Güncelleme Tarihi:
ÇAĞDAŞ ERTUNA
TÃœRK MUTFAÄžINI TATTIRIN
â—ŠPandeli Restaurant, Fatih
Her şeyin hızla değiştiği İstanbul’da göğsümüzü gere gere övünebileceğimiz tek tarihi lokanta. Aslı korunarak yenilendiği için Mısır Çarşısı gibi büyülü bir lokasyondaki konumuyla, özenli servisi ve mutfağıyla aklıma gelen ilk adres.
(0212) 527 39 09
DEFNE ERTAN TÃœYSÃœZOÄžLU
HAMSÄ° VE KALKAN
◊Balıkçı Kahraman, Sarıyer
Oldukça klasik ve hatta salaş denebilecek balık lokantalarımızdan. Ama çok iyi kalkan ve hamsi için götüreceğim bir adres.
(0212) 242 98 99
DÄ°DEM ÅžENOL
KIYI’DA TARAMA, BEYTİ’DE DÖNER
◊Asmalı Cavit, Beyoğlu
Cavit Abi’yi (Saatçi) görüp selamlaşmak bana iyi geliyor. Bu misa- firperverliği ve klasik usuldeki meyhane deneyi-minin iyisini misafirimin de görmesini isterim. Patlıcan salatası, ciğer ve tabii ki köfte mutlaka sipariş vereceklerim arasında. (0212) 292 49 50
EBRU ERKE BOÄžAZ
OLMADAN EKSÄ°K KALIR
◊Gallada, Karaköy
Hem Boğaz ve Tarihi Yarımada’yı gördüğünüz bir manzaraya hem de Türk ve Asya mutfaklarının iyi bir sentezine sahip olduğu için götürürüm. Buharda pişen içi Adana kebaplı dumpling (Çin mantısı) buna güzel bir örnek. (0212) 931 28 88
◊Tatbak, Nişantaşı
Lahmacunun değişmeyen adreslerinden. Ben de burada muhakkak lahmacun yediririm. 1960’tan beri Antep lezzetlerini mutfağına taşıyor, lahmacunu da Antep usulü sarımsaklı yapıyorlar. (0212) 246 13 06
◊Arşipel Balıkçısı, Rumelihisarı
İstanbul ziyareti klasik usulde ve Boğaz manzaralı bir balıkçı olmadan eksik kalır. Hem manzarasıyla deneyimi güzel hem de balıkları iyi olduğu için buraya mutlaka götürürüm. Diğer yandan klasik soğuk mezeleriyle ara sıcakları da
bir o kadar başarılı. (0212) 287 72 00
ESÄ°N SUNGURÂ
KLASÄ°KLEÅžMÄ°Åž ADRESLER
◊Çiya Sofrası, Kadıköy
Anadolu coğrafyasının mevsimsel malzeme ve yemek çeşitliliğini göstermek için; bir de Kadıköy Çarşı gibi İstanbul’un mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir noktasında olduğu için seçerim. Hazır gitmişken Baylan Pastanesi’ni anlatabilir, Ali Muhiddin Hacı Bekir’den güllü lokum ve akide şekeri tattırabilirim. (0216) 418 51 15
â—ŠGiritli Restoran, Fatih
Burası İstanbul’u İstanbul yapan bir semtte, ayrıca rakı ve meze geleneğimizi en güzel yansıtan klasikleşmiş adreslerden biri bana göre. Hele bahçenin açık olduğu bir mevsimse şahane. Her şeyi tattırmak isterim ama en azından tarama gibi artık arasan da bulunamayan lezzetlerimiz mutlaka denenmeli; bu arada da bizim kültürümüzde rakı sofrası nedir, meze nedir, en güzel biçimde yaşatmış olurum. (0212) 458 22 71
SAVAŞ ÖZBEY
MANZARA DENEYİMİ İÇİN
â—ŠUpperist, BeyoÄŸlu
Güzel müzik eşliğinde başrolün İstanbul olduğu bir manzara deneyimi için tercih ederim. İstiklal Caddesi’nin kalabalığı, Tarihi Yarımada, Boğaz ve köprü manzarasını aynı anda görebilen mekân sayısı çok az. Taksim Meydanı’nın ikonik The Marmara Taksim Oteli’nin 21’inci katında. Buraya çıkmadan önce bir alt kattaki Okra’da da balıktan ete çok lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. (0534) 575 31 75
SOMER SÄ°VRÄ°OÄžLU
MEZE KÜLTÜRÜMÜZ ÖNEMLİ
◊Bebek Balıkçı, Bebek
Özellikle yabancı misafirler için en özel deneyimlerden biri Boğaz manzarası oluyor. Bu bir de deni-zimizden çıkan nefis balıklarla ve olmazsa olmazı meze kültürümüzle birleşince unutulmaz bir anıya dönüşebiliyor. Manzarası için götüreceğim adres Bebek Balıkçı olur. (0212) 263 34 47
TEOMAN HÃœNAL
YEŞİL YILDIZI DA VAR
â—ŠNeolokal, BeyoÄŸlu
Anadolu’nun geleneksel mutfağını harika dokunuşlarla günümüzün ötesine taşıyan Maksut Aşkar, biri yeşil iki Michelin yıldızıyla şehrin mutlaka gidilmesi gereken restoranlarının başında geliyor. (0551) 447 45 45
MURAT BOZOK
YÖRESEL MUTFAKLAR...
◊Güzelburç Antakya, Nişantaşı
Türkiye’nin en iyi yöresel mutfağı diyebileceğim Antakya lezzetlerinin İstanbul’daki temsilcisi. Humustan zahterli zeytin salatasına hem mezeleri hem de sini tepside pişen güveç kebabı gibi ana yemekleri leziz. (0530) 137 18 31
VEDAT MÄ°LOR
HEPSİ İŞİNİN EHLİ
â—ŠBalat Sahil Restoran, Fatih
Bana göre şu anda İstanbul’un en iyi mezelerini sunuyorlar. Yurtdışındayken gözümde tüten
3-4 mekândan biri ve İstanbul’daki favori meyhane tercihim. Mezeleri dışarıdan tedarik etmiyor, kendileri hazırlıyorlar. Yumuşak, kokusuz ve lezzetli Sinop usulü yaprak ciğer, kalkan buğulama, pastırmalı hodan, marine izmarit ve soğan dolması başarılı. (0212) 525 61 85
◊Adana Ocakbaşı, Kurtuluş
Hiç şaşmaz. Az ama öz yemekleri, atmosferindeki samimiyet ve sıcaklığıyla genel olarak başarılı.
Klasik kebapçı deneyimi için götüreceğim bir adres. Gerçek köz patlıcandan yoğurtlu ve yoğurtsuz mezeleri, közde soğan ve sarımsağı, şişte kuzu ciğeri ve Adana kebabıyla çok özel. (0212) 247 01 42
â—ŠNazende Restaurant, Caddebostan
İlk olarak klasik kebapçı ve balıkçı tadımı yaptırdıktan sonra belki de kalitesinden hiç ödün vermeyen, gerçek yemekler için Nazende’yi seçerim. Tam anlamıyla mükemmel, Batı’da bile az olan bir lokanta deneyimi. Sakatat tabakları ve oğlakla hazırladığı yemekler üst düzey. (0533) 617 02 68
◊Basta! Neo-Bistro, Çiftehavuzlar
Fransa’da bistro denen konseptte, tam bir şef mutfağı. Gayet lezzetli. Şeflerini ve onların damak zevkini yansıtıyor. Tat birleşimlerini çok başarılı buluyorum. (0216) 755 77 50
◊Ayrıca modern fakat iyi düşünülmüş Türk mutfağı için Alaf’ı, klasik Türk mutfağının çok iyi bir örneği olarak Seraf Vadi’yi, iyi bir et için Beyti’yi, ‘pahalı ama değer’ diye düşündüğüm fine dining deneyimi için de TURK Fatih Tutak’ı listeye eklemem gerekir.
Â