Ayrıntı Yayınları haberleri sayfasında Ayrıntı Yayınları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 462 Ayrıntı Yayınları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mimar Sinan GSÜ Sosyoloji Bölümü’nde verdiği ‘Savaş Ontolojisi’ derslerini aynı adla kitaplaştıran Ali Akay, dünya tarihine yön veren haklı-haksız, kanlı-kansız ihtilaflar ile felsefe, göstergebilim, sosyoloji, sanat tarihi ve mitolojiyi masalsı bir akıcılıkta harmanlıyor.
#Savaş OntolojisiBaşyapıtı ‘Kuzeye Göç Mevsimi’yle tanıdığımız Tayeb Salih, ‘Zein’in Düğünü’nde şaşırtıcı bir düğün haberinin basit bir Sudan köyünün günlük hayatına yaptığı etkileri anlatıyor. Mutlaka okuyun Tayeb Salih’in romanlarını, sadece Sudan’ı ya da Arap dünyasını değil, bizim hikâyemizi de anlatıyor.
#Zeyn’İn DüğünüJames Forsyth’ın ‘Kafkasya’sı, tarihöncesinden günümüze bölgenin geçmişini eleştirel ve tarafsız bir gözle ele alan temel bir eser. Kitabın önemli bir kısmı Rus işgali altındaki yıllara odaklanıyormuş gibi gözükse de Forsyth, bütünlüklü bir Kafkasya tarihi kaleme almayı başarmış.
#Kafkasya Tarihi‘O Güzel İnsanlar’, toplumcu şiirin halk şiiriyle ilişkisini modern şiir içinde sürekli geliştiren Yaşar Miraç’ın 1979’da ‘Trabzonlu Delikanlı’ kitabıyla çıktığı poetik ve politik yolculuğunun en ‘güzel’ uğraklarından. Deniz Gezmiş, Uğur Mumcu, Hrant Dink, Metin Altıok gibi özel ve güzel insanları anlatan; Yaşar Miraç’ın içli dizeleriyle ‘İncinseler de incitmeyenler’in incecik şiirleri...
#O Güzel İnsanlarNorveçli yazar Ingvar Ambjörnsen, ‘San Sebastian’da Hüzün’de polisiye ile yeraltı türleri arasında gidip gelen bir hikâye anlatmış. Türkiye’de ‘İnsan Postuna Bürünmüş Köpek’, ‘Beyaz Zenciler’, ‘Tavandaki Kukla’, ‘Gece Gündüzü Düşlüyor’ ve ‘Berkvik Cinayetleri’ romanlarıyla tanıdığımız Ambjörnsen, bir kez daha Norveç’in öteki yüzünü sergiliyor...
#SAN SEBASTIAN’DA HÜZÜNTabular tehlike algısı etrafında şekilleniyorlar. Ayrıntı Yayınları, ergenliğe hazırlanan tüm genç kadınlar için bir erginlenme töreni armağanı hazırlamış ve metni Fransızcasından çevirtmiş. Hem çevirisi ve edisyonu hem de kapak çalışması çok nitelikli. Kitabın yazan, çeviren, yayına hazırlayan, son okumasını yapan ve kapak tasarımını hazırlayan kadınların eline sağlık! Kuvvetle muhtemel bu yazıyı okuyan bazı kadınlar âdet görüyor olacak, onlara da geçmiş olsun!
#Bu Benim KanımHırvat asıllı Amerikalı yazar Sara Nović, ilk romanı ‘Savaştaki Kız’da Yugoslavya İç Savaşı’nın ortasında kalan küçük bir kızın parçalanmış dünyasını anlatıyor. ‘Savaştaki Kız’ şiddetin bireylerde bıraktığı duygusal hasarlara nüfuz eden ustalıklı, çokkatmanlı ve etkileyici bir roman...
#Sara NovićEdebiyat tarihinin en büyük hiciv ustalarından Jonathan Swift’in 1726’da yazdığı ‘Gulliver’in Gezileri’, roman sanatının ilk büyük klasiklerinden biri. Parlak zekâ ürünü ince alaylar ve keskin yergilerin olduğu kitapta, ilk yolculuğuna çıkarken insan sevgisiyle dolu olan Gulliver, sona gelindiğinde, insanoğlunun ‘en habis canlı türü’ olduğuna kanaat getirir.
#Gulliver'in SeyahatleriGünümüz okuyucusunun belki de ismini ilk kez yeni edisyonları sayesinde işiteceği Selahattin Enis, edebiyatımızın unutulan ama unutulmayı hiç hak etmeyen isimlerinden biridir. Geçen günlerde yayımlanan ‘Bataklık Çiçeği’, yazarın karakteristiğini, yani sert ve öfkeli eleştirisini sergileyen tematik bütünlüğe sahip bir kitap.
#Selahattin EnisHürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, pazartesi günleri gazetenin okuyucuları ve çalışanlarının merakla takip ettiği ombudsman yazılarını kitaplaştırdı. Basının haber yapma pratiğini de ele alan ‘Günahlarımızda Yıkandık’; her medya çalışanının, iletişim fakültesi öğrencilerinin ve dahası her okuyucu ve medya heveslisinin okuması gereken bir başucu kitabı...
#Günahlarımızla Yıkandık Örneklerle Gazetecilik MesleğiDiğer romanlarında olduğu gibi ‘bastırılmış’ duyguları eşeleyen ‘İntikamlar’ adlı romanında Philippe Djian, entelektüel ama hayatlarındaki boşluğu bir türlü dolduramayan, seçimlerinde kararsız, gerçekleşmeyen arzuları nedeniyle düş kırıklığı yaşayan insanları anlatıyor.
#Philippe DjianAyrıntı Yayınları'nın otuz yıllık kitap yolculuğunu paylaştığı 999. 1000. ve 1001. kitabını okurlarıyla buluşturduğu Kitabın Yazıgısı (Fata Libelli) sergisi 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe özel bir etkinlikle kapanış yapacak.
#Ayrıntı YayınlarıGeçen hafta sonu Antalya’daydım. Şahinler Holding’in yeni yatırımlarını açıkladığı toplantıda Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile tanışma fırsatı buldum. ‘21. Yüzyılın Fırsatları ve Zorlukları’ başlıklı bir sunum yapan Acemoğlu, yapay zekâ, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve küresel değişimlerin dünyayı ve Türkiye’yi etkileyecek ana akımlar olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Daron AcemoğluEnver Paşa’nın yerini Sovyet istihbaratına bildiren ve şehit edildiği baskında görevli Georges Ağabekov 1937’de yine Sovyet istihbaratının “Türk” ajanı tarafından Paris’te öldürülmüş. Bu detay Stalin’in özel operasyon şefi Pavel Sudoplatov’un hatıralarından çıktı.
#Enver PaşaDünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre yaklaşık her 5 kişiden 1’i kansere yakalanıyor. Her 9 erkekten 1’i ve her 12 kadından 1’i bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık süreci sadece hastanın kendisi için değil, sevdikleri için de zorlu geçiyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası’nı geride bırakırken kanser hastalarının yakınlarıyla konuştuk.
#Dünya Sağlık ÖrgütüChuck Palahniuk’in basit bir ağaç üzerinden fantastik bir olay örgüsü kurduğu, çizimleri renklendirmeyi ise okurlarının hayal gücüne bıraktığı sıradışı ve muzır novellası 'Miras', Düşbaz Kitaplar’dan çıktı! Yeraltı klasiği olarak anılan 'Dövüş Kulübü’nün yazarı Palahniuk, ölümsüzlüğü dert edinerek kaleme aldığı bu kısa novellada da tüketim kültürüne, durup düşünmeden yaşayanlara, büyük resmi göremeyenlere lafını esirgemiyor.
#Chuck Palahniuk'Küçük Tıp Kanunu', İbn Sina’nın hastalıkları kategorize ettiği, rahatsızlıkların seyrinin kişiye özel olduğunu belirttiği, temizliğin önemini vurguladığı, yaptığı fizyolojik araştırmaları kayda geçirdiği, anatomi incelemelerini ve geliştirdiği tıbbi tanımları ve terimleri kâğıda döktüğü bir metin. Bu anlamda tıp tarihinin ve felsefenin kesiştiği noktada duran, zamanını aşan bir hastalıklar ve tedaviler kataloğu. Ayrıntı Yayınları Bilim serisinden çıkan 'Küçük Tıp Kanunu’nu yayına hazırlayan Prof. Dr. H. Kadircan Keskinboğa, metnin içeriğine dair düştüğü notla İbn Sina’nın, zamanının ne kadar ilerisinde olduğunu ortaya koyuyor.
#Küçük Tıp KanunuAfro-Amerikan kökenli yazar Gary Phillips’in ‘Tekinsiz Bölge’si günümüz Los Angeles’ında geçen hızlı, eğlenceli ve kolay kolay rast gelmeyeceğimiz türden karakterlere yer veren bir roman. Michael Connelly’nin deyişiyle “Gary Phillips, acımasız sokaklardaki yaşam ve ölüm hakkında sert ve cesur hikâyeler yazıyor...”
#Gary PhillipsGünlük hayatın koşuşturmasında kitap okumaya vakit bulamayanlar için yaz tatili iyi bir fırsat. Yol boyunca, deniz kenarında, bir ağaç gölgesinde okunan kitaplar hayatımızı güzelleştiriyor... Yola çıkmadan bavulumuza atacağımız kitapları seçmek de önemli. Kitap eki editörleri, eleştirmen ve yazarlara favori yaz kitaplarını sorduk. Kimi roman, kimi bilimkurgu, kimi polisiye okumayı seviyor.
#KitapMimar Sinan GSÜ Sosyoloji Bölümü’nde verdiği ‘Savaş Ontolojisi’ derslerini aynı adla kitaplaştıran Ali Akay, dünya tarihine yön veren haklı-haksız, kanlı-kansız ihtilaflar ile felsefe, göstergebilim, sosyoloji, sanat tarihi ve mitolojiyi masalsı bir akıcılıkta harmanlıyor.
#Savaş Ontolojisi‘Tren Düşleri’ bir demiryolu işçisinin büyük kısmını yalnız geçirdiği hayatından kesitler sergileyen kısacık bir roman. Denis Johnson, rastgele seçilmiş gibi görünen bu karakteristik kesitlerle insan-doğa ilişkisini, insanın hayata tutunma arzusunu ve direnme gücünü anlatıyor; Robert Grainier’ın uzun hayatını ustalıkla destanlaştırıyor.
#Tren DüşleriDaniel Wiles, ‘Mercia’nın Bedeli’nde ailesini yaşatmak, oğluna iyi bir gelecek sağlamak için var gücüyle kazma sallayan madenci Michael’ın çaresizce çırpınışını ekonomik dille hikâye ederken okuyucuyu görmezden gelinen bir tarihe gönderiyor; bugünkü lanetin o tarihin mirası olduğunu hatırlatarak... Kısa ve sert bir roman.
#Mercia'nın BedeliHoşumuza giden bir kitabı bitirip kapağını kapadığımızda kendimizi daha iyi hissediyoruz veya bir sergide karşımıza çıkan eserler karşısında büyülendiğimizde... İşte bu anlar aynı zamanda terapi işlevi görüyor. Son yıllarda adından sıkça söz edilen ‘bibliyoterapi’ ve ‘sanat terapi’yi uzmanlara sorduk: Bu yöntemler bir nebze de olsa sıkıntılarımızı hafifletebilir mi?
#Bibliyoterapi