Misafiri nerede ağırlamalı?

Güncelleme Tarihi:

Misafiri nerede ağırlamalı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 23, 2023 07:00

Boğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?

Haberin Devamı

ÇAĞDAŞ ERTUNA

TÃœRK MUTFAÄžINI TATTIRIN

â—ŠPandeli Restaurant, Fatih

Her şeyin hızla değiştiği İstanbul’da göğsümüzü gere gere övünebileceğimiz tek tarihi lokanta. Aslı korunarak yenilendiği için Mısır Çarşısı gibi büyülü bir lokasyondaki konumuyla, özenli servisi ve mutfağıyla aklıma gelen ilk adres.
(0212) 527 39 09

Misafiri nerede ağırlamalı



â—ŠTURK Fatih Tutak, ÅžiÅŸli Bomonti

Modern Türk mutfağının en iyi örneği. İstanbul’un 2 Michelin yıldızlı tek restoranı olması gerçeği de bunu gösteriyor.
(0212) 709 56 79

DEFNE ERTAN TÃœYSÃœZOÄžLU

HAMSÄ° VE KALKAN

◊Balıkçı Kahraman, Sarıyer

Oldukça klasik ve hatta salaş denebilecek balık lokantalarımızdan. Ama çok iyi kalkan ve hamsi için götüreceğim bir adres.
(0212) 242 98 99

Haberin Devamı

Misafiri nerede ağırlamalı


◊Kadıköy Çarşı turu

Yurtdışından gelen misafirler genelde Avrupa Yakası’nda kaldıkları için vapurla Kadıköy’e geçip bir Boğaz havası aldırdıktan sonra burada çarşıyı gezdiriyorum. Ali Muhiddin Hacı Bekir’de lokum, Baylan’da likörlü çikolata, Beyaz Fırın’da paskalya çöreği, Özcan Turşu’da turşu ve turşu suyu tattırdıktan sonra Çiya Sofrası’nda akşam yemeğiyle günü tamamlarım. Diğer yandan çarşıdaki balıkçılar, mezeciler, baharat dükkânları ve meyve-sebze tezgâhları da malzeme çeşitliliğimizi tanımaları için güzel fırsat.

DÄ°DEM ÅžENOL

KIYI’DA TARAMA, BEYTİ’DE DÖNER

◊Asmalı Cavit, Beyoğlu

Cavit Abi’yi (Saatçi) görüp selamlaşmak bana iyi geliyor. Bu misa- firperverliği ve klasik usuldeki meyhane deneyi-minin iyisini misafirimin de görmesini isterim. Patlıcan salatası, ciğer ve tabii ki köfte mutlaka sipariş vereceklerim arasında. (0212) 292 49 50

Misafiri nerede ağırlamalı


◊Kıyı Restaurant, Tarabya

Yorgi Bey’in (Sabuncu) önderliğinde hep aynı standartta ve özende servis ve yemek sunuyorlar. Asmalı Cavit gibi müdavimleri var. Sırf o müdavimlik kültürü bile görülmeye değer. Tarama, fasulye pilaki ve şekerpare tattıracağım
lezzetlerden olur. (0212) 262 00 02

â—ŠBeyti, Florya

Her zaman işinin başında olan Beyti Bey’in (Güler) gösterdiği özen, çizgisinden hiçbir zaman şaşmayan yemek ve servis kalitesi belki de onu İstanbul’un en özel restoranlarından birine dönüştürüyor. Dönerini ve meşhur beyti kebabını mutlaka tattırırım. (0212) 663 29 90

Haberin Devamı

EBRU ERKE BOÄžAZ

OLMADAN EKSÄ°K KALIR

◊Gallada, Karaköy

Hem Boğaz ve Tarihi Yarımada’yı gördüğünüz bir manzaraya hem de Türk ve Asya mutfaklarının iyi bir sentezine sahip olduğu için götürürüm. Buharda pişen içi Adana kebaplı dumpling (Çin mantısı) buna güzel bir örnek. (0212) 931 28 88

◊Tatbak, Nişantaşı

Lahmacunun değişmeyen adreslerinden. Ben de burada muhakkak lahmacun yediririm. 1960’tan beri Antep lezzetlerini mutfağına taşıyor, lahmacunu da Antep usulü sarımsaklı yapıyorlar. (0212) 246 13 06

◊Arşipel Balıkçısı, Rumelihisarı

İstanbul ziyareti klasik usulde ve Boğaz manzaralı bir balıkçı olmadan eksik kalır. Hem manzarasıyla deneyimi güzel hem de balıkları iyi olduğu için buraya mutlaka götürürüm. Diğer yandan klasik soğuk mezeleriyle ara sıcakları da
bir o kadar başarılı. (0212) 287 72 00

Haberin Devamı

ESÄ°N SUNGURÂ

KLASÄ°KLEÅžMÄ°Åž ADRESLER

◊Çiya Sofrası, Kadıköy

Anadolu coğrafyasının mevsimsel malzeme ve yemek çeşitliliğini göstermek için; bir de Kadıköy Çarşı gibi İstanbul’un mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir noktasında olduğu için seçerim. Hazır gitmişken Baylan Pastanesi’ni anlatabilir, Ali Muhiddin Hacı Bekir’den güllü lokum ve akide şekeri tattırabilirim. (0216) 418 51 15

Misafiri nerede ağırlamalı


â—ŠYeni Lokanta, BeyoÄŸlu

Özellikle öğle yemeklerinde çok sık gittiğim bir yer; Beyoğlu’nun en güzel yokuşlarından birinde. Modern Türk mutfağına harika bir örnek olur; patlıcanlı mantı gibi bir lezzeti tatmadan yabancı bir misafiri evine yollamak ayıp diye düşünüyorum. Ambiyansı, ışığı, küçük iç mekânı ve sakin servisi de ayrıca huzur veriyor. (0212) 292 25 50

Haberin Devamı

â—ŠGiritli Restoran, Fatih

Burası İstanbul’u İstanbul yapan bir semtte, ayrıca rakı ve meze geleneğimizi en güzel yansıtan klasikleşmiş adreslerden biri bana göre. Hele bahçenin açık olduğu bir mevsimse şahane. Her şeyi tattırmak isterim ama en azından tarama gibi artık arasan da bulunamayan lezzetlerimiz mutlaka denenmeli; bu arada da bizim kültürümüzde rakı sofrası nedir, meze nedir, en güzel biçimde yaşatmış olurum. (0212) 458 22 71

SAVAŞ ÖZBEY

MANZARA DENEYİMİ İÇİN

â—ŠUpperist, BeyoÄŸlu

Güzel müzik eşliğinde başrolün İstanbul olduğu bir manzara deneyimi için tercih ederim. İstiklal Caddesi’nin kalabalığı, Tarihi Yarımada, Boğaz ve köprü manzarasını aynı anda görebilen mekân sayısı çok az. Taksim Meydanı’nın ikonik The Marmara Taksim Oteli’nin 21’inci katında. Buraya çıkmadan önce bir alt kattaki Okra’da da balıktan ete çok lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. (0534) 575 31 75

Haberin Devamı

Misafiri nerede ağırlamalı



◊Octo, Karaköy

İstanbul demek manzara demek. Marriott Hotel’in 9’uncu katındaki bu restoranda olağanüstü bir Haliç ve Boğaz manzarası var. Menüsünde balık ve deniz mahsullü tabaklar oluyor. Kebapçı, balıkçı ekseninden çıkıp keyifli bir atmosfer arayışında olanlar tercih edebilir. Otelin çatı terasındaki Sky Karaköy’e 360 derecelik muhteşem manzara ve müzik için uğramadan geçmeyin. (0533) 384 79 33

SOMER SÄ°VRÄ°OÄžLU

MEZE KÜLTÜRÜMÜZ ÖNEMLİ

◊Bebek Balıkçı, Bebek

Özellikle yabancı misafirler için en özel deneyimlerden biri Boğaz manzarası oluyor. Bu bir de deni-zimizden çıkan nefis balıklarla ve olmazsa olmazı meze kültürümüzle birleşince unutulmaz bir anıya dönüşebiliyor. Manzarası için götüreceğim adres Bebek Balıkçı olur. (0212) 263 34 47

Misafiri nerede ağırlamalı



◊Mısır Çarşısı

Kuruluş tarihi 17’nci yüzyıla kadar dayanan bu tarihi çarşının mistik atmosferini yaşaması için mutlaka götürürüm. Mutfağımızda sık kullanılan baharat çeşitlerini böyle otantik bir atmosferde incelemek yabancı şeflerin de ilgisini çekiyor. Burada klasik Türk mutfağını deneyimlemeleri için de Pandeli’ye mutlaka götürürüm. Benzer turun Anadolu Yakası versiyonu için de tercihim Kadıköy Çarşı ve Çiya Sofrası olur.

TEOMAN HÃœNAL

YEŞİL YILDIZI DA VAR

â—ŠNeolokal, BeyoÄŸlu

Anadolu’nun geleneksel mutfağını harika dokunuşlarla günümüzün ötesine taşıyan Maksut Aşkar, biri yeşil iki Michelin yıldızıyla şehrin mutlaka gidilmesi gereken restoranlarının başında geliyor. (0551) 447 45 45

Misafiri nerede ağırlamalı


â—ŠBiz Ä°stanbul, BeyoÄŸlu

Hem lokasyonu, manzarası hem de sunduğu klasik Osmanlı mutfağı, sokak yemekleri ve esnaf lokantası lezzetleriyle çok etkileyici. (0212) 806 07 66

◊İskele Restaurant, Rumelihisarı

İstanbul’da balık yememek olmaz. İskele’de bunu adeta denizin üstünde lezzetli mezeler ve balık eşliğinde yapabiliyorsunuz. (0212) 263 29 97

MURAT BOZOK

YÖRESEL MUTFAKLAR...

◊Güzelburç Antakya, Nişantaşı

Türkiye’nin en iyi yöresel mutfağı diyebileceğim Antakya lezzetlerinin İstanbul’daki temsilcisi. Humustan zahterli zeytin salatasına hem mezeleri hem de sini tepside pişen güveç kebabı gibi ana yemekleri leziz. (0530) 137 18 31

Misafiri nerede ağırlamalı


◊Alaf, Kuruçeşme

Şef Murat Deniz Temel önderliğindeki restoran, modern Anadolu mutfağının en iyi örneği... (0532) 015 94 19

VEDAT MÄ°LOR

HEPSİ İŞİNİN EHLİ

â—ŠBalat Sahil Restoran, Fatih

Bana göre şu anda İstanbul’un en iyi mezelerini sunuyorlar. Yurtdışındayken gözümde tüten
3-4 mekândan biri ve İstanbul’daki favori meyhane tercihim. Mezeleri dışarıdan tedarik etmiyor, kendileri hazırlıyorlar. Yumuşak, kokusuz ve lezzetli Sinop usulü yaprak ciğer, kalkan buğulama, pastırmalı hodan, marine izmarit ve soğan dolması başarılı. (0212) 525 61 85

◊Adana Ocakbaşı, Kurtuluş

Hiç şaşmaz. Az ama öz yemekleri, atmosferindeki samimiyet ve sıcaklığıyla genel olarak başarılı.
Klasik kebapçı deneyimi için götüreceğim bir adres. Gerçek köz patlıcandan yoğurtlu ve yoğurtsuz mezeleri, közde soğan ve sarımsağı, şişte kuzu ciğeri ve Adana kebabıyla çok özel. (0212) 247 01 42

Misafiri nerede ağırlamalı

â—ŠNazende Restaurant, Caddebostan

İlk olarak klasik kebapçı ve balıkçı tadımı yaptırdıktan sonra belki de kalitesinden hiç ödün vermeyen, gerçek yemekler için Nazende’yi seçerim. Tam anlamıyla mükemmel, Batı’da bile az olan bir lokanta deneyimi. Sakatat tabakları ve oğlakla hazırladığı yemekler üst düzey.  (0533) 617 02 68

◊Basta! Neo-Bistro, Çiftehavuzlar

Fransa’da bistro denen konseptte, tam bir şef mutfağı. Gayet lezzetli. Şeflerini ve onların damak zevkini yansıtıyor. Tat birleşimlerini çok başarılı buluyorum. (0216) 755 77 50

Misafiri nerede ağırlamalı

◊Ayrıca modern fakat iyi düşünülmüş Türk mutfağı için Alaf’ı, klasik Türk mutfağının çok iyi bir örneği olarak Seraf Vadi’yi, iyi bir et için Beyti’yi, ‘pahalı ama değer’ diye düşündüğüm fine dining deneyimi için de TURK Fatih Tutak’ı listeye eklemem gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!