Paylaş
Geçmişte CHP’yi baraj altında bırakan Baykalcılar ne yapmak istiyor? Hayatı boyunca CHP ile en küçük bir örgütsel bağı olmayan, bir kez olsun CHP’ye oy bile vermeyen o yazar-çizer-akademisyenlere ne oluyor?
Deprem bölgesinde hâlâ çadır bulamayan vatandaşları niye gündeme almazlar?
Can Atalay’a yapılan haksızlığa, hukuk dışılığa karşı niye tek söz etmezler?
Önümüzde en az cumhurbaşkanlığı seçimi kadar önemli yerel seçimler var iken parti içi tartışmaları bu kadar öne çıkarmak yerine, kaybedilen seçimlerle ilgili parti yönetiminin hazırladığı raporun kamuoyuna açıklanmasıyla birlikte başlatılan kurultay sürecine odaklanıp parti tabanını yeniden motive edici projelere yönelmek gerekir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni yeniden kazanabilmek için İmamoğlu yeniden belediye başkanlığına aday olmalı, Belediye Meclisi’nde çoğunluğu elde edecek bir sonucun ardından İmamoğlu güvendiği bir meclis üyesine görevi bırakarak yerel seçimler sonrası yapılacak kurultayda CHP Genel Başkanlığı’na aday olabilir.
Bu arada belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri mutlaka önseçimle belirlenmelidir. Ayhan ONGUN - Gazeteci-Yazar
TÜRK DÜNYASI’NA ‘ORTAK ÖĞRETİM ALANI’ ÖNERİSİ
Prof. Dr. Aziz Sancar’ın geçen hafta Semerkant’ta yapılan ‘Türk Devletleri Teşkilatı Türk Üniversiteler Birliği Rektörler Özel Toplantısı’ndan özetle:
“Türk Dünyası’nda bilimsel geri kalmışlığın nedenleri ve bunlara çözüm yollarının bulunması için hiç kuşkusuz ki, sosyal bilimcilerimizin ortak ve detaylı araştırmalarına ihtiyaç vardır. Fakat Türk Dünyası’nda bilimi geliştirmek için, dünyayla yarışmak için neler yapmamız gerektiğini nacizane kendi gözlemlerime dayanarak burada özetlemek istiyorum.
Son olarak, bildiğime göre, Türk Üniversiteler Birliği, Türk Cumhuriyetleri üniversiteleri arasında öğrencilerin ve öğretim üyelerinin değişimini sağlamak ve Türk Dünyası’nda ortak öğretim alanı oluşturmak için çalışmalar yürütmektedir. Bunları iyi gelişmeler olarak görüyorum, Türk Dünyası’nda ortak bilimsel çalışmaları da kapsayacak şekilde daha da genişletilmesini arzu ediyorum ve Türk Cumhuriyetleri yöneticilerine bu faaliyetlere daha fazla bütçe ayırmalarını öneriyorum.”
GÜNÜN SÖZÜ
“Gücünü aşan rolü üzerine alırsan; bu rolü iyi oynayamadığın gibi, yapabileceğin bir rolü de bırakmış olursun.” Epiktetos
NEDEN DAHA ÇOK KADIN MUHTAR OLMALI?
Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı, 1 Haziran itibarıyla “Kadın Muhtarlar Projesi”ni başlattı. Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Başkanı Ayşe Kaşıkırık, 7 bölge, 8 şehirden daha fazla kadın muhtar adayına ulaşılabilmesi için çağrıda bulunuyor:
“Muhtarlık kurumu 19. yüzyılın başından itibaren gündelik hayatımızın merkezinde yer almasına ve Türkiye’ye özgün bir yönetim modeli olmasına rağmen kadın temsili çok düşük. Türkiye geneli 50.520 muhtar (32.243 mahalle ve 18.277 köy) arasında 1010 mahalle ve 124 köy olmak üzere toplam 1134 kadın muhtar görev yapıyor. Kadın muhtar oranı sadece yüzde 2.24. Diğer bir deyişle, her 100 muhtardan sadece 2’si kadın. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca bir kez bile kadın muhtar çıkarmayan il var: ‘Şanlıurfa’. Kuşkusuz bu oranlar eşit temsilden oldukça uzak olup kabul edilemeyecek kadar azdır.
Eşit temsil için artık kaybedilecek tek bir dakikamız bile yok. Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde eşitlikçi, kapsayıcı ve adil mahalleler ve köyler için daha çok kadın muhtarın seçilmesini istiyor ve seçmenleri kadın adaylara oy vermeye çağırıyor.”
BİLİYOR MUSUNUZ?
-Seyir Derneği’nin düzenlediği Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin bu yıl 14-19 Eylül tarihleri arasında Ayvalık’ta izleyiciyle buluşacağını...
MESAJ PANOSU
-AYRINTI Yayınları, 24 Mart 1978 tarihinde aracının içinde kurşunlanarak katledilen Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz’ü, aramızdan ayrılışının 45. yılında ‘Uzak Ormanda Ölen’ adlı şiir kitabıyla yâd ediyor. ‘Uzak Ormanda Ölen’, Doğan Öz’ün 1968-1977 yılları arasında yazdığı; dinmez bir özgürlük tutkusu, engin bir halk sevgisi, baskıya, ezilmişliğe, yoksulluğa başkaldırma ve hepsinin üzerinde, sarsılmayan bir umutla dolu şiirlerinden oluşuyor.
-TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti’nin 77. Basın Müzesi’nin 35. yıldönümü nedeni ile düzenlenen Koleksiyon Sergisi gazeteciler ve sanatseverler ile buluştu. 9 Haziran’da açılışı yapılan sergide 1989-2023 yılları arasında Basın Müzesi’ne bağışlanan ünlü ressamların tabloları yer alıyor. Aralarında Abdi İpekçi, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Nadir, İbrahim Balaban ve Elif Naci’nin de yer aldığı sergi, 14 Temmuz Cuma gününe kadar devam edecek.
Paylaş