Vietnam’ın kuzeyi ve güneyi arasında tıpkı bizde olduğu gibi müthiş bir iklim farkı var. Bu durum mutfağa da yansıyor. Mesela güney mutfağında sıcak iklim nedeniyle acı kullanımı daha fazla. Hem baharatlar hem de taze aromatik otlar bol kepçe seviliyor. Özellikle Michelin sonrası artık sadece sokak yemekleriyle anılmayan ülkenin geleneksel lezzetlerini keşfedelim...
#VietnamFour Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet’in avlusundaki Avlu Restaurant’ın başındaki şef Özgür Üstün, Anadolu mutfağına ait yemekleri dozunda stilize ederek 7 Bölge adlı bir tadım menüsü hazırlamış. Ama ne menü! Çiğköfte, Sivas katmeri ve diğerleri... Michelin tavsiye listesinde olan Avlu, vejetaryenleri de unutmamış.
#Avlu RestaurantÖğünlerinizde doyurucu salatalar olsun istiyor ama zeytinyağı-limon-sirkeden daha farklı tatlar arıyorsanız bu yazı sizin için. Avokado, tahin gibi malzemelerden faydalanabilir, sirke bazlı sosları çilek, fesleğenle çeşitlendirebilirsiniz. Şef Altuğ Tezer’den lezzetli bir salata sosu için öneriler ve tarifler aldık...
#Salata26 Mart’ta Unilever Food Solutions’ın (UFS) Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’de yapılan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun sonuçlarının açıklandığı lansmana OD Urla’nın şefi Osman Sezener’le birlikte UFS Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz ve Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin’in davetiyle katıldık.
#Müge AkgünYılbaşına artık günler değil saatler kaldı desek yeridir ve hazırlıklar son hızla sürüyor. Özellikle yılbaşı gecesini evde geçirecekler için hoş bir yılbaşı sofrası kurmak ve lezzetli bir yılbaşı menüsü hazırlamak her şeyden önde geliyor. Bu menünün yıldızı elbette ki fırında nar gibi kızarmış, çıtır çıtır hindi olacak. Peki fırında hindi nasıl pişirilir? Dikkat etmeniz gereken püf noktalarını aşağıda tüm ayrıntılarıyla sıralıyoruz. O halde fırında hindi pişirmenin ipuçlarını arayanları böyle alalım…
#Yılbaşı Hindisi Nasıl Pişirilir13-19 Kasım’da kutlanan İtalyan Mutfağı Haftası tüm dünyada ve elbette Türkiye’de de harika bir görev üstleniyor. Mutfakla ilgili fikir ve uygulamaların alışverişini teşvik ediyor, uluslararası gastronomik ilişkileri güçlendiriyor. Yemek aracılığıyla karşılıklı anlayışı ve kültürel çeşitliliğe saygıyı destekleyen bir diyalog yaratılıyor. Ben de bu yılın temasına uyacak şahane bir gnocchi tarifi vermek istiyorum.
#GnocchiÜlkemiz alabalık yetiştiriciliği konusunda dünyada 2’nci, Avrupa’daysa 1’inci sırada. Hem etli hem de farklı malzemelerle birleşmeye uygun bir tada sahip olması bu balığı şeflerin gözde malzemelerinden biri haline getirmeye de başladı. Yazarımız Ebru Erke alabalığı ve mutfaktaki farklı kullanım alanlarını anlattı...
#BalıkDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekŞanslıyız, baharın çeşit çeşit taze otlarını toplayıp yemeklerimize katabildiğimiz, kurutup aromalarından yıl boyu faydalandığımız verimli topraklarda yaşıyoruz... Aromatik otlar, doğru kullanıldığında yemeklerin lezzetine boyut atlatıyor. Bazen de ağır ya da yağlı tatları dengeleyerek ferahlık hissini güçlendiriyor...
#AromaUkrayna’yı gezmeye devam ediyoruz... Lviv’den sonra yerel tatlarıyla ünlü Transkarpatya bölgesindeyim. Mukacheve, Uzhgorod, Berehove isimli üç küçük şehirden oluşuyor. Farklı kültürlerin birbirine karıştığı kozmopolit bölgenin yemekleri neredeyse uçağımızı kaçırtacak kadar lezzetli. Diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslanamayacak kadar da ucuz.
#HürriyetYılbaşı gecelerinin olmazsa olmazı hindi tarifi, çeşitleri yapım aşamaları ve sunumlarıyla her damağa hitap etme özelliği taşıyor. En sağlıklı ve lezzetli etlerin başında gelen hindi, yılbaşı sofralarında çok sık karşımıza çıkıyor. Ancak hindi eti püf noktaları takip edilmesi gereken hassas bir et türüdür. Marinesi, pişme derecesi ve sosları ayrıca önem taşır. Peki, nar gibi kızarmış eti yumuşak yılbaşı hindisi nasıl yapılır, nasıl pişirilir? İşte fırında yılbaşı hindisi tarifi...
#Yılbaşı HindisiTarhanayı her ne kadar soğuk kış günlerinde içilen sıcak bir çorba olarak düşünsek de o, temelde bir saklama yöntemi. Çağımızın kent koşullarına direnemeyip uzun bir zaman gözden düşse de yeniden ilgi çekmeye başlayan bu geleneksel yiyeceğimiz hakkında söylenecek çok şey var.
#GazetehaberleriYılbaşı gecesi yaklaşıyor ve bu yıl da sofraların yıldızı hindi tarifleri gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Bu özel gece için dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık bir yılbaşı hindisi hazırlamak istiyorsanız, sizin için bir araya getirdiğimiz pişirme tüyolarına mutlaka bir göz atın.
#Yılbaşı Hindisi Nasıl PişirilirTelevizyonlardaki yemek programlarında profesyonel şeflerin kullandıkları terimler ve yemekleri hazırlarken yaptıkları işlemler, izleyicilerin merakına neden oluyor. Bu terimler arasında son olarak mantolama öne çıktı. Peki mantolama nedir, yemekte mantolama nasıl yapılır?
#MantolamaKışı özellikle İstanbul’da çok yoğun hissetmesek de baharın gelmesiyle güneşi daha sık görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hafta sonları için de kısa tatil programları yapılmaya başladı. Bu haftanın önemli gündem maddesi 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni fırsat bilip arabayla Gelibolu Yarımadası’na doğru uzanabileceğiniz lezzet ve oksijen dolu bir rota hazırladım.
#ÇanakkaleYılbaşına sayılı günler kala hazırlıklar gittikçe hızlanıyor. Yılbaşı gecesini evde geçirecekler için hoş bir yılbaşı sofrası kurmak ve lezzetli bir yılbaşı menüsü hazırlamak çok önemli. Bu menülerin yıldızı da genellikle fırında nar gibi kızarmış, çıtır çıtır hindi oluyor. Peki fırında hindi nasıl pişirilir? Dikkat etmeniz gereken püf noktalarını aşağıda tüm ayrıntılarıyla içeriğimizde bulabilirsiniz. O halde fırında hindi pişirmenin ipuçlarını arayanları böyle alalım…
#Fırında Hindi Nasıl YapılırGünler göz açıp kapayana kadar geçiyor. 2019 yılının bitişine de sayılı günler kaldı. Birçoğumuz yılbaşı gecelerini ailemiz ve dostlarımızla bir araya gelip yeni bir yılın başlangıcını kutlayarak geçiriyoruz. Böyle gecelerde lezzetli yemekler de olmazsa olmazlardan. Yılbaşı yemeği denince akla genelde ilk olarak yılbaşı hindisi geliyor. Peki yılbaşı hindisi nasıl yapılır? Yılbaşı hindisi pişirmenin püf noktaları nelerdir? Eğer siz de yılbaşı sofranıza en lezzetli hindiyi koymanın yollarını arıyorsanız, bu ipuçları çok işinize yarayabilir. Şimdiden kolay gelsin…
#YılbaşıYılbaşı gecelerinin en güzel taraflarından biri, aile üyeleri ve dostlarla bir masa başında toplanıp, bir yandan eğlenceli sohbetler ederken bir yandan da lezzetli yemekler yemektir. Özellikle hindi, günümüzde yılbaşı sofalarının baş köşesinde yer alan, yılbaşı gecesi yenmesi neredeyse adet haline gelmiş lezzetlerden. Bu nedenle hindilerin satışı başlar başlamaz birçok kişi de şimdiden "Yılbaşı hindisi nasıl yapılır? Yılbaşı hindisi pişirmenin püf noktaları nelerdir?" diye aramalara başladı. Eğer siz de onlardan biriyseniz, hindi kızartırken çok işinize yarayacak ipuçlarımıza bir göz atmalısınız.
#Yılbaşı Hindisi Nasıl PişirilirOrtaçağ kenti Siena'ya giderken çok heyecanlıydım. Yıllar evvel özel bir tur şirketinde incoming (yurt dışından turist getirme) yaparken çok değerli bir İtalyan Sienalı müşterim Siena'yı anlatır dururdu. Masal dinler gibi dinlerdim ve oraya ne zaman gideceğimin hayalini kurarken şimdi hayatımda bunu gerçekleştirebilmenin heyecanını yaşıyorum. Şehrin tarihinde uzun bir yolculuğa çıktım. İşte Siena gezi rehberi…
#SienaOrtaçağ kenti Siena'ya giderken çok heyecanlıydım. Yıllar evvel özel bir tur şirketinde incoming (yurt dışından turist getirme) yaparken çok değerli bir İtalyan Sienalı müşterim Siena'yı anlatır dururdu. Masal dinler gibi dinlerdim ve oraya ne zaman gideceğimin hayalini kurarken şimdi hayatımda bunu gerçekleştirebilmenin heyecanını yaşıyorum. Şehrin tarihinde uzun bir yolculuğa çıktım. İşte Siena gezi rehberi…
#Siena Gezi RehberiGeçen hafta Hürriyet Pazar’ın seçtiği ‘Türkiye’nin en iyi 100 yemeği’ için gönderdiğim listeyi bu hafta daha geniş olarak ele alıyorum. Yalnız bir noktayı vurgulayayım: Bir sıralama yapmıyorum çünkü bana “En iyisi hangisi?” diye sormak, bir babaya “Çocuklarından en çok hangisini seversin?” diye sormak gibi. Hepsi mükemmel ötesi!
#Türkiye’Nin En İyi 100 Yemeği