Boğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirDışarıdan bakıp, ‘ne güzel çift diyoruz’ demeyelim. ‘Çok para kazanıyor çok mutlu’ diye öykünüyoruz, öykünmeyelim. Bakın sembol gibi gözüken, dışarıdan bakıldığında kusursuz bir tablo çizen ilişkiler de yıkılıyor bir bir... O yüzden ‘biricik’ olan başkaları değil sizsiniz aslında... İşte karşınızda son yıkılan kale: ‘Arzum Onan ve Mehmet Aslantuğ’...
#Orkun Ünİstanbul Kahve Fuarı başlıyor. Etiler’deki İnari Piku dünyaca ünlü şef Yoji Tokuyoshi’yi ağırlıyor. Tadilat nedeniyle bir süredir kapalı olan Arşipel Balıkçısı sezonu yazlık terasıyla açıyor. SushiCo ZEN’den bahar menüsü ve Alaçatı Ot Festivali’yle yeme-içme dünyasından son haberler burada.
#İstanbul Kahve Fuarıİstanbul’da olmak biraz da deniz manzarasına karşı mükellef bir balık sofrasının tadını çıkarmak demek. Yıllar geçse de hem müdavimlerinin hem de şehre gelen turistlerin vazgeçemediği emektar adreslerin yanı sıra yeni açılan ve menüsüyle dikkat çeken yerler de çok. Balığı doğru pişiren, mezeleri bir o kadar lezzetli ve servisi kaliteli restoranların en iyilerini jürimize sorduk.
#BoğazBalık lokantası konusunda ben klasikçiyim. Anlamsız yaratıcılıkları, soyalı, hardallı, aşırı soslu mezeleri gereksiz bulanlardanım. Ama klasikle sıradanı karıştırmamak gerektiğini düşünüyorum. Nicelikten ziyade niteliğiyle bizi tavlayan mekânların yeri her zaman başkadır. İşte tam da bu yüzden bayıldım Rumelihisarı’nda yeniden açılan Arşipel Balıkçısı’na...
#BalıkYıl 1996, TRT 2’de çalışıyorum. Kısaca Tarihi Yarımada olarak adlandırılan, İstanbul’un en heyecan verici bölgesi olduğunu düşündüğüm Sultanahmet’te 1918-1919 yıllarında imparatorluk döneminin ilk çağdaş hapishanesi olarak inşa edilen tarihi binanın restore edilerek otele dönüştürülmesinin mini bir belgeselini çekiyoruz. Binanın avlusuna girdiğimde kim bilir yıllar içinde kimler burada volta attı diye düşünmeden edemiyorum...
#Müge AkgünYeme-içme ve eğlence dünyasına uzak olanlar onu Deniz Seki’nin sevgilisi olarak biliyor. Oysa bundan daha fazlası. Batmış, bitmiş işletmeleri alıp daha açılmadan ilk iki haftası önceden rezerve edilen yerlere dönüştürüyor. Otel, balıkçı, beach club, İtalyan restoranı, kahvaltıcı ve after barı, toplam 17 mekândan oluşan bir imparatorluğu var, iki tanesi de yolda. Sonuncuyu dün akşam Etiler’de açtı: Bir zamanların Şamdan’ı artık Gordon Rouge. İşletmeci Tayfun Topal ile yeni yerini ve projelerini konuştuk.
#Tayfun TopalKimi manzaralar vardır, seyrederken kendinizi bulutların altında kanat açmış bir kartal gibi hissedersiniz. Şehrin dar mekanlarında körelen bakışlarınız keskinleşir. Uçsuz bucaksız bir panoramada, doğanın tüm güzellikleri ayaklarınızın altına serilir. Bu güzelliği yaşamak için kilometrelerce yol yapmanıza, surlara, kulelere, tepelere metrelerce tırmanmanıza değer. İşte size, bu manzaraları göreceğiniz altı adres.
Türk edebiyatının ustalarından, yazar, çevirmen, düşünür ve ressam Cevat Şakir Kabaağaçlı ya da daha çok bilinen adıyla Halikarnas Balıkçısı'nın aile fotoğrafları, mektupları, kitapları, desenleri, karikatürleri ve özel eşyaları 12 Kasım'dan itibaren İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde sergileniyor.