İtalya’da beni en çok mutlu eden yemekleri ‘osteria’ ya da ‘trattoria’ denen lokantalarda tattım. Eğer turistik olmayan yerlere gider ve seçiminizi de iyi yaparsanız olağanüstü lezzetli ve yöresel yemekler bulabilirsiniz. Gene fazla turistin olmadığı yerleri keşfederseniz gerçek İtalyan misafirperverliğini de görürsünüz.
#Vedat MilorYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiKahvemiz güzeldi ama zamanla yok olup gitti. Kimse ruhuna Fatiha bile okumadı... Şimdi fincanı 40 liraya zehir gibi bir şey içiyoruz. Ama kimse farkında değil. Ben dahil! Her yaz evimdeyken yemek sonrası mutlaka bir kahve içiyorum. Bazı gerçekleri düşünmüyorum ve düşünmek istemiyorum…
#Vedat MilorSuşiyle ülkemde tanıştım, Japonya dışında da epey yedim. İlk kez gerçek suşi yiyince anladım ki o zamana kadar suşi yememişim, muşi yemişim. Japonya dışında gerçek suşi bulmak kolay değil. Gerçek suşi yediğinizde o zamana kadar varlığını bile bilmediğiniz lezzetlerle karşılaşıyorsunuz. Bildiğinizi sandığınız lezzetli deniz ürünlerinin bilmediğiniz yönlerini ve nüanslarını da keşfediyorsunuz. Bu şölenin adı, omakase...
#SuşiFransız pastacılığının en incelik gerektiren, en narin ürünlerinden biri sufle. Biz yanında çırpılmış krema ve pudra şekeriyle birlikte gelen klasik halini genelde balıkçılarla özdeşleştirsek de lezzetlisini yapan mekân sayısı çok. Jürimize çikolatalı suflesi en iyi adresleri sorduk.
#Sufle2023 gastronomi dünyasına ne gibi yenilikler getirecek dersiniz? Yazarımız Ebru Erke sebze ve balık ağırlıklı menülerin artacağını, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu artizanal çikolatanın patlama yapacağını söylüyor. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Esin Sungur’a göreyse dışarıda yeme alışkanlıkları değişip temalı konseptler artarken restoranlar özel kulüp havasına bürünmeye başlayacak... İşte yeme-içme sektörünü bekleyen gelişmeler....
#GastronomiYeni bir yılı umutla karşılamak; sevdiklerimizle bir araya gelmek, güzel lezzetler tatmak kadar rengârenk hediye paketlerini görmek için de sabırsızlanıyoruz elbette... Yüzleri gülümsetecek, gurmelerin kalbini tam 12’den vuracak o hediyeleri bulmak koşturmalı geçen aralık ayında zorlayıcı olabiliyor. Yeme-içme meraklılarına alınabilecek en iyi hediye önerilerini jürimize sorduk.
#Mutfak ÜrünleriAkdeniz’in en güzel kıyılarına sahip Fethiye, son yıllarda mutfak konusunda da atılım içinde. İklimin ve denizin getirdiği bereketin sofralara yansımasındaysa kadınlar önemli bir rol üstlenmiş durumda. Madem bu hafta Fethiye’deyiz, ben de sizlere Fethiye’de yaptıkları işlere bayıldığım üç girişimci kadından bahsedeceğim...
#HürriyetO çok meşhur peynirlerini seyahatinizin odağına alarak Kars ve çevresinde etkileyici bir tura çıkmak ister misiniz? Bu şimdiye kadar kişisel girişimlerle yapılan bir turizm türüydü. Ancak Almanya’daki benzerlerinden ilhamla hazırlanan peynir rotası dünyanın en iyileri arasına girmeye aday. Aralık ayındaki müze açılışıyla başlayacak yeni dönemde benzersiz peynirlerin izinden köy köy gezip Kars’ın muhteşem doğası ve tarihini iki günlük bir turla doyasıya yaşayabileceksiniz.
#HürriyetUygur mutfağının vazgeçilmezi lağman bence kaçırılmaması gereken bir yemek. Makarna kalitesi çok iyi. Artizanal. Diri. Eminim bir İtalyan da bu makarnadan epey zevk alır. İyi ve sofistike bir sosla Uygur lağmanı birleşirse ortaya bir başyapıt çıkar.
#İstanbulGeçen haftaki yazımda ülkemde artık neden tatil yapmak istemediğimi izah ettim. Gastronomi bu nedenlerden biri ama önde geleni değil. 12 adalardan biri olan Patmos’un bana cazip gelen tek yönü de gastronomi değil ama bu Ege adasında sevdiğim epey lokanta da var. İşte size bir liste...
#YemekKendimizi kandırmayalım; belki bir ‘etnik’ çeşit olarak yerimiz var ama uluslararası gastronomi âlemlerinde Türk mutfağının esamisi okunmuyor. Meseleyi geçen hafta yazarımız Vedat Milor dört temel nedeni sıralayarak bir kez daha gündeme getirdi.Hastalığı bilince tedavi daha kolay diye düşünüp harekete geçtik. Milor’un çözüm önerilerinin yanı sıra alanında uzman isimleri konuşturduk; sorunları da atılacak adımları da açık açık anlattılar. Hazırsanız pirincin taşını ayıklamaya başlıyoruz!
#İpek İzciBrekkie’nin adresini bilmenize gerek yok. Yolunuz Moda, Yoğurtçu Parkı tarafına düşerse önündeki aşırı kalabalıktan anlarsınız. Öncelikle, en iyilerden nicelik olarak farklı ama aynı niteliklere sahip bir kruvasan yapmayı başarmışlar. Ev yapımı cookie’ler de çok lezzetli. Bravo!
#ModaYepyeni demleme yöntemleri geliyor, süt ve şekerin yerini doğal alternatifler alıyor, sağlıklı yaşam trendi mantar, yosun gibi farklı malzemeli çeşitlerin önünü açıyor... Türkiye’nin sertifikalı ilk moleküler miksoloğu Bülent Sefer’le 1 Ekim Dünya Kahve Günü vesilesiyle bir araya geldik; hem son gelişmeleri hem de bu kış neler içeceğimizi konuştuk.
#Tom Cruise