitap)
Paylaş