Paylaş
Bahsedeceğim harika kadınlardan ilki Fethiye kırsalında Türkiye’nin en iyi artizan peynir üreticilerinden biri olan Buket Ulukut. Tangala Çiftliği’nin kurucusu Buket’le bu işe ilk başladığı yıllarda tanışmıştım. Temelinde kırsal kalkınma arzusu olan Tangala, 2015’te kuruldu. Bence şu anda geldiği noktayla da Türkiye coğrafyasında yerel, artizanal ve orta ölçekli örnek bir peynir işletme modeli. Gerek peynir meraklıları gerekse şef restoranları bugün Buket’ten peynir almak için sıradalar. Hatta Emre Şen gibi ünlü şefler kendileri için daha uzun süreli özel olgunlaştırma bile yaptırıyor. Buket artizan peynir yapımının inceliklerini İsrail’deki çok ünlü bir peynir ustasının yanında çalışarak öğrenmiş.
Ada Dreams History
İşe ilk başladığında kendi keçi sürüsü varken hayvancılıkla üretimi paralel yürütmekte zorlanınca işe sadece üretimle devam etmeye karar kılmış. Şu anda sürüsü olan başka bir kadın arkadaşından sütlerini temin ediyor. Fransız ve İtalyan stilindeki peynirlerin üretiminde teknolojiyle geleneksel üretim modellerini harmanlayan Tangala’da camembert peynirinden esinlenerek üretilen amber, brie peynirinin benzeri mera, gorgonzola’nın benzeri tangazola gibi peynirleri bulabilirsiniz. Ayrıca denemek için tadım paketleri de mevcut. Yakaköy’deki çiftliğin bahçesinde yakın zamanda bir de şık bir tadım alanı inşa ettiler, aklınızda bulunsun…
Tangala Çiftliği peynirleri
Yemekten dekorasyona
Gelelim diğer vizyon sahibi ve girişimci kadın Aslıhan Ünal’a... Ünal, Fethiye’nin en güzel ve tarihi köylerinden biri olan Kayaköy’ün en şıklarından olan Ada Dreams History otelini işletiyor.
Kayaköy, binlerce yıllık tarihiyle bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri. Bu eski Rum köyünün birbirine karşılıklı bakan iki yamacından biri yüzlerce terk edilmiş eski taş ev, kilise ve okuluyla sit alanı kapsamında. Gece ışıklandırma olmaması üzücü ama gündüz saatleri içinde bir tur alıp köyü gezebilirsiniz. Bu sit alanına bakan diğer yamaçta kalan eski taş evlerden bazıları Aslıhan-Burak Ünal çifti tarafından tam 17 yılda toparlanıp restore edilerek şu anda 7 villadan oluşan Ada Dreams History oluşturulmuş. Geçen yıl hizmet vermeye başlayan evlerin doğal yapısı korunarak bahçe tanzimi yapılmış ve havuz konmuş. Kimseyi görmeden tek başınıza kafa dinleyeceğiniz şahane yaşam alanları bunlar.
Maki Bahçe ürünleri
Mutfakta kullanılan malzemelerden hazırlanan yemeklere, yapılan şef organizasyonlarından içerideki dekorasyon detaylarına her şey Aslıhan’dan soruluyor. Kahvaltı ve yemeklerinizi ister ortak alanda isterseniz de kendi evinizin bahçesinde alabiliyor olmanız müthiş keyifli. Mutfakta Fethiyeli Neriman (Aydın) Hanım’ın her sabah üşenmeden açıp sıcacık servis ettiği tel tel el açması börekler diyeti unutturacak türden. Bu yıl kahvaltıya dışarıdan da müşteri almaya başlamışlar. Aslıhan Hanım Ada Dreams’in mutfağında kullanılan tüm malzemeleri çevredeki yerel üreticiden temin ediyor. Mutfağın başındaki Avusturya’da gastronomi okuyan şefin hazırladığı Akdenizli tadım menüsü için mutlaka önceden rezervasyon gerekiyor. Otel, Ölüdeniz Plajı’na 25, Hisarönü mevkisineyse 15 dakika mesafede.
Fethiye balık pazarı çok farklı. Balığı alıp meyhanelerin birinde pişirtip yiyorsunuz
Doğal lezzetler kapınızda
Geldik Fethiyeli üçüncü üretken kadına: Agehan Manav. İstanbul’daki kurumsal hayatını bir anda terk edip, tası tarağı toplayıp ailesinin yanına, Fethiye’ye dönmüş ve Maki Bahçe’yi kurmuş Agehan. Ailesiyle birlikte kaybolmaya yüz tutmuş yerli tohumlarla zirai ilaçsız ve gübresiz tarım yapıyor. Isırgan, sarımsak, sirke ve kendi yaptıkları doğal ilaçları kullanarak ürettikleri sebze ve meyveleri geleneksel yöntemlerle işleyip yine hiç katkı ve koruyucu kullanmadan sağlıklı ürünlere dönüştürüyor. Ürünlerini internet sitelerinden satıyorlar. Fethiye’de yeme-içme konusunda hassas olan ve mutfağına özel gösteren iyi oteller de özellikle kahvaltılıklarını onlardan satın alıyor. Fıstık ve ceviz ezmesi, yerli susam tahin, kuru meyvelerle yaptıkları sağlıklı atıştırmalıklar benim sevdiklerimden bazıları oldu. Bunların dışında yerli buğdaydan ekşi mayalı ekmekler, lavantalı portakal reçeli gibi çeşitlerin olduğu gurme reçeller serisi, kekikli ve çörekotlu Fethiye tulum peyniri bulabileceğiniz diğer ürünler.
Sea Me
Mutlaka uğrayın
Her cuma günü, belediyeye ait pazar alanında kurulan köylü pazarına mutlaka uğrayın. 1970’lerde başlayan pazarın geleneği ‘hale verecekten az, kendimize yetecekten fazla’ diyen civar köylüler tarafından devam ettiriliyor. Gelen üreticiler hormonsuz, ilaçsız bahçe mahsûllerini tezgâha çıkarıyor. Özellikle yerli susamdan çekilmiş çifte kavrulmuş tahin, yerli ceviz, sadece o bölgede yapılan tatlı toz biberden almayı ihmal etmeyin.
En güzel beach club
Boncuklu Koyu’ndaki Sea Me, Bodrum ve Çeşme’dekilerle yarışacak türde. Tulum atmosferi yaratılmış olan beach’in bir kısmının çocuksuz misafirler için ayrılmış olması kafa dinlemek isteyenler için hoş bir ayrıntı. Akşamüstü başlayan canlı DJ performanslarıyla iddialılar. Ayrıca çok iyi bir Uzakdoğu lokantası ve Coffee Door adında artizan bir kahveciye de ev sahipliği yapıyorlar.
Balık için...
Hem makul fiyata hem de bir Fethiyeli gibi yemek isterseniz bir akşam yemeğinizi bir Fethiye klasiği olan Balık Pazarı’na ayırın. Ortadaki balık tezgâhından balığınızı alın ve cıvıl cıvıl meyhanelerin birinde pişirtin. Yanında mezelerinizle gününüzü güzel bir şekilde noktalayın.
Paylaş